“Država im daje džeparac od 100 kuna. Onda možete zamisliti što znači kad im netko pomogne sa više od 8000 kuna. Skromna su to djeca”.

Tim riječima Claudia Juranić Klarić, ravnateljica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, pokušala nam je dočarati reakciju djece iz udomiteljskih obitelji koja će zahvaljujući Zakladi Novo sutra dobiti priliku besplatno polagati ispit za vozačku dozvolu B kategorije.

Forum je s projektom “Trebam B da budem bolji” sudjelovao na natječaju Zaklade koju je 2016. godine osnovao Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva (PPD), a zahvaljući donaciji od 190 tisuća kuna 23 djeteta koja uskoro izlaze iz alternativne skrbi polagati će vozački ispit.

“Udruga „ZIPKA“ iz Varaždina prijavila je deset, Udruga Međimurja i Udruga DAMDOM iz PGŽ-a po četiri kandidata, „Udruga Zagrljaj“ iz Vukovara tri te Udruge „Osmjeh“ iz Đurđevca i „Nada“ iz Ivanca po jednog kandidata. Sveukupno 23 djeteta iz cijele Hrvatske dobilo je sjajnu priliku da polože vozački ispit”, navela je Juranić Klarić.

 

Djeca u udomiteljskim obiteljima obično ostaju do završetka redovnog obrazovanja ili do 18. godine ako se dalje ne školuju. No, većina ih prekida školovanje nakon završene srednje trogodišnje ili četverogodišnje škole.

“Žele se zaposliti i osamostaliti i tu nastaje problem. Znamo kakvo je danas tržište rada, koliko se teško dolazi do posla i kolika su prosječna primanja. Mladi se zaposle, iznajme stan, podmiruju troškove režija, prehrane, osobnih potreba i to vrlo racionalno i skromno, koliko im to prihodi dozvoljavaju. O nekom društvenom životu teško da možemo i razgovarati. Vrlo je bitno da si stvaraju skromnu financijsku zalihu jer ostanu li bez posla dva ili tri mjeseca oni ostaju na ulici! Toga su jako svjesni. U takvim uvjetima teško mogu uštedjeti ili podignuti kredit za polaganje vozačkog ispita”, dodaje.

A polaganje vozačke dozvole za njih znači da odmah na početku samostalnog života imaju veću i bolju priliku za zapošljavanje jer mnogi poslodavci uvjetuju da kandidati moraju imati položenu B kategoriju.

Sada će naša djeca biti konkurentna. Osim toga, otvara im se širi spektar zanimanja koje mogu obavljati (npr. dostavljači, komercijalisti, taksisti…) ili raditi part-time te dodatno popuniti budžet. Možete zamisliti, ukoliko netko ostane bez posla u struci koliko će mu značiti ta vozačka dozvola. Na kraju, da i sve bude u redu, taj iznos koji bi utrošili u polaganje vozačkog ispita utrošit će za poboljšanje životnog standarda“, zaključuje.

Podijeli