Zaintrigirati bez obzira na afinitete u umjetnosti – to imaju doista rijetki. Zoran Šimunović je jedan od takvih. Ovaj slikar iznimnog talenta – čiji bi modni izričaj u lifestyle magazinima opisali kao hipsterski – umjetnost živi punim plućima. No, nije oduvijek bilo tako.

Rodom iz Nuštra, dijete poljoprivrednika, nakon završene srednje škole inercijom je upisao Agronomski fakultet. Srećom, vrlo brzo je otkrio da je slikarstvo njegov put, a Akademija jedini logičan izbor.

U potrazi za prostorom u kojem bi izlagao svoje radove, prije nekoliko godina stigao je u Gradski muzej Vukovar. Iako su ga odbili (jer ipak se za jednu tako ozbiljnu instituciju itekako moraš dokazati), dugo se zadržao na razgovoru i tek je kasnije shvatio da je to zapravo bio neformalni intervju za posao.

Teško je pomisliti da se umjetnici nemirna duha mogu skrasiti kao kustosi, no Zoran je potpuno posvećen poslu. U matičnoj kući najviše voli organizirati izložbe i kaže kako mu je rad s muzejskim likovnim zbirkama velika pomoć u vlastitom stvaranju.

Sve je moguće i nema pravila

Slika prostor oko sebe, sve što ga okružuje u interijeru, predmete koje ima i koje želi imati, a zanimljivo je da su i vlastite tetovaže njegovo autorsko djelo. Kaže kako umjetnik uvijek slika, kad ne stvara na platnu, stvara u glavi, a on, eto, slika po sebi.

“Danas kada je sve moguće i nema pravila, stvarate što želite, izbor je toliko šaren da za svakog ima ponešto, pa vam jedino preostaje prepustiti se i uživati u umjetnosti”, kaže Zoran, kojeg oni koji se razumiju u umjetnost nazivaju jednim od najboljih mladih hrvatskih slikara.

Najljepša zgrada u Vukovaru

Šetnja vukovarskim muzejom u pratnji Zorana Šimunovića pretvara se u pravi doživljaj. Slikar k’o slikar – posebno će vas zaintrigirati za Zbirku slika dr. Antuna Bauera s kraja 19. stoljeća… No, nećemo vam sada prepričavati što sve možete vidjeti u muzeju, koji je, inače, prije nekoliko godina dobio prestižnu nagradu Silleto, za Muzej godine i za svaku je preporuku kad posjetite Vukovar. Dužni smo nekoliko rečenica o jedinstvenoj zgradi u kojoj se nalazi od 1968. godine.

Zapravo je riječ o dvorcu Eltz, po mnogim Vukovarcima, ali i turistima, najljepšoj zgradi u gradu. Njegovu gradnju započeo je još 1749. vlasnik vukovarskog feuda, grof Anzelmo Kazimir, prvo veće proširenje doživio je tridesetak godina kasnije, a početkom 20. stoljeća bečki arhitekt Siedeka dao mu je prepoznatljiv raskošan izgled.

Krajem istog stoljeća potpuno je uništen u Domovinskom ratu. U novom mileniju vraća mu se stari sjaj pa ga povjesničari umjetnosti i arhitekti danas smatraju jednom od najreprezentativnijih zgrada baroknog razdoblja u Hrvatskoj.

Podijeli