O Martini Štefančić, četverogodišnjoj djevojčici koja je 1992. ubijena u Borovu Selu, javnost možda nikada ne bi doznala da njezinu tužnu priču lani nije razotkrila Ani Galović, angažirana djevojka koja je prikupila sudbine djece ubijene u zaraćenom Vukovaru i sve objavila u knjizi “Mama, ne vidim nebo”.

U noći s 20. na 21. ožujka ’92. godine, oko 3 sata ujutro, četiri naoružne osobe iz automatskog oružja otvorile su rafalnu paljbu po prozoru dnevne sobe obitelji Štefančić, u Radničkoj ulici na broju 49, u Borovu Selu. U kući je bila malena Martina, baka Bernadica i Martinin stric Željko. Željka su teško ranili i pustili da iskrvari u mukama, a četverogodišnju Martinu i baku Bernadicu ubili na licu mjesta. Željko je nekim čudom ostao živ.

Trebala su proći tri desetljeća da Martina, a i sva djeca nastradala u Vukovaru tijekom rata dobiju spomen mjesto koje će Vukovarce podsjetiti na najmlađe žrtve. Upravo je danas, 3. studenog, završen mural na vukovarskoj Slaviji koji je posvećen ne samo Martini, već i svoj  djeci nastradaloj u tom gradu tijekom rata.

Nitko se nije oglušio na inicijativu

Martinina majka, Rozika Fischer, jedna je od iniciajatorica murala koji će od sada trajno simbolizirati patnje nesretne djece. 

Foto: Dnevno

“Neopisivo sam sretna jer se na moju inicijativu nije oglušio gotovo nitko, svi su mi dali zeleno svijetlo i poduprli u ovoj ideji”, ispričala nam je Rozika koja usput zahvaljuje Stjepanu Kovačeviću, Zdravku i Damiru Markušu, kao i ostalim ljudima koji su joj pomogli, a posebno ističe autora budućeg murala.

34 goluba za 34 ubijena djeteta

Autor murala je Mario Matković koji je već izradio mural za hosovca Ivana Brdara, točnije, mural njegove majke na mjestu ekshumacije njezina sina.

Na muralu se nalaze dječak i djevojčica, a iza njih su 34 goluba koja predstavljaju 34 ubijena djeteta.

Foto: Dnevno

 

“Nismo stavljati imena jer bi za to trebala suglasnost i odobrenje svih roditelja, no zato će 34 goluba u letu predstavljati svih 34 stradala mališana. Golub je simbol Vukovara, slobode i leta, pa smo smatrali da je zbog svog višestrukog značenja najbolji odabir za mural”, kazala nam je Martinina majka, Rozika Fischer.

 

 

Podijeli