Rođen je u Vukovaru, a o svojem gradu progovara biranim riječima. Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček otvorio nam je dušu te se dijelom odmakao od politike pa otkrio sve što trebate znati o njegovom gradu, o vukovarskoj sadašnjosti, ali i vukovarskoj budućnosti te dakako o neizostavnoj vukovarskoj prošlosti.

Rođeni ste u Vukovaru, po čemu pamtite odrastanje u svojem gradu?

Moje djetinjstvo i odrastanje je jedno od najljepših razdoblja u životu. Bezbrižna igra s vršnjacima, grad pun djece, odlazak na bazene u Borovo naselje. To su neke crtice koje su mi ostale urezane iz mladosti.

Rat je nedvojbeno utjecao i na život i na razvoj Grada Vukovara. U kojoj je mjeri utjecao na vaš život i na vaše djetinjstvo?

Bezbrižno djetinjstvo naglo je prekinuto. I preko noći morate odrasti. Kao dijete nisam ni bio svjestan svog zla koje je zadesilo grad Vukovar. To je razdoblje neizvjesnosti, brojnih selidbi od Zagreba, Njemačke, Opatije, Crikvenice. Život u sobicama od desetak kvadrata. Ali stalno u mislima za povratak u rodni grad. Osobno je meni bilo najgore privikavati se često na nove sredine, nove prijatelje, drugačiji mentalitet.

Kada biste morali izdvojiti tri glavna simbola Vukovara, koji bi to simboli bili?

Golubica, Dunav i Vodotoranj.

Gdje danas u svojem Vukovaru najradije pijete kavu, kamo izlazite s prijateljima i koliko ste generalno zadovoljni životom u gradu?

Kavu pijem u ugostiteljskim objektima u centru grada. Ali često je volim popiti i u svome kvartu, na legendarnoj Trpinjskoj cesti.  Ugostiteljskih objekata ima dovoljno i ponuda je na zavidnoj razini.

Kada biste nekom mladom čovjeku morali nabrojati razloge radi kojih se dobro doseliti u Vukovar, što biste mu rekli?

Grad Vukovar je grad poželjan za život. Grad bez velikih gužvi, a opet sa svim potrebitim sadržajima kako za mlade, tako i za starije sugrađane. Od Cinestara, zatvorenih i otvorenih bazena, prekrasnih šetnica, igrališta za djecu, ima uistinu za svakoga po nešto. Siguran i miran grad. Do svake lokacije u gradu možete doći za svega nekoliko minuta.

Ima li u Vukovaru posla? Kako žive mlade obitelji?

Kroz brojne poticajne bespovratne mjere obrtnicima i poljoprivrednicima Grad Vukovar je uspio zadržati gospodarsku aktivnost u gradu na visokoj razini. Trenutno imamo oko 10.000 zaposlenih osoba na području grada. Za sada ni korona pandemija nije znatno utjecala na gospodarsku aktivnost u gradu. Tako da nam nije došlo do nikakvog pada broja zaposlenih u zadnjih nekoliko mjeseci.

Kako danas funkcionira suživot između mladih Hrvata i Srba? Osjete li se tenzije?

Treba biti realan i reći da Hrvati i pripadnici srpske nacionalne manjine žive jedni pored drugih, u miru. No, nekog suživota još uvijek nema. Uzrok tomu vidim prvenstveno u odvojenosti djece od vrtićke do srednjoškolske dobi, na čemu prvenstveno inzistiraju politički predstavnici Srba. Iako je ovakav vid obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina zakonom reguliran i odobren, smatram da ovakva vrsta odvojenosti djece nije dobra za budućnost grada Vukovara.

Odlazite li na vukovarska izletišta?

Odem s obitelji do vukovarske Park šume Adica, omiljenog izletišta Vukovaraca, koje se nalazi tik uz sam centar grada. Izletište sa brojnim sadržajima od ugostiteljskih, sportskih, zabavnih. Kad uhvatim vremena, odem u ljetnim mjesecima na Dunav, na Vukovarsku adu, gdje uživaju brojni naši sugrađani.

Kako izgleda jedan vaš savršeno proveden dan u Vukovaru?

Radno do 16 sati. Nastojim potom slobodno vrijeme, iako ga baš nemam puno, provesti s obitelji. S klincima u šetnji, ili vožnji biciklom, odlaskom na bazene i sl.

Ima li u Vukovaru sadržaja za mlade ljude i mlade obitelji? Ima li dovoljno vrtića, kako funkcioniraju? Kakvo je stanje sa osnovnim i srednjim školama?

Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj gdje se gotovo sva djeca mogu upisati u vrtić, kapaciteta ima dovoljno. Grad sufinancira cijenu vrtića sa nekih 900 kuna dok roditelji plaćaju 500 kuna. Kako je Hrvatska konzervativna stranka već sedam godina dio izvršne vlasti, naglasak smo stavili na demografsku obnovu. Tako danas kao jedini grad u Republici Hrvatskoj sufinanciramo troškove stanovanja za obitelji s troje i više djece, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je amandman Hrvatske konzervativne stranke na proračun grada Vukovara za 2021.g. kojim se udvostučuju jednokratne pomoći za novorođenu djecu.

Otac ste troje djece, živite u Vukovaru, što je vas i vašu obitelj zadržalo u gradu?

Nikad nisam razmišljao o odlasku iz Vukovara. Nakon godina progonstva, napokon smo svoji na svome. Često znam sam sebi reći da “zrak koji udišemo na svom kućnom prag nema cijene”. Naravno, nije sve idealno, ali osobno dajem maksimum od sebe kao jedan od čelnih ljudi Grada da brojnim mjerama i odlukama doprinesemo kavlitetnijem životnom standardu svih naših sugrađana.

Zašto nikada niste razmišljali o odlasku iz Vukovara?

Nisam. Jer kad proživite osam godina progonstva, biti svoj na svome, jednostavno je neprocjenjivo. Naravno, opstanak jedne obitelji u nekom kraju ovisi i o egzistencijalnim stvarima. Stoga i nastojimo kroz brojne demografske, socijalne i poticajne mjere zadržati mlade obitelji na području grada Vukovara.

Kako se osjećate u vrijeme kada se u Vukovaru održava Kolona sjećanja?

Mjesec studeni je najtužniji upravo u  Vukovaru. Sjećamo ga se s tugom, ali i ponosom na sve naše branitelje.

Koliko je aktualna hrvatska vlast zainteresirana za Vukovar i projekte u tome gradu?

Ne treba sporiti da hrvatske vlade kroz povijest nisu pomagale Vukovaru. No to se i očekuje od Vlade RH, jer upravo je Vukovar kad je bilo najpotrebnije Hrvatskoj dao najviše. No državna vlast mora prvenstveno shvatiti da je nabitnija pomoć Vukovaru pomoć u otvaranju radnih mjesta. Tu nažalost inicijative koje su krenuile od strane Grada Vukovar su osporavane na državnoj razini, kao primjerice izgradnja hotelskog kompleksa na mjestu nekadašnjeg hotela Dunav.

Kako generalno komentirate interes hrvatskih političara za Vukovar. Mnogi kažu da se vašega grada sjete samo oko izbora, je li to tako?

Ne možemo sve generalizirati. No činjenica je da pojedini hrvatski visoki dužnosnici maksimalno jednom godišnje posjete Vukovar i to na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. A tijekom cijele godine su im puna usta Vukovara i Vukovaraca. No, mene najviše raduje kada vidim na desetke i stotine tisuća Hrvata iz RH i dijaspore koji svake godine dolaze u Vukovar pokloniti se žrtvi onih, koji su ugradili svoje živote u stvaranje Lijepe naše.

Podijeli