Jedna odgojna skupina od 14-ero djece od navršene dvije godine do polaska u školu, svakodnevno boravi u Dječjem vrtiću Sotin smještenom u obiteljskoj kući koja je nevjerojatnom pričom renovirana i pretvorena u dječji vrtić.

Naime, jedna je Splićanka, Ljeposava Vojnović, nakon vlastite smrti, Gradu Vukovaru oporučno ostavila svoj stan od pedesetak kvadrata u Splitu koji je prodan za iznos od 879 tisuća kuna. Ta svota predana je gradu kako bi uredili mali prostor koji je kasnije pretvoren u Dječji vrtić Sotin.

Tada je upisano 12-ero djece i isticalo se kako će ih ubrzo biti više. Sedam godina nakon otvorenja, u njemu odrasta njih 14-ero i već sada pomalo je neadekvatan, govori nam Dubravka Sabo, odgojiteljica.

“Grad Vukovar kupio je obiteljsku kuću za koju su se čekala sredstva za renovaciju. Upravo tada u spas stiže Ljeposava koja oporučno ostavlja svoj stan pa se dječji vrtić oprema i otvara 2013. godine”, tvrdi.

“Sada je to već neadekvatan prostor, mali je. Navodno se radi na tom da se osiguraju neka sredstva iz Fondova da se to poboljša”, dodaje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U svakom slučaju, nekadašnja prosvjetna radnica Ljeposava –  kako je davne 2013. godine ganut izjavio njen nećak  – bila bi zadovoljna učinjenim. Ova posebna Splićanka preminula je u 83-oj godini života, a u svojoj oporuci nije navela kome točno da se ostavi novac, samo je naglasila da želi da se podjeli potrebitima u Vukovaru. Ljeposava nikada u životu, ni na koji način nije bila povezana sa Vukovarom, čudili su se nećaci koji su ipak izvršili želju svoje tete.

“To je bila želja moje tetke i mi smo taj zadatak sa zadovoljstvom proveli. Ona je radila godinama kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a budući da je radila u prosvjeti, željela je na taj način pomoći djeci Vukovara. Odlučila se za Vukovar zbog svega onoga što su Vukovarci i njegovi građani proživljavali”, rekao je na otvorenju ustanove.

Na rekonstrukciju vrtića utrošeno je ukupno 960.470,74 kuna, od kojih je 879 tisuća kuna osigurano prodajom Ljeposavina stana. Razliku do cjelokupnog iznosa troškova podmirio je Grad Vukovar.

“Sretan sam i ponosan kad sve ovo vidim. Drago mi je što je Sotin dobio vrtić koji je izgrađen najvećim dijelom sredstvima koja su osigurana od prodaje stana moje tete Ljeposave Dobrile. Ona nije imala nikakve bliže pa niti dalje poveznice s Vukovarom, ali je ipak odlučila pomoći na neki način gradu heroju. Ovo je bila njena želja koju smo mi samo realizirali. Teta je bila prosvjetna radnica pa bi sigurno bila prezadovoljna kada bi znala da je novac iskorišten za potrebe djece”, govori nećak na kojeg je i pao teret odlučivanja gdje će novac otići. On je u suradnji s komodorom Hrvatske ratne mornarice Ivicom Tolićem i predsjednikom braniteljske udruge Vukovar 91 Ivom Kovačićem odlučio da to ipak bude vrtić u Sotinu.

“Novac sigurno ide u prave ruke, vidi se to i po samome objektu. U Vukovaru je puno potreba za novcem, ali svi smatramo da su djeca budućnost i da su ona ipak sve”, zaključio je tada Kovačić.

Prilikom otvorenja vrtića na sam ulaz postavljena je ploča s imenom donatorice, kako bi se znalo tko je osigurao sredstva, istaknuli su iz Grada, a sama Ljeposava posthumno je nagrađena nagradom Ponos Hrvatske koju je 2013. godine primio njen nećak Tomislav.

Podijeli