Prvi egipatski faraon prije 5000 godina sjeo je na prijestolje, Sumerani su osmišljavali klinasto pismo, a Stonehenge nije bio ni u povojima. Opjevani su mnogo puta ovi povijesni likovi i prizori kroz umjetnost, knjige i kulturu, no malo tko zna kako su već tada Vučedolci imali svoj prvi kalendar, rituale i uhodanu praksu proizvodnje metala koja je utjecala na razvoj Troje.

Povjesničari ponosno ističu kako je ova zajednica poznavala Pitagorin poučak prije nego je kultni grčki matematičar rođen, a godinama kasnije u Vučedolu je otkrivena velika grobnica koja je u mraku i tišini čuvala ostatke osmero ljudi, okruženih gomilom precizno iscrtane keramike. Njihove tajne još uvijek nitko u potpunosti nije razotkrio, vjerojatno nikad ni neće, a jedino što se moglo zaključiti jest kako su Vučedolci te davne noći izveli ritual.

Šest žena, jedan muškarac i jedno dijete napustili su ovaj svijet, a njihova beživotna tijela prekrila su se debelim pokrivačem satkanim od drvena ugljena na kojemu je stajala lubanja. Bila je to noć kada je nebom projurio komet Enke 2889. godine prije Krista, dok je trajala konjunkcija Marsa i Venere u zviježđu Plejada. Te je iste noći pored žrtvovanih Vučedolaca položena zdjela s uklesanom porukom, što danas smatramo najstarijim prapovijesnim svjetskim datumom.

Film ide prema poznatim kanalima poput Netflixa i Historyja

Mističan je to, zastrašujuć, ali historijski lijep i dragocjen čin naših predaka kojim je započeo film “Prapovijesna noć Venere i Marsa”, prvi nastavak igrano dokumentarno serijala „Vučedolske tajne“. Redatelj Darko Puharić, vlasnik produkcije Design Studio D, s prvim je filmom o naprednoj vučedolskoj kulturi obišao brojne svjetske i europske festivale gdje je zasluženo izborio svojih pet minuta slave i prestižne nagrade. Otkrio nam je Puharić kako su (do danas) dovršena tri nastavka prema scenariju prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, a četvrti je pri samom kraju. Posljednji će biti finaliziran u proljeće 2023. godine kada će se serijal plasirati na inozemno tržište, odakle će se tajanstvene priče o drevnoj zajednici s Dunava uputiti prema poznatim kanalima poput Netflixa ili Historyja.

„Vučedolska je kultura duboko utkana u sam Vukovar, međutim nije toliko eksponirana, i mislim da bi takav sadržaj strancima bio zanimljiv za pogledati. Kako sam iz Vukovara, u cilju mi je i promovirati ga što više. Siguran sam kako Vukovar ima mnogo više za ponuditi od onoga što se najčešće piše u medijima“, istaknuo je Goran Dragaš, autor glazbe za brojne filmske najave poput Spidermana i Game of Thronesa i trostruki dobitnik nagrade Zlatni trailer koji se odlučio priključiti Puharićevoj ekipi. Dragašov rad prepoznat je u filmskoj industriji diljem svijeta, no umjetnik se ipak vratio kući, u grad koji smatra savršenim.

Priključio se i Armand Assante

„Sve češće nailazim na ljude iz ovoga grada koji stvaraju prava mala čuda, no do sada nisu dobili priliku prikazati ih izvan Hrvatske. Ako već mogu pomoći; imam ime, neke uspjehe iza sebe i kontakte, ne vidim zašto ne bih pomogao ljudima“, poručio je Goran, koji ujedno nije jedino poznato lice uključeno u projekt. Nakon godinu dana pregovora timu se priključio američki glumac Armand Assante, ovog puta u ulozi naratora.

„Assante voli Hrvatsku i bio je nekoliko puta u Lijepoj Našoj, pa je i to dijelom utjecalo na njegov pozitivan odgovor. Posve je sigurno da se Assante toga ne bi prihvatio da cijeli projekt o Vučedolu ne smatra ozbiljnim i vrijednim“, zaključio je Puharić dok drugi nastavak serijala imena „Vučedolska jarebica“ već obilazi poznate festivale.

Podijeli