Ante Zorica najuspješniji je od aktivnih alkara. Triput je bio slavodobnik Sinjske Alke i jednom pobjednik.

Ovo da se naziva ‘pobjednikom’ Alke, a ne slavodobitnikom znak je da se radilo o posebnoj Alci, a takva je u ovom stoljeću bila samo jedna, ona vukovarska 2017. godine.

Inače, u povijesti samo su se četiri Alke održale izvan Sinja. Prva takva bila je u Splitu 1832., potom je 1922. održana u Beogradu, a treću 1946. ugostio je Zagreb.

Da će se svečana Sinjska alka održati u Vukovaru najavio je gradonačelnik Ivan Penava uoči Božića 2016. godine. Priznao je da se o ‘vukovarskoj alci’ razmišljalo godinama, a formalna potvrda uslijedila je u veljači 2017. kada je s predsjednikom Viteškog alkarskog društva Stipom Jukićem u dvorcu Eltz u Vukovaru potpisao ‘Povelju o održavanju Svečane Sinjske alke u Vukovaru’.

Povezalo nas je domoljublje i težnja za slobodom, hrabrost branitelja Sinja 1715. godine i naših hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu”, izjavio je tom prigodom Penava.

Šestog dana svibnja sve je bilo spremno. Na Svečanoj sinjskoj alci nastupilo je 17 alkara koji su se kroz tri trke borili za pobjedu, a Ante Zorica je s osvojenih osam punata postao pobjednik trke duž vukovarske Županijske ulice. Za pobjedu nagrađenom je sabljom i zlatnim prstenom koje mu je uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok mu je alkarski vojvoda Ante Vučić na koplje privezao plamenac hrvatske trobojnice koje je pobjednik pronio ulicama Vukovara.

Iako je Zorica triput slavio u Sinju, u svakoj prilici ističe da mu je ova vukovarska posebna.

‘To ću za svoga života ponavljati, do sada sam osvojio tri Alke u Sinju i ovu u Vukovaru. Ova vukovarska je posebna, ona je jednom u životu, ona mi je najdraža. Osvojiti Alku u Vukovaru, trčati za heroje Domovinskog rata, za poginule branitelje, osvojiti tu Alku, to jednostavno je ispred svega i to ću srcu s ponosom nositi cijeli život. Imao sam sreću, te uz Božju pomoć i pomoć naše Gospe Sinjske pobijedio sam, a to je velika čast za mene i cijelu moju obitelj.”

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Naravno, to ne znači da mu je ona ispred svih, onih na domaćem terenu.

To je kao da majku više djece pitate koje joj je dijete najdraže. Prvu pobjedu s tri pogotka ‘u sridu’ pamtit ću kao prvi najdraži trofej s kojim sam se upisao u povijest Alke. Svečana Sinjska alka u Vukovaru ipak je nešto posebno”, rekao je ove godine za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, u Zoričinoj alkarskoj biografiji stoji da je od 2008. godine među kopljanicima, a već u svom drugom natjecanju osvojio je svoju prvu Alku, i to ovu spomenutu s tri pogotka ‘u sridu’. Poslije je pobjede odnio i 2011. i 2013. godine.

Podijeli