Dva dana prije samog Božića, u doba kada bismo svi trebali biti sretni, Hrvatsku je obišla vijest kako je tvrtka Pevex donirala Pučkoj kuhinji u Vukovaru za 2023. godinu čak  250.000 kuna. Reklo bi se, vijest je stigla kao naručena.

“Kao kompanija Pevex je posebno senzibiliziran za najosjetljivije i najranjivije naše građane”, pojasnio je Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave Pevexa, razloge zašto su pomoć usmjerili na adresu gdje najpotrebitiji Vukovarci trebaju pomoć.

A tu pomoć, još od 2016. godine, kada je obnovljen rad Pučke kuhinje, u prosjeku zatraži nešto više od 60 Vukovaraca dnevno. Mahom su to muškarci, samci, stariji ljudi koji ne znaju kuhati, a koji su ostali bez supruga.

Foto: Grad Vukovar

 

Ipak, kako doznajemo, zadnjih godina po obrok znaju svratiti i oni mlađi, obitelji koje se pogodile iznenadne nedaće: gubitak posla ili pak neka bolest zbog koje im većina  prihoda ode na liječenje. Takvi se, srećom, ne zadržavaju dugo.

Vukovar je, ističu u Pučkoj kuhinji, socijalno osjetljiv grad koji nudi programe za pomoć ugroženima pa se takvi problemi za mjesec-dva riješe, a u međuvremenu netko od  roditelja se zaposli pa im ova vrsta pomoći više nije potrebna.

“Od 2016. godine financijski pomažemo rad Pučke kuhinje u Vukovaru te i time pokazujemo kako smo kao kompanija društveno savjesni i odgovorni. Blagdansko vrijeme za  nas nije samo doba godine kad jedni drugima poželimo sve najbolje, već je i prilika da konkretnom pomoći učinimo život boljim onima koji ne mogu bez naše pomoći“,  naglasio je Bubalo zašto “višak” svojih prihoda usmjeravaju upravo na ovu adresu.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/ ilustracija

 

No, ono što raduje jest podatak da se broj korisnika kojima je potrebna pomoć smanjuje. Potvrdio je to i gradonačelnik Vukovara Ivana Penava.

“Broj korisnika Pučke kuhinje pada, a nama je drago imati pouzdanog partnera u ovom slučaju, ali i na brojnim drugim projektima”, podcrtao je Penava važnost činjenice da Pevex u kontinuitetu pomaže Pučkoj kuhinji.

Kao što smo rekli, ta suradnja traje od 2016. godine, a treba naglasiti da je Pevex u ovoj 2023. povisio sredstva koja izdvaja. Umjesto lanjskih 240.000 kuna ili 20.000 kuna mjesečno, sada je donacija povećana na “okruglih” 250.000.

Zato se, između ostalog, Pučka kuhinja i može pohvaliti bogatim i raznovrsnim menijima na kojima se redovito nalaze razna variva, juhe, kuhana jela, salate, voće

Inače, iza vukovarske pučke kuhinje stoji Caritas, a njezin rad – nakon petogodišnje stanke – obnovljen je 2015. godine. Obroci se kuhaju u Vinkovcima, odakle se potom prevoze u Vukovar.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

 

“Zajedno kuhamo oko 150 toplih obroka dnevno i otprilike se pola toga vozi za Vukovar. Situacija je zadovoljavajuća unatoč poskupljenjima namirnica u nabavi. Zadovoljni smo i mi i korisnici i naši donatori, a posebno ističem gradove Vukovar i Vinkovce te Vukovarsko-srijemsku županiju koje nam svesrdno pomažu s donacijama”, naglasila je voditeljica Kuhinje Renata Keškić.

Korisnici i Ukrajinci

Otkrila je i da su unatrag godina dana njihovi korisnici postale i izbjeglice iz ratom zahvaćene Ukrajine. Kako smo počeli s blagdanima, tako ćemo i završiti, pa valja spomenuti da u tim danima korisnici imaju bogatiji jelovnik.

“Trudimo se naše korisnike u vrijeme blagdana, dodatno razveseliti pa se na jelovniku u vrijeme Božića i Nove godine budu pečena vratina i to dva komada, za razliku od jednog koji je inače po normativu, sarma, rolano pečenje, francuska salata, božićni i novogodišnji kolači, odnosno malo luksuzniji obroci kako bi i naši korisnici osjetili duh blagdana”, otkrila je Keškić.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

 

Naglasit će Keškić i da su namirnice uvijek svježe, upravo zavaljujući potporama lokalnih sredina, ali i tvrtki poput Pevexa koje ih kontinuirano prate velikim donacijama. Spomenuti treba i lokalne OPG-ove koji doniraju proizvode koje nisu uspjeli prodati.

Jedna briga joj ipak ostaje, ali i ona nije nerješiva te ovisi o samim Vukovarcima.

“Čini mi se da će nam u budućnosti sve veći izazov biti dostava toplih obroka onima koji nisu u stanju doći do punkta za podjelu hrane. Tu bi nam značila pomoć volontera”, poručila je.

A mi smo sigurni, s obzirom na široku dušu Slavonaca i Srijemaca, da će se takvih i u budućnosti naći.

Podijeli