Vukovar, taj simbol hrvatske slobode i neovisnosti prepoznatljiv je i po svojim sportašima. Olimpijske igre najveći su domet svakog sportaša, to je san kojeg mnogi što se ozbiljno bave sportom nikad ne dožive.

Vukovar ima svoj četverolist olimpijaca koji nas je razveseljavao ne samo nastupima na najvećim sportskim događajima na svijetu, već i olimpijskim medaljama!

To su stolnotenisačica Sandra Paović, plivačica Mirna Jukić, veslač Damir Martin i rukometaš Damir Bičanić.

Kruna karijere u Riju

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kao rođena Vukovarka u progonstvu Sandra Paović se sportom počela baviti u Stolnoteniskom klubu Međugorje, u bosni i Hercegovini. Potom odlazi u HASTK Mladost (Zagreb) te Hombort Amocher (Njemačka) i Mondevileo (Francuska). Naposlijetku je nastupala za Uriho (Zagreb).

Njen niz uspjeha je impresivan. Trostruka je kadetska prvakinja Europe. Višestruka je hrvatska prvakinja, a već 2000. nastupa na EP-u u Bremenu i osvaja 2 bronce, ekipno i u mješovitom paru. Slijede EP u talijanskom Courmayeru 2003. i srebro ekipno te EP u Aarhusu 2005. također srebro ekipno. Sudjeluje na EP-u u St. Petersburgu 2008. osvojivši broncu ekipno.

Sudionica je Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Nastupila je i na Mediteranskim igrama 2001. u Tunisu osvojivši broncu u parovima. Nakon teške prometne nesreće 2009. sudjeluje u konkurenciji sportaša s invaliditetom i postiže sjajne rezultate. Dvostruka je europska prvakinja (2013. i 2015.), svjetska prvakinja pojedinačno 2014. te kao kruna na Paraolimpijskim igrama 2016. u Riju zlatna medalja pojedinačno. Proglašena za najbolju svjetsku stolnotenisačicu s invaliditetom triput zaredom (2014-2016).

Uz olimpijsku medalju stigla je i diploma

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Mirna Jukić živjela je u Vukovaru do 1991. godine kada nakon pada grada odlazi sa roditeljima u progonstvo u Zagreb gdje se počinje baviti plivanjem. Godine 1999. se s obitelji iz Zagreba preselila u Beč, te je nakon godine dana uzela i austrijsko državljanstvo. Od tada osvaja medalje za Austriju.

Trenirao ju je otac Željko Jukić, a brat Dinko je također uspješan plivač. Nadalje, 2005. godine je maturirala i započela studij publicistike. Njezin brat, Dinko Jukić također je postao plivač na međunarodnoj razini.

Na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu Jukić je u stekla brončanu medalju 100 m prsno, plivala je i 200 m prsno. Na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2009. osvojila je brončanu medalju u finalu 200 m prsno.

Iako je bilo prijepora oko Mirninog uzimanja austrijskog državljanstva bilo je posve razvidno da su se otac i majka, koji su ostali hrvatski državljani, na taj potez odlučili u cilju sportskog napretka svog djeteta. U Hrvatskoj, uistinu, uvjeti za bavljenje vrhunskim plivanjem su na niskoj razini.

Naposljetku odluka Mirninih roditelja pokazao se kao ispravan potez. Mirna Jukić je u Austriji bila domaćin mnogim hrvatskim sportašima, između ostalog i hrvatskim rukometašima na europskoj smotri u toj zemlji 2010. godine.

Tri generacije veslača – tri olimpijske medalje

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Veslač Damir Martin došao je u Zagreb iz Vukovara kao prognanik u studenom 1991. godine nakon pada grada. Kada mu je bilo 11 godina počeo je trenirati veslanje u VK Zagreb, a nakon toga je prešao u Trešnjevku. Nakon Olimpijskih igara 2016. prelazi iz Trešnjevke u Croatiju.

U svijetu veslanja slovi kao borac iznimne snage i volje, izvrsne tehnike veslanja. U mlađoj seniorskoj konkurenciji dvaput je svjetski prvak u četvercu na pariće 2009. i 2010. godine. Na seniorskim SP 2010. u Novom Zelandu osvaja zlato, godinu poslije na Bledu broncu, a u južnokorejskom Chungjuiu 2013. opet zlatno odličje.

U četvercu na pariće osvaja i srebro na EP u Portugalu 2010. te na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Prešavši u samac ostvaruje nove uspjehe. Na EP 2012. u Vareseu je srebrni, u Poznanu 2015. i Brandeburgu 2016. osvaja dva zlata na EP.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. u foto-finišu za nekoliko milimetara gubi zlato, osvojivši srebrnu medalju. Na SP 2015. u samcu zauzima 5. mjesto, a u Češkoj na EP 2017. srebrno odličje. Na SP 2017. na Floridi (SAD) zauzeo 4. mjesto. Višestruki je državni prvak u nekoliko disciplina. Najbolji sportaš Hrvatske za 2016. godinu.Na koncu, nedavno nam je donio i brončanu medalju iz Tokyja ove godine.

Ovaj dvostruki svjetski i europski prvak, nositelj tri olimpijske medalje Damir Martin nerijetko odmor provodi u rodnome Vukovaru.

On veli:

„Treća sam generacija veslača u obitelji nakon djeda i oca. Majka i otac su se upoznali ovdje u Veslačkom klubu Vukovar, stariji brat je isto veslao, na meni je bilo da pokupim ‘vrhnje’, pokupim medalje i svo to genetičko ulaganje”!

„Čast mi je predstavljati ovaj grad i čast mi je biti dio velikana ovoga grada i s ponosom to uvijek ističem, odakle dolazim i odakle su moji korijeni te odakle mi ta snaga i taj inat, priča ovaj sjajni sportaš i veliki olimpijac.

Vukovarski kauboj

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nedavno se od aktivne rukometne karijere oprostio naš čuveni rukometaš, Vukovarac Damir Bičanić. Rukometom se počeo baviti još dok je bio u izbjeglištvu u Umagu, a tijekom karijere igrao je za Osijek, Agram Medveščak, Zagreb te španjolski Ademar Leon i francuski Chambéry.

S roditeljima se 2000. godine vratio u Vukovar i ondje upisao gimnaziju. Kasnije se upisao na studij prava u Osijeku, ali studij je prekinuo 2004. godine kad je dobio ponudu da se preseli u Zagreb i zaigra za Agram.

Inače, Damir je u Umagu počeo trenirati tenis s 11 godina, ali dvije godine kasnije shvatio je da taj sport nije za njega pa je pokušao s košarkom. Naposljetku se ipak pronašao u rukometu. Školski trener je izabrao njega kao zamjenu za bolesnog kolegu na jednoj utakmici i pokazalo se da mu rukomet odgovara pa je trener zamolio njegove roditelje da ga upišu u taj sport.

Na širem popisu hrvatske reprezentacije prvi se put našao 2009. godine. U nacionalnom je dresu osvajao medalje na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005, na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. i u Srbiji 2012., te broncu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine.

S reprezentacijom je sudjelovao i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Podijeli