Šetnica uz rijeku Vuku u Vukovaru, koja obiluje brojnim sadržajima namijenjenima svim uzrastima postala je bogatija za novi, profesionalni skate park na kojemu sada uživaju ljubitelji skateboardinga i njemu sličnih sportova.

Naime, novi skate park, gotovo u samome središtu grada, privukao je veliku pažnju i interes mnogobrojnih rekreativaca, sportaša i obožavatelja ove vrste sporta, kako iz Vukovara, tako i okolice, a suradnjom s Udrugom mladih “Rolling Wheels” i na inicijativu korisnika već postojećeg skate parka.

Grad Vukovar realizirao je ovaj projekt vrijedan više od 600 tisuća kuna. Njegova funkcionalnost i kvaliteta pružaju sve uvjete za usavršavanje ovih vještina, a na njemu svakodnevno svoje slobodno vrijeme provodi veliki broj mladih i djece.

Penava: Projekt ispunio svoju svrhu

No, nije uvijek bilo tako. Naime, Mario Ivanković, potpredsjednik Udruge mladih “Rolling Wheels” kaže  kako se do 2013. skejtalo vukovarskim ulicama te grad nije imao vlastiti skate park.

“U Vukovaru trenutno postoje dva skateparka. Jedan izgrađen 2013., a drugi 2021. Može se reći da je prvi izgrađeni park ‘dječji’, odnosno da je namijenjen za amaterima i početnicima, dok je novi park namijenjen iskusnim vozačima i profesionalcima“, kazao je Ivanković.

Tonbe Skaterpark

Novoizgrađeni park obišao je i gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima te istaknuo kako je projekt ispunio svoju svrhu, a to je prije svega zadovoljna vukovarska mladež.

“Duže vrijeme planirali smo projekt izgradnje ovakvog kvalitetnog objekta na radost ljubitelja ovog sporta. Svakodnevna posjećenost u velikom broju daje nam do znanja da je riječ o zaista dobrom i kvalitetnom projektu koji je rezultat suradnje Grada Vukovara i brojnih prijedloga naših mladih Vukovaraca. Zadovoljstvo je vidjeti veliki broj mladih koji se bave sportom, međusobno druže, stječu nova znanja i vještine“, rekao je gradonačelnik Penava te najavio kako je u skoroj budućnosti u planu novom skate parku pridružiti sličan sadržaj namijenjen disciplini BMX. “Šetnica uz Vuku zaokružuje lijepu priču s raznim sadržajima koji na dnevnoj razini privlači brojne Vukovarce, a vjerujemo i sve posjetitelje koji ovdje mogu uživati ljepote našega grada”, zaključio je Penava.

“Sretni smo i zadovoljni”

Ivanković kaže i kako su 2009. osnovali Udrugu mladih Rolling Wheels, kako bi mogli komunicirati s gradskim vlastima i pokazati da su ekstremni sportovi “živi” u Vukovaru.

“Kroz nekoliko organiziranih natjecanja pod nazivom Vukovar Street Art gradske vlasti su prepoznale potrebu za mjestom gdje će mladi moći nesmetano skejtati, rolati i voziti BMX. Obzirom je prvi skatepark bio namijenjen početnicima, a broj djece koji se zainteresirao za ekstremne sportove je rastao, gradske vlasti su ponovno prepoznale potrebu za izgradnjom većeg i boljeg skateparka. Kroz komunikaciju sa Tonbe skateparksom i gradskim vlastima došli smo do realizacije projekta betonskog, profesionalnog skateparka na ljeto 2021. Od ideje do izgradnje skateparka uistinu nije prošlo dugo vremena i sretni smo i zadovoljni što smo, unatoč svoj papirologiji, dobili skatepark u roku od pet, šest mjeseci”, kaže Ivanković.

On tvrdi i da u Vukovaru broj skejtera iz dana u dan raste, a posebno brzo je počeo rasti nakon izgradnje novog parka.

Do ljeta 2021. u gradu su bila dva skejtera, a taj broj se sada popeo na preko pet. Mlađe generacije pokazuju sve veći interes za skateboardingom te prelaze na skejtanje nakon vožnje romobila ili rola. Scena je sve aktivnija i veća, stoga je užitak skejtati sa svim generacijama. Početnici upijaju savjete starijih i svi se dobro slažemo”, kaže Ivanković.

“Nakon svakog pada potrebno ponovno ustati i probati (trik) iznova”

No, ono što im je novi skate park pružio je mogućnost profesionalnog bavljenja skateboardingom te, što je još važnije, otvara im vrata ozbiljnijim skateboarding natjecanjima.

“Prvenstveno jer je naša Udruga u procesu prelaska u skateboarding klub kako bi mogli pristupiti Skateboarding Odboru unutar Koturaljkaškog Saveza Hrvatske. Nakon što pristupimo Skateboarding Odboru moći ćemo organizirati kupove i prvenstva Hrvatske na novom skateparku. Na ljeto 2022. godine je u planu organizirati Kup Hrvatske baš u našem parku“, otkriva Ivanković.

Tonbe Skatepark

Budući da je interes mladih velik, Udruzi je u planu od sljedeće godine organizirati i Skateboarding školicu. Školica bi bila namijenjena osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci koji su zainteresirani za skateboarding. Tim načinom bi im pružili bavljenje jednim ‘netradicionalnim sportom’ koji zaista može pozitivno utjecati na mlade jer je nakon svakog pada potrebno ponovno ustati i probati (trik) iznova“, rekao je Ivanković.

“Jedina razlika se pravila u širini daske koju netko vozi”

Osim toga, na skate sceni u Vukovaru, kako kaže, nema mjesta pravljenju razlika između skejtera, po nijednoj, pa tako ni po nacionalnoj osnovi. Osim možda po jednoj.

“Apsolutno se nikad nije i neće praviti razlika po nacionalnosti. Svi smo prvenstveno skejteri i prijatelji. Družimo se i skejtamo još od ranih 2000-ih godina. Odnosi su uvijek bili dobri, a jedina razlika se pravila u širini daske koju netko vozi“, ističe Ivanković.

On dodaje kako je scena u Vukovaru prvenstveno mala, ali vrlo složna.

“U većim Hrvatskim gradovima scena je veća ali jednako složna. Na razini Hrvatske se svi skejteri poznaju i druže, stoga se ne prave velike razlike u skate scenama po gradovima. Jednostavno nas nema dovoljno da bi se neke scene izdvajale”, objašnjava.

Iako očito imaju sve što im je potrebno, slogu, volju, želju, a sada i potrebnu infrastrukturu, jedino što im preostaje je vježbati kako bi bili što bolji u sportu kojim se bave, no ipak postoji nešto što priželjkuju i što bi unaprijedilo cjelokupnu skateboarding scenu, ne samo vukovarsku.

“Za napredak scene bi bilo dobro kada bi se natjecanja selila iz većih u manje gradove te kada bi postojao Kup Hrvatske. Obzirom je ljetos održan prvi seminar za skateboarding suce te da je oformljen Skateboarding Odbor pri Koturaljkaškom Savezu Hrvatske, smatram da je hrvatski skateboarding na dobrom putu da postane legitiman sport koji će povezivati cijeli Hrvatsku raznim događanjima i natjecanjima“, zaključio je Mario Ivanković, potpredsjednik Udruge mladih Rolling Wheels.

Podijeli