Dobro nam došli na naš portal vukovar.dnevno.hr.

Treću godinu zaredom donosimo vam pregršt tema iz Grada heroja, njegove prošlosti, njegove sadašnjosti, a zavirit ćemo i u budućnost. Predstaviti ljude i događaje koji ovaj grad čine tako posebnim.

Zaposlenost raste

Ovu 2022., govore to mnogi pokazatelji, trebali bi pamtiti po dobrom. Krenimo s onim egzistencijalnim pitanjima i naglasimo da u Vukovaru iz godine u godinu zaposlenost raste. Usporen je rast zabilježen tek 2020. zbog pandemije koronavirusa, no brzo su stvari sjele na svoje. U odnosu na razdoblje otprije pet godina, 1176 je radnih radnih mjesta više.

Foto;: Grad Vukovar

A posebno raduje porast broja obrtnika, 2021. godina zaključena je s 515 obrta koji posluju u Vukovaru, što je povećanje od gotovo 60 posto u posljednje četiri godine. Radosti je bilo i zbog turizma. Vukovar, nema nikakve sumnje, postaje prepoznatljivo turističko odredište na kontinentu. Ovih dana stiglo je i veliko priznanje: na Danima hrvatskog turizma svrstan je među prve tri najuspješnije kontinentalne gradske destinacije.

Među tri grada po izdvajanjima za djecu i mlade

Dobre vijesti imamo i kad je riječ o najmlađima. Ove je godine u vukovarske vrtiće novoupisano ukupno 217 djece, a u usporedbi s prethodnom pedagoškom godinom 35 ih je više. Sada vrtiće pohađa 842 najmlađa Vukovaraca.

Foto: Grad Vukovar

“Činjenice su to koje opravdavaju rezultate istraživanja da je Grad Vukovar treći u Hrvatskoj po izdvajanjima za djecu i mlade”, pohvalio se s ovim vrijednim uspjehom gradonačelnik Penava. A ima ovdje i osnovaca, ove je godine upisano 210 prvašića, dok je ukupan broj učenika svih osnovnih škola na području grada Vukovara – 1791.

Među njima posebno će se radovati učenici Osnovne škole Nikole Andrića. Napokon su dočekali obnovu svoje škole koja je svoje ratne “ožiljke” nosila 31 godinu. A Vukovar je u 20022. dobio i novu biciklističku stazu duž cijele mitnice, završena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Borovu naselju, radovi na novoj zgradi Veleučilišta Lavoslav Ružička, uređen dio šetnice uz Dunav, interventna policija preselila je u Vukovar…

Foto: Grad Vukovar

Slavlje nogometaša

Radost u Vukovar donijeli su sportaši. Nogometaši HNK Vukovara ’91 osvojili su 3. HNL istok i nakon kvalifikacija ušao u Prvu HNL (drugi je rang natjecanja). Veliki uspjeh ostvario je dizač utega Nikola Todorović koji je u Meksiku na Prvenstvo svijeta za kadete u dizanju utega osvojio odlično 4. mjesto. Bronca mu je pobjegla za samo jedan kilogram. Slavili su i vukovarski veslači, ove godine obilježena je 110. obljetnica kluba.

Foto: Grad Vukovar

Mogli su Vukovarci uživati (i sudjelovati) u raznim manifestacijama, Vukovar film festival doživio je svoje 16. izdanje, Etno sajam 15., biciklistička karavana prijateljstva Vukovar-Ljubljana čak 18., vukovarski veslački maraton 19., održani su deveti Ružičkini dani, četvrti vukovarski polumaraton…

Početak nove tradicije

A po prvi put se održala utrka po stubama Vukovarskog vodotornja “Vukovarskih 198” koja će, nadamo se, zaživjeti kao i prethodno navedeni događaji.

No, ovo je samo dio onoga što se u Vukovaru događa… Stoga krenite s nama kroz idućih mjesec dana i uživajte u onome što Vukovar nudi.

Podijeli