Veliko područje Slavonije podijelilo se na pet županija, Osječko – baranjsku, Vukovarsko – srijemsku, Brodsko – posavsku, Požeško – slavonsku te Virovitičko – podravsku, a upravo one ciljane su skupine Zaklade Novo sutra koja već nekoliko godina zaredom dodjeljuje studentske stipendije. Inače je bila riječ o deset stipendija u iznosu od 1.500 kuna mjesečno, no ove godine odlučili su taj broj povećati i podijeliti njih čak 15.

Jednu od stipendija za akademsku godinu 2018./2019. godinu dobila je i 25-godišnja Marina Piškorjanac, mama dvoje djece i magistrica edukacije matematike i informatike.

“Diplomirala sam u srpnju 2019. na Odjelu za matematiku u Osijeku. Iako sam tijekom studiranja ostala trudna i rodila kćerkicu nakon završene treće godine studija, nastavila sam s redovnim studijem i završila ga u redovnom roku. Tijekom cijelog školovanja bila sam izvrsna učenica i vrlo dobra studentica te primala stipendije iz raznih izvora. Prilikom pretrage interneta i društvenih mreže o različitim stipendijama, u travnju 2018. godine uočila sam natječaj za stipendiju zaklade Novo sutra iz Vukovara za sljedeću akademsku godinu (2018./2019.) te mi se učinila posebno zanimljiva jer nudi jednu od najvećih potpora u usporedbi s ostalim stipenditorima”, objašnjava nam.

Marinin studij spadao je pod kategoriju područja prirodnih i tehničkih znanosti te ekonomije koje zaklada i stipendira, a kao kandidat zadovoljila je i kriterij prebivališta u jednoj od pet “slavonskih” županija. Osim toga, imala je i potreban visok prosjek ocjena tijekom studija, a zadovoljila je i prosječni mjesečni uvjet po članu kućanstva. Odlučila se prijaviti.

“Sam proces prijave je bio jednostavan jer je za preliminarno rangiranje kandidata potrebno popuniti jedino online prijavu s podacima o zadovoljavanju prije spomenutih kriterija. Nakon završenih prijava, gospodin Davor Relatić, upravitelj Zaklade, mailom me obavijestio da sam jedan od kandidata koji bi trebao dobiti stipendiju te da mu pošaljem mailom svoj životopis te preslike službenih dokumenata kao dokaz i potvrdu podataka navedenih u prijavi. Kad je to sve prošlo u redu, obavijestio me da su me odabrali kao jednog od stipendista te da će mi ugovor i stipendija biti dodijeljeni na svečanom Danu zaklade u Vukovaru koji se održao u listopadu 2018. godine”,. prisjeća se.

“Stipendija zaklade u iznosu od 1.500 kn mjesečno bila mi je od izrazite pomoći jer sam u tom trenutku već imala obitelj i dijete, a uz muževu plaću, ja kao student nisam imala drugih primanja. Nedugo nakon primanja stipendije saznala sam da sam ponovno trudna pa je stipendija najvećim dijelom potrošena na kćerkicu i pripremu za dolazak maloga brace. Vjerujem i da je moja netipična priča studentice i majke bila zaslužna za pokoji dodatni bod pri dodjeli stipendija jer u zakladi, osim na dobre ocjene i tražena područja studiranja, posebno obraćaju pažnju i žele pomoći studentima koji zbog studiranja izvan mjesta prebivališta ili drugih specifičnih razloga imaju povećane troškove svakodnevnog života”, smatra.

Ti troškovi pak za ovu mladu mamu postli su veći završetkom studiju, s dvoje male djece i samo zaposlenim suprugom. Ubrzo nakon završetka studija, u potragu za poslom bacila se i Marina.

“Nakon diplomiranja i rođenja drugog djeteta, odlučila sam nekoliko mjeseci ostati kod kuće, brinuti se i uživati s djecom i tek onda početi tražiti posao. No zbog aktualne situacije nije bilo tako lako brzo dobiti siguran posao u školi, a uz dvoje je djece moja glavna misao vodilja pružiti im sigurnost u vidu stalnog zaposlenja i primanja. Tražeći posao, sjetila sam se kako je u uvjetima i tekstu natječaja stipendije zaklade Novo sutra pisalo kako je nakon diplomiranja moguće zaposlenje unutar Enna grupe koja je veliki sponzor Zaklade, naravno ako se u nekom trenutku ukaže potreba za određenim kadrom. Javila sam se gospodinu Relatiću te mi je on rekao da pratim natječaje za radna mjesta koji će uskoro biti objavljeni. Nakon što su objavljeni natječaji za radna mjesta u Prvom plinarskom društvu Vukovar, prijavila sam se, prošla testiranja i od gospodina Relatića saznala da su u kadrovskoj već obavješteni o tome tko je od prijavljenih stipendist zaklade te sam ja to naglasila i na razgovoru za posao”, prisjeća se.

“Moram priznati da nisam imala posebnih očekivanja i nadanja o zapošljavanju jer energetski sektor i plinski biznis nema skoro nikakvih dodirnih točaka s onim za što sam se školovala – učiteljicu matematike i informatike. No na samom razgovoru za posao uputili su me da je posao vrlo specifičan i da u PPD-u jednostavno traže nekoga tko je ambiciozan i voljan učiti te su u meni prepoznali nekoga tko stvarno to je i dali mi posao”, govori.

“Od kolovoza 2020. godine radim u Prvom plinarskom društvu d.o.o. Vukovar na mjestu mlađeg stručnog suradnika za upravljanje portfeljem. Iako sam prvi dan došla na posao bez ikakvog predznanja o osnovnim pojmovima vezanim uz plin i procesu transporta i trgovine plina, nakon dva mjeseca mogu reći da sam iznimno zadovoljna s poslom koji je vrlo zanimljiv, dinamičan i sretna sam što bar u operativnom dijelu radim s brojevima te što mi koncepti logičkom razmišljanja i zaključivanja razvijenih u matematičkom području pomažu brzo savladati nove i nepoznate situacije”, govori pa dodaje: “Moram napomenuti da su u cijelom procesu učenja i prilagodbe svi stariji kolege iznimno pristupačni i strpljivi, što nije samo floskula nego se stvarno trude objasniti kako nešto treba napraviti, gdje potražiti informaciju te objasniti pozadinske priče koje stoje iza određenih brojeva i podataka. U našem je odjelu, zajedno sa mnom, ukupno zaposleno troje novih ljudi od kojih je jedan kolega također stipendist zaklade iz 2017. godine tako da se iz našeg primjera može vidjeti da Zaklada Novo sutra zaista brine o svojim stipendistima tijekom cijelog stipendiranja, ali i nakon toga”, zaključuje.

Podijeli