Dječji vrtić Vukovar I, Područni objekt Leptirić u Borovu Naselju, ranije ove godine osvojio je nagradu za najbolji vrtić u Hrvatskoj kojeg je birao nezavisni portal Gradonačelnik.hr. Ovaj vukovarski vrtić zbog niza razloga odabran je među 38 konkurenata. Prilikom dodjele nagrade pojašnjeno je kako su tu ulogu igrali čimbenici poput zdrave prehrane, ekološke osviještenosti, ali i suradnja sa zajednicom.

Ovaj vrtić koji pohađa 156 djece u sedam vrtićkih skupina, a za koje brine 14 odgajatelja, u sklopu svog objekta ima i ekovrt i plastenik u kojima se uzgaja povrće, voće i začinsko bilje. Uredili su i napuštene cvjetnjake u naselju, a kada ne brinu o prirodi i društvu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku, ali i englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu.

Kako su djeca dočekala nagradu, ali i kakve novosti spremaju ove pametne glavice otkrila nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić. “Kako djeca reagiraju najbolje će posvjedočiti fotografija gdje se jedan naš dječak koji je bio u posjetu muzeju u Zagrebu, u knjigu utisaka upisao kao Toni koji dolazi iz najboljeg vrtića u Hrvatskoj”, govori nam pa prilaže fotografiju.

Foto: Dječji vrtić Vukovar I

 

Mali ‘Leptirići’ odreda su ribolovci

Pojašnjava nam potom i kako je karakteristika ovog vrtića razvoj ekološke svijesti djeteta, obitelji, ali i zajednice. “Ekologija postaje dio naše svakodnevnice u vrtiću te način i stil života kao i planiranja zajedničke misije održivost za budućnost. Naši projekti ako ne u cijelosti velikom većinom upravo potiču razvoj ekološke svijesti na svim navedenim razinama”, tvrdi Kulić pa zaključuje kako su iznimno ponosni na suradnju s roditeljima i društvenom zajednicom jer upravo zbog nje, navodi, mališani mogu sudjelovati i u brojnim aktivnostima izvan samog vrtića, a koje su dio šireg društva.

Tako su pak mali Vukovarci i članovi ribolovnog društva i sve znaju o održivom ribarenju, a tamošnji ogranak HGSS-a obučavao ih je za sigurno spuštanje zip line-om, ali i kako pružiti prvu pomoć. “Hrvatske šume, ogranak Vukovar nam je zazelenio dvorište autohtonim hrvatskim stablima”, ističe ravnateljica potom pa dodaje i kako ih  Planinarsko društvo Vukovar aktivno uči i vještinama planinarenja, čak i u ravnoj Slavoniji.

Foto: Dječji vrtić Vukovar I

 

Surađuju i s udrugom Mađara, sa odgajateljima, ali i gradskom tvrtkom Vodovod te srednjoškolcima Tehničke škole „Nikola Tesla“, ali i umirovljenicima iz dnevnog boravka.

“Oni uživaju u našem društvu, a mi u njihovim pričama i doživljajima iz djetinjstva”, tvrdi Kulić pa se prisjeća i projekta s Europskim domom Vukovar s kojim su održali radionicu izrade torbi za preobuku nakon što su prikupili tekstil, ali i kako rado posjete tvornicu Borovo te saznaju gdje i što im rade roditelji. Darivaju se čak i s lokalnom župom.

‘Naš vrtić je prava dječja kuća u kojem njegujemo prijateljstvo, ljubav, toleranciju i suživot s prirodom’

Jedno je sigurno, ovoj skupini ne nedostaje novih ideja, a ravnateljica nam pojašnjava kako, osim što odgajatelji dolaze s idejama, najčešće interes djeteta bude inicijator projekta. Svoje ideje pak ocrtali su o projektu “Veliki svijete eko-poruke šalje ti dijete” pa je šest najboljih crteža istaknuto na polupodzemnim spremnicima za otpad. Trenutno je u tijeku projekt “Daj pet za zeleni svijet” koji će trajati cijelu pedagošku godinu, a bavit će se odvajanjem otpada i njegovoj uporabljivosti.

“Drugu subotu u mjesecu listopadu u našem vrtiću organizirat ćemo buvljak na kojem će se moći prodavati, zamijeniti ili pokloniti odjeću, obuću, igračke koje više ne
koristimo. Ukoliko nam se buvljak pokaže uspješnim organizirat ćemo ga dva puta godišnje. U jesen i proljeće”, zaključuju.

Foto: Dječji vrtić Vukovar I

 

Proljeće će čekati i cvjetnjak i plastenik koji njeguju već sedam godina, a koji, kako govore, sada “spava”. Već u veljači stiže buđenje i pripreme za novu vrtlarsku sezonu počinju. “Naš veliki vrt radimo prema našim vrtlarskim običajima i dio štihamo za smrzavanje zemlje preko zime, a dio vrta radimo prema principu biovrta, odnosno malčiranja slamom”, govori ravnateljica pa dodaje: “Uzgojem cvijeća, začina, rasade, povrća postali smo prepoznatljivi u svojoj zajednici jer smo uredili napuštene cvjetnjake u našem naselju i na taj način poslali snažnu poruku našim sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada. Suradnju smo proširili dijeleći svake godine u svibnju na rođendan našeg grada sadnice cvijeća, rasade, začinsko bilje.”

“Naš vrtić je prava dječja kuća u kojem njegujemo prijateljstvo, ljubav, toleranciju i suživot s prirodom. Svi zajedno činimo naš grad boljim, većim i sretnijim”, zaključuju pa otkrivaju posebnu pjesmicu koju su osmislili za svoju malu, ali veliku skupinu. Donosimo je u cijelosti:

Vukovarsko srce

Još sam mali vrtićarac
godina mi šest.
Puno baš o svijetu ne znam
naučit ću tek.
Kad narastem i o svijetu
više budem znao
To će srce vukovarsko
sjati jačim žarom.
Jer od mira i slobode
ljubavi i zdravlja,
Najveću ti radost nosi
gdje ti srca spava.
Moje sniva u gradiću
kojim Dunav teče
Malo srce vukovarsko

ostavit te nikad neće.

Foto: Dječji vrtić Vukovar I

Podijeli