„Nad Vukovarom je za vrijeme Domovinskog rata izvršen i ekocid te su brojna stabla i priroda uništeni ratnim razaranjima“, upozorio je na Dan planeta Zemlje gradonačelnik Ivan Penava. No, hortikulturna vizura Grada heroja svakim danom izgleda sve ljepše, a Vukovarci su u više navrata posljednjih nekoliko godina pokazali dobru volju za promjenom.

Jedna od njih bila je i akcija sađenja sadnica japanskih trešanja duž šetnice uz Dunav, čijim je procvatom jedno od omiljenih okupljališta i mjesta za rekreaciju i opuštanje postalo još ugodnije i oku atraktivnije.

Inače, japanska trešnja jedna je od najcjenjenijih biljnih vrsta, a osim što je iznimno lijepa, vrlo je otporna na gradska onečišćenja. U zemlji izlazećeg sunca upravo je ova biljka simbol je dolaska proljeća, tradicionalnog praznika Sakura.

A cvjetni favorit Japanaca zapeo je za oko i gradonačelniku Penavi koji je istaknuo kako je riječ o projektu u kojemu je prepoznata turistička atrakcija, a koji se pripremo duže od dvije godine.

„Riječ o atipičnoj sadnici drveta za naše prostore, a koja s tradicijom naroda Japana u sebi nosi simboliku prolaznosti života, ali i novo rađanje. U suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj uložili smo veliki trud kako bi na potezu od gotovo 1,5 kilometar šetnicu krasile gotovo 500 šarenih japanskih trešanja“, rekao je Penava i zahvalio uključenim Vukovarkama i Vukovarcima, gradskoj tvrtki Komunalac, Razvojnoj agenciji Vukovar, Udruzi veterana ministarstva unutarnjih poslova iz Domovinskog rata koji su devedestih godina branili grad, a danas su ga došli učiniti još ljepšim.

Inače, u Japanu, zemlji porijekla ovog ukrasnog drveta, postoji i tradicionalni običaj imena „hanami“, što u prijevodu doslovno znači – promatranje cvijeća, ali i zabava uz cvijeće. Uživanje u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja stoljetna je tradicija koja ima važno mjesto u životu Japanaca, a u tome već dvije godine mogu uživati i Vukovarci.

„U brojnim gradovima diljem svijeta koji su već odavno ukrašeni ovim dekorativnim stablima, na sličan se način održavaju festivali u vrijeme njihova cvata. Također, i mi imamo sličnu ideju koju ćemo nastojati provesti u narednim godinama kada naše japanske trešnje razviju bogate krošnje,” otkrio je Penava prilikom jednog obilaska mladoga drvoreda.

Nadamo se da će ta ideja uskoro i zaživjeti jer se u Japanu tijekom „hanamija“ priređuju zabave gdje se dobro jede i pije.

Gradonačelnik je također svjestan da ovo nije posljednji projekt koji će vizualno dotjerati Vukovar.

„Drago mi je da Vukovarci imaju izgrađenu tu svijest života s prirodom te se rado odazovu na različite akcije ekološkog karaktera. Na sličan smo način proveli akciju pošumljavanja Adice u kojoj Vukovarci zaista vole provoditi svoje slobodno vrijeme u igri, rekreaciji, šetnji i druženju. Isto tako smo zajednički uredili i Dunavsku šetnicu te vjerujem da to u svima ostavlja poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva brige za naš okoliš. Vjerujem kako ćemo i u budućnosti provesti slične akcije te uživati u ugođaju koji samo zelenilo može priuštiti,” najavio je gradonačelnik Penava ističući kako je hortikultura bitna stavka u uređenju našega grada te je iz toga razloga u Gradskoj upravi zaposlena stručna osoba zadužena za hortikulturu koja je do sada na tome poslu radila u Opatiji.

A za kraj spomenimo i sve koji su se uključili u ovaj hvalevrijedan projekt. U akciji sadnje japanskih trešanja sudjelovale su, uz gore navedene, Javna vatrogasna postrojba Vukovar i DVD Vukovar, PP Vukovar, Služba civilne zaštite Vukovar, članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata,Udruge hrvatskih branitelja Sajmište, Humanitarne udruge Duga, Udruge Breza, Udruge Vuka, Udruge udomitelja Vukovarsko-srijemske županije, Konjogojske udruge Potkova, Altetskom klubu Maraton, Klubu podvodnih aktivnosti Vukovar, Volonterske skupine Gimnazije Vukovar “VID – Vidi i djeluj”, NK Dunav Sotin, Mažoretkinje grada Vukovara, košarkaši Borova Vukovar,  KUD KoloVukovar, UKPD “Ivan Frank”, VSPD “Javor”, Gimnastički klub Vukovar, Karate klub Vukovar, Društvo multipleskleroze Vukovarsko-srijemske župpanije, Veslački klubu Vukovar te HNK Mitnica.

 

 

Podijeli