Svako jutro Vukovarac Daniel Lovrinović ustaje oko pet sati kako bi trčao prije posla jer je to sastav njegove mentalne higijene. Redovito bi ovaj tajnik Atletskog kluba Vukovar protrčao i pored Vodotornja, a onda mu je jednom prilikom na pamet pala genijalna ideja.

„Kako sam nekoliko puta sudjelovao na utrci ‘Zagrepčanka’ i trčanje po stepenicama me je uvijek fasciniralo, pomislio sam kako se još uvijek nigdje nije organizirala utrka u spomeniku kakav je Vodotoranj. Pomislio sam odmah da će tako nešto privući velik broj sudionika“, govori nam Lovrinović koji je svoj naum ove godine vrlo uspješno sproveo u djelo, unatoč svim izazovima koji su mu se našli na putu.

U subotu 17. rujna čak 124 natjecatelja odazvala su se na prvu utrku imena „Vukovarskih 198“, a trkače je bodrio i izbornik „Vatrenih“ Zlatko Dalić koji se u Vukovaru pojavio potpuno neočekivano. „Nije proslavljeni trener kući otišao praznih ruku. Za uspomenu smo mu poklonili medalju s utrke i službenu majicu“, otkrio je Lovrinović.

‘Šaroliko društvo, od amatera do profića’

A interes za utrku na simbolu Vukovara nisu iskazali samo Hrvati.

„Iznimno smo ponosni što su na utrci sudjelovali trkači iz Njemačke, BiH, Francuske i Češke. Bilo je to šaroliko društvo, od amatera pa sve do profića“, rekao nam je Lovrinović. Iako su organizatori utrke odlučili da je minimalna starost za sudjelovanje 16 godina, uz suglasnost roditelja mogli su sudjelovati i mlađi trkači, a najmlađa među sudionicima bila je Vukovarka Tena koja ima samo 11 godina.

Foto: AK Vukovar

 

Pobjednik utrke u muškoj kategoriji bio je Antonio Tolić s impresivnim vremenom 1:48:02.

„Kako se start približavao bio sam sve napetiji, a k tome sam imao i visoki natjecateljski broj. Bilo je dosta zahtjevno istrčati tih 198 stuba i što sam bio bliže vrhu, povećavao sam tempo što je na kraju vjerojatno i dovelo do pobjede“, priča nam mladić koji od djetinjstva trenira nogomet i priznaje da mu je u cilju malo i pozlilo, ali su mu odmah u pomoć priskočili dečki iz organizacije.

Pobjednik stigao iz Beča

Na pobjedu je ovaj 23-godišnjak ciljao pošto je do Vukovara prevalio dug put od Beča u kojem živi, no ipak je i sam ostao iznenađen jer se natjecao protiv povećeg broja profesionalaca.

„Vratit ću se ja i dogodine pošto mi se jako svidjelo, a moram i obraniti svoju titulu!“, poručio je Antonio.

Foto: AK Vukovar

 

S njim se slaže i organizator Lovrinović.

„Jednostavno morate probati! Svaka utrka je novi izazov, ali je ova posebna i drugačija jer nemate priliku tako često trčati po spomeniku prošlosti“, ističe.

Bilo je i padova

A za sve koji su se možda preplašili sudjelovanja zbog visine Vodotornja, Lovrinović ima umirujuće riječi.

„Imali smo samo dvije intervencije, jedan natjecatelj je završio u dnevnoj bolnici na infuziji, a drugi je imao samo pregled u vozilu hitne pomoći. Svi su se na koncu sretno vratili doma. Odustajanja nije bilo, a bilo je nekoliko sitnih padova, ali srećom nisu bili strašni, te su svi ustali i nastavili utrku i uspješno stigli do vrha“, otkriva tajnik AK Vukovara.

Foto: AK Vukovar

 

Poseban je izazov, priznaje, bila organizacija ovog događaja.

„S organizacijom smo krenuli u prosincu 2021. godine s dopisima prema Gradu Vukovaru, Vukovarskom vodotornju i sponzorima. Imali smo punu podršku Grada Vukovara i Javne ustanove ‘Sportski objekti Vukovar’ koji su bili suorganizatori ove utrke i pomogli nam da se utrka održi. Ova utrka nam je bila najveći pothvat te smo joj pristupili vrlo ozbiljno, trudili smo se da sve bude besprijekorno počevši od unutarnje organizacije, medalja, majica, startnog paketa i svih velikih i malih stvari potrebnih za organizaciju utrke“, prisjeća se Lovrinović i dodaje da su ih entuzijazam i optimizam držali tijekom cijele organizacije, pošto im je to bilo prijeko potrebno zbog poslovnih i obiteljskih obaveza.

Foto: AK Vukovar

 

„Uložili smo puno truda, rada i vremena, ali nakon što smo vidjeli reakcije ljudi na dan utrke i dobili povratne informacije bili smo sretni, ponosni i ispunjeni što smo baš mi ovo učinili prvi. Naravno da je bilo i prepreka, stresnih situacija, ali iz toga učimo za daljnji rad“, ističe Lovrinović i napominje da će učiniti sve da „Vukovarskih 198“ postanu dio tradicije Grada heroja.

„Imamo u planu organizirati još utrka u gradu Vukovaru i na taj način poticati i promicati razvoj atletike u gradu Vukovaru, ali i promovirati naš divan grad“, poručio je i dodao da se malo pomalo Vukovar zbilja pretvara u sportski grad.

Vukovar dobio atletski stadion

„Puno se ulaže u sport i zadovoljni smo ponudom sportskih aktivnosti, a imamo i raznoliku ponudu sportova koji se mogu trenirati. Prošle godine su završeni radovi na atletskoj stazi, tako da je Vukovar dobio i Atletski stadion. Naglasili bismo da Atletski klub Vukovar već četiri godine sudjeluje u organizaciji Erste Plave Lige, najvećeg natjecanja u atletici za djecu osnovnih škola, a jedan od devet gradova iz cijele Hrvatske u kojima se kvalifikacije održavaju je i Vukovar.

Foto: AK Vukovar

Fokusirani smo na rad s djecom i naše mlade nade, tako da smo od travnja ove godine započeli s treninzima Škole atletike za djecu različitog uzrasta koji će biti prva generacija atletičara u našem gradu“, kazao je za kraj Daniel Lovrinović.

 

Podijeli