Petnaestak Vukovaraca i Vukovarki stoji iza skupine amatera glumaca poznatijih kao “Vukovarski amateri Scene Martin“. Aktivnost je to pokrenuta unutar Hrvatskog doma, gradske kulturne ustanove, a s radom je počela 2015. godine. Od prvih dana vodi je Dalibor Jurišić, voditelj.

“Od početaka do danas kroz skupinu je prošlo dvadesetak ljudi, a uvijek imamo aktivnih petnaestak, tako je i sada”, govori nam voditelj.

Ova skupina nove članove prima uvijek, u svako vrijeme, svaki dan. Oni naime imaju stalni otvoreni poziv pa svi zainteresirani mogu doći i za njih će se naći odgovarajuće mjesto.

“Kad je netko zainteresiran, pridruži nam se i pokušamo ga odmah ubaciti u neku predstavu na kojoj se trenutačno radi”, pojašnjava.

Glumci nisu plaćeni, kazalištem se bave amaterski, a shodno tome bave se djelatnostima koje jesu plaćene. Tako recimo među glumcima je i jedna stomatologinja, školska knjižničarka, informatičar, umirovljenik, odgajateljica iz vrtića i oni nezaposleni. Svi oni skupa čine glumačku skupinu dobro poznatu svim Vukovarcima.

“Predstave su dobro posjećene, mislim da polako uspijevamo u svom naumu stvaranja saveza s domaćom publikom”, ističe Jurišić pa dodaje: “Jako smo zadovoljni kako nas publika prihvaća. Mislim da radimo bez fige u džepu i dajemo sve od sebe.”

Iako vježbaju i najčešće nastupaju u Vukovaru, ova skupina ne boji se izaći iz zone komfora te očarati i Hrvate iz drugih dijelova države.

“Primarno želimo biti dio ovog grada, nešto što će naši sugrađani prepoznati kao svoje domaće. Osim u Vukovaru, orijentirani smo na nastupe u okolici, ali npr. svake godine gostujemo u Sinju, imamo odličnu suradnju sa Sinjskim pučkim kazalištem. Ove godine idemo u Vodice kao predstavnici naše županije na državnom festivalu kazališnih amatera”, rekao je.

Ovi glumci možda jesu amateri, no njihove predstave daleko su od amaterskih. Dapače, rado se okušavaju u klasicima pa svjetski poznata djela pretvaraju u stvarnost.

“Dosad smo uglavnom birali prokušane tekstove koji dobro funkcioniraju na sceni i radeći koje, možemo učiti i napredovati. Radili smo predstave prema djelima G. Feydeau, Woodyja Allena, Agathe Christie, E. Ionesca, ali i domaće autorice Marine Vujčić“, ističe.

Foto:

Skupini je ovih prvih godina predstave režirao njezin voditelj, Dalibor Jurišić, no sada su se već i uhodali.

“Sad već svi zajedno imamo neko iskustvo, a iako smo uvijek otvoreni za nove ljude, formirao se već neki stalni sastav. Već ove godine drugi članovi ekipe dobili su priliku režirati predstave i realizirati svoje ideje. Dakle, u planu nam je šarolikost. Osim toga, sudjelujemo i u jednom europskom projektu u sklopu kojega će naši amateri dobiti priliku profesionalno se okušati u jednoj interaktivnoj predstavi za djecu”, ističe.

Koliko su organizirani i povezani govori i činjenica da im ni epidemija koronavirusa nije narušila planove, štoviše, ova godina rekordna je.

“Iako smo u doba korone prorijedili probe, ovo će nam biti najplodnija godina dosad. Već prije prvog ’lockdowna’ izbacili smo dvije, a do kraja godine imat ćemo još dvije nove predstave”, zaključuje.

Sljedeća je tako na redu komedija prema Machiavellijevoj “Mandragoli”, a nakon nje slijedi predstava o ženskom bendu. Datum promocije istih nije poznat, no održavaju se u Hrvatskom domu, a ulaz je za sve besplatan.

Foto: Hrvatski dom Vukovar

 

Podijeli