Dva Slavonca sa zagrebačkom adresom darovali su svoj grad na poprilično neobičan način.

Naime, osnivači Equinoxa, Ivan Voras i Saša Ilišević razvili su tehnologiju koja omogućava kako posjetiteljima Vukovara, tako i njihovim građanima, da povijesno značajne trenutke grada gledaju kada god požele.

Obojica su, kako tvrde, dio bezbrižnog djetinjstva proveli upravo u području Vodotornja pa su i svoju ideju pokrenuli upravo s tog mjesta.

U tehnici proširene stvarnosti, omogućili su tako Vukovarcima, ali i posjetiteljima da šetajući se ulicama grada nauče nešto o povijesti istoga, ali i da uoče promjene kroz koje je grad prošao kroz 29 godina.

“Na svojim mobitelima, na odabranim GPS lokacijama po centru Vukovara i kod Vodotornja, možete u prostoru oko sebe vidjeti fotografije razrušenog grada i kratke video zapise koji dočaravaju tragediju grada i naroda. Ovaj virtualni sadržaj je integriran u okolinu na način da se vidi zajedno s okolinom. Sadržaj podsjeća na holograme iz znanstveno-fantastičnih filmova i omogućava uspoređivanje sadašnjeg stanja sa stanjem koje je bilo kad su fotografije i video zapisi snimljeni”, govore iz Equinoxa.

“Ovo je unikatna prilika i mogućnost da se kao nikada do sada usporedi izgled lokacija prije i poslije. Virtualna izložba je postavljena neprofitno, donirana od tvrtke Equinox Vision, a dio vizualnih materijala je donirao Muzej grada Vukovara. Slavne lokacije u gradu kao što su Radnički dom, Frankopanska ulica, most Jean Michel Nicoliera, na ovaj način su obogaćeni sadržajima koji se vide uz mobilnu aplikaciju Equinox XR“, dodaju pa pojašnjavaju upotrebu koja je poprilično jednostavna.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnik se registrira pa iz izbornika odabere ikonu “Vukovar”. I spremni ste za jednu, nadasve neobičnu šetnju.

Na YouTube kanalu tvrtke se, za one koji iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti doći u Vukovar, nalaze video snimke koje pokazuju kako virtualna izložba izgleda i kako se gleda, ističu.

Izložba trenutno nema rok trajanja te će ostati vidljiva do daljnjega, a iako se povijesne slike Vukovara mogu pogledati trenutno samo u Vukovaru, autori aplikacije namjeravaju slične virtualne sadržaje postaviti diljem zemlje kako bi na drugačiji način obilježili Advent ove godine.

Jer zašto ne, novo normalno ionako već živimo, pa zašto ga ne bi i poboljšali?

Podijeli