Iako na prvi spomen imena grada heroja pomislimo na emocijom nabijene obrise ranjenog vodotornja, Vukovar se danas s punim pravom može pohvaliti novim, energičnim i mladim simbolom koji ukazuje na sasvim drugačije poglavlje života u “biseru na Dunavu”.

Naime, Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima respektabilnu street art galeriju na otvorenom koja stoji uz bok najvećim europskim “konkurentima” toga tipa. Ova oku ugodna priča započela je kada je na mostu preko Vuke prije četiri godine osvanuo nadrealno dobar 3D mural umjetnika Filipa Mrvelja.

Fotografija je ubrzo obišla Lijepu našu pa se nakon pozitivnih reakcija rodila ideja VukovART-a, street art festivala koji je u četiri godine ugostio najpoznatija imena scene te istinski promijenio vizualni identitet grada. Murali danas krase čak 23 pročelja zgrada i na toj brojki se ne namjerava stati.

“Vukovarci su na ovu vrstu izražavanja konačno počeli gledati kao na vrhunsku umjetnost, što uistinu i je. Naselja su dobila umjetnička djela koja stoje 24 sata dnevno, a sve je veći broj predstavnika stanara koji žele da se njihova zgrada uključi u projekt“, objašnjava nam jedan od pokretača projekta Krešimir Herceg i dodaje kako svaki mural ima svoju unikatnu priču. Zadanih tema nije bilo jer na taj način umjetnik može najbolje predstaviti sebe, a ljudima se ipak najviše sviđa realistični izričaj. Iako su Herceg i Mrvelj inicijalno strahovali da bi moglo doći do devastacije ovih djela, ta se pomisao se pokazala u potpunosti pogrešnom.

“U ovome gradu žive doista pristojni i dragi ljudi. Bilo je blagog negodovanja oko nekih murala u početcima, ali sve u granicama kulture. Međutim, ovaj projekt djeluje i edukacijski jer predstavljamo različite umjetničke stilove i izričaje. Kasnije su isti ti ljudi postali zaljubljeni u murale kojima možda na početku i nisu bili oduševljeni”, ističe Brođanin Herceg i navodi da je glavni kriterij za sudjelovanje izvrsnost pa natječaja nema.

vukovart.com

“Umjetnike biramo prema nekoliko kriterija, i uvijek imamo listu onih koje bismo voljeli dovesti u Vukovar. Sva ta imena su respektabilna u europskim i svjetskim razmjerima, a u planu je napraviti poziv za manje poznate umjetnike, ali ta ideja je još uvijek na čekanju“, govori nam i otkriva da u posljednje tri godine dobiva sve više poruka umjetnika iz cijelog svijeta koji žele sudjelovati na mladom street art festivalu. No, estetika nije jedina vrijednost ovog projekta. Ovim se putem stvara dodatna vrijednost kulturne ponude Vukovara kao turističke destinacije.

Realno, Vukovar ima odličnu kulturnu ponudu, a ova galerija na otvorenom se savršeno uklapa kao dodatni sadržaj koji postaje atraktivan sve većem broju ljudi. Obilazeći djela, turisti praktički obilaze dijelove grada koje vrlo vjerojatno ne bi ni obišli. Veliki gradovi, poput Berlina, imaju turističke ture koje vode kroz umjetnička djela. East Side Gallery ima posebnu težinu jer je vezana uz Berlinski zid. I drugi veliki gradovi rade galerije vrhunskih umjetnika koje su predmet obilaska velikog broja turista”, napominje.

Potencijal VukovART-a prepoznao je i gradonačelnik Ivan Penava na samom je početku pa je do ove godine Grad financirao projekt u velikoj većini, uz sponzore koji su uglavnom pokrivali popratne sadržaje. Ove godine je VukovART dio Europskog projekta koji je prijavila Razvojna Agencija Grada Vukovara, dok su sponzori PPD i Zaklada Novo Sutra financirali sav popratni program.

Photo:Dubravka Petric/PIXSELL

“Zasad nemamo plan širenja festivala pa VukovART pripada samo Vukovaru. Inače, u Hrvatskoj je street art scena specifična je po tome što nekoliko ‘manjih’ gradova organizira različite street art festivale i programe postavljajući se ispred većih urbanih sredina. Po meni to u neku ruku objašnjava realnost u kojoj se nalazimo, a uz to i šalje snažnu poruku”, ističe Herceg koji smatra da ovaj način izražavanja ima nekoliko funkcija. Možda najbitnija je, kaže, kritika društva u kojem živimo, a upravo je to i jedan od vjerojatnih motiva umjetnika i organizatora. Svi oni sada, zahvaljujući entuzijazmu dvojice Slavonaca, imaju sigurnu luku na Dunavu.

Podijeli