Nije slučajno da je dokumentarno-igrani serijal o vučedolskim tajnama, za koje producent i redatelj Darko Puharić niže uspjehe na festivalima diljem svijeta, u potpunosti napravljen na engleskom jeziku.

– Nije to zato da se “pravimo Englezi” – govori Puharić – nego je od početka ideja bila da ovu fascinantnu priču o kulturi koja je po svome značaju i dosezima suvereno parirala mezopotamijskoj i egipatskoj, predstavimo globalno, da upoznamo svijet s njom.

Vučedol secrets” obuhvaća pet filmova, svaki od oko sat vremena, o čudima civilizacije koja je prije osam tisuća godina živjela na ovim prostorima, a čiji je utjecaj daleko nadrastao lokalne granice i obilježio povijest čak 13 europskih zemalja. Prvi film, “Prapovijesna noć Venere i Marsa” toplo je prihvaćen na festivalima, a drugi – “Vučedol partridge” – kojemu je okosnica epska priča o vukovarskoj jarebici, “pomeo” je ove godine neke ugledne festivale, primjerice onaj u Madridu (Madrid IFF) na kojem je Puharić ovjenčan nagradom za najboljeg režisera dugometražnog filma.

S tridesetak festivala se vratio s 20 nagrada

Samozatajan i potpuno fokusiran na ovaj veliki filmski pothvat, Puharić u našem razgovoru tek uzgred spominje da se s oko tridesetak festivala na kojima su se međunarodnoj publici predstavile “Vučedolske tajne”, u Vukovar vratio s čak dvadeset priznanja i nagrada – iz Berlina, Londona, Madrida, Mykonosa… Ono čemu autori sada streme je plasman na stranim televizijama.

FOTO: TZ Vukovar

Treći film iz serijala, “Night Sky” (“Noćno nebo”) posvećen je odnosu vučedolske civilizacije i astronomije, koja ih je sudeći po arheološkim nalazima duboko fascinirala i vodila kroz svakodnevicu i rituale.

– Još par detalja u montaži i gotovi smo i s trećim filmom! Materijal za četvrti već je snimljen, a za godinu i pol dana ciklus će biti finaliziran. Najveći izazov i najveće uzbuđenje su nam igrane scene koje pokrivaju radnju u vučedolsko vrijeme, one će biti posebno zanimljive, a zahtijevaju velik profesionalni angažman oko kostimografije, scenografije, glume… – kaže Puharić.

U svijet Vučedola gledatelje u uvodi Armand Assante

Upravo je ovo potonje najviše zaintrigiralo domaću javnost; u projekt je, naime, kao narator, uključen slavni američki glumac Armand Assante. Njegov je angažman podignuo serijal na razinu koja se u domaćoj dokumentaristici rijetko doseže.
Kako se rodila ideja o snimanju ovog ambicioznog projekta?

– Najveće zasluge vjerojatno pripadaju profesoru Aleksandru Durmanu; njegov rad pratim već petnaest godina i ne prestaje me fascinirati njegova predanost, arheološka strast i znanstvena otkrića. Oduvijek me je zanimala astronomija, to je ono što me spojilo s profesorom Durmanom, koji je u svojim istraživanjima otkrio da su Vučedolci bili opčinjeni svemirom, zvijezdama… Prateći njegov rad na terenu, shvatite koliko je golem značaj te kulture, i ostanete pomalo u čudu… Iz toga se rodila ideja za serijal koji bi bio utemeljen na znanstvenom pristupu, ali i prezentacijsko turističkom potencijalu, i naravno, ljubavi prema dokumentarnom filmu – govori Puharić.

Muzej vučedoslke kulture

Profesor Aleksandar Durman živuća je legenda hrvatske arheologije. Zanimljiv je podatak da je vučedolski kalendar Oriona, koji je otvorio potpuno novo viđenje značenja astronomije u ovoj kulturi, otkrio kao mladi arheolog, prvog dana proljeća 1978. godine. No, hrvatski Indiana Jones, kako ga često zovu, nije zaslužan samo za znanstvena otkrića koja su poslužila kao narativna okosnica dokumentaraca, nego se u projekt intenzivno uključio i kao scenarist svih filmova u serijalu.

Škola astronomije

Je li potencijal projekta prepoznalo Ministarstvo kulture i Hrvatski audio vizualni centar, koliku je financijsku podršku dobio od njih? Na ovo pitanje Puharić daje neočekivan odgovor.
Ni od koga nismo tražili novac, nismo se prijavili ni na jedan natječaj za sufinanciranje niti smo se obraćali ovim institucijama. Jednostavno, od početka radimo sami, ovo je privatna i potpuno nezavisna produkcija. Podržao nas je grad Vukovar i na tome smo zahvalni – kaže Puharić, čiji Design Studio D produkcijski vodi “Vučedol secrets”.

Rad na dokumentarnim filmovima nije odvratio Darka Puharića od njegove velike strasti, astronomije. Naprotiv, ove joj se jeseni još više posvetio Školom astronomije i astrofotografije u koju je uključeno 2200 vukovarskih školaraca. Puharić je pokrenuo projekt radi popularizacije astronomije u Vukovaru, a namijenio ju je učenicima osnovnih i srednjih škola. Partneri su Gimnazija Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, a pokrovitelj Grad Vukovar.

Podijeli