Poslije prvih koraka koje je napravila kod kuće, 24-godišnja Vukovarka Ivana Krkljuš je sa svakim novim sportskim i životnim iskustvom postajala sve bolja u veslanju, sportu u kojem je krenula kao 10-godišnjakinja. Uspješna vukovarska sportašica potom je krenula putem koji ju je s vremenom odveo daleko od doma, na studij na sveučilištu UCF na američkoj Floridi, a ondje je pokazala da se odlično snalazi i kada se treba družiti s knjigom.

Priča koja je Krkljuš odvela u SAD urodila je uspješnim rezultatima u veslačkim natjecanjima za njezino sveučilište u aktivnoj karijeri koja je trajala do 2017., ali tu su i dvije diplome iz društvenih znanosti koje će puno značiti u nastavku njezinog životnog puta. Završetak studija velika je stvar, no tu je i ljubav prema veslanju koja traje, a nastala je uz podršku u rodnom gradu – s posebnim poticajem prijatelja iz ulice koji se u međuvremenu teško razbolio i preminuo.

‘Upisala sam se u HVK Vukovar u svibnju 2005. godine. U klubu je bilo samo nekoliko djevojaka i sve su bile starije od mene. Vjerujem da je to jedan od razloga koji opravdava moju brzinu, uvijek sam mislila da djevojke moraju biti iste brzine kao dječaci tako da sam se uvijek trudila biti bolja od dječaka iz kluba. Nedugo zatim je prijatelj koji me nagovorio na veslanje preminuo od raka i u tom trenutku sam odlučila sve rezultate koje postignem posvetiti njemu’, prisjetila se Krkljuš kako je sve krenulo dok je svojedobno približila svoju priču za Tportal.

Vukovarska veslačica krenula je na svoj sportski put nakon što je obitelj prošla puno teškoća kakve su pogodile i druge Vukovarke i Vukovarce tijekom Domovinskog rata. Trebalo je bježati od napada s neprijateljske strane i nakon pada grada otići na sigurno, a obitelj Krkljuš to je učinila prvo odlaskom u Austriju, a zatim u Pulu, gdje je Ivana i rođena.

Nakon što se posvetila veslanju, uspješna vukovarska sportašica je prve pobjede i medalje počela nizati u mlađim dobnim kategorijama.

‘Od 2008. godine sve je krenulo prema boljem, vremena su postajala brža, isprobavala sam nove discipline za starije kategorije i uživala gledajući svoj trud kako se počeo isplaćivati. U tom trenutku sam shvatila da će veslanje uvijek biti dio moga života jer mi se usadila velika ljubav prema ovom sportu’, približila je Krkljuš svoj veslački rast, dodajući da je veliku ulogu imala vukovarska sredina u kojoj je naučila što treba za pobjedu.

‘Vjerujem da je Dunav izgradio moj čvrst stav i borbu za pobjedu. Buditi se svaki dan u cik zore i boriti se protiv jedne od najjačih rijeka Europe ili provoditi sate na veslačkom simulatoru u praznim prostorijama veslačkog kluba nešto je što je izgradilo moj karakter za pomicanje granica i borbu s vlastitim mislima. Često bi se dogodilo da bih bila sama na treningu usred zime i odrađivala treninge bez ikoga pored sebe, za što smatram da je jedan od težih trenutaka jer moraš naučiti motivirati samog sebe’, istaknula je vukovarska veslačica.

Medalje koje je osvajala kao nadarena sportašica privukle su pozornost nekoliko američkih sveučilišta, a najviše ju je oduševio UCF u lijepom i često vrlo toplom Orlandu. U Vukovaru su zime bile teške i nije bilo lako izdržati sam, dok je Florida donijela neka nova iskustva.

Približavajući što je sve prošla u razgovoru za službenu stranicu UCF-a, Krkljuš je otkrila da se brzo zaljubila u sve što ju je dočekalo na Floridi.

‘Suradnja s trenerskom ekipom bila je nevjerojatna jer nikad ranije nisam radila s toliko ljudi koji znaju što je najbolje za mene i koji toliko puno brinu o meni. Na letu natrag kući nakon prvog posjeta UCF-u već sam znala da je to ponuda koju ću prihvatiti’, istaknula je vukovarska veslačica.

Uz podršku trenera, tu su bili i Ivanini roditelji koji su je stalno gurali naprijed i uvijek su joj davali veliku potporu, a sve to pomoglo je da izdrži i teške trenutke. Najteži u sportskom smislu stigao je 2017., kada joj je aktivnu karijeru u UCF-ovoj ekipi zaustavila ozljeda leđa. Nakon toga okrenula se trenerskom poslu i pomaganju drugima, a nadajmo se da će se njezina priča nastaviti i vrati li se kući. Vukovar bi prigrlio pomoć iskusne ruke za sve one koji dolaze.

Podijeli