U prosjeku 40 učenika Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru koji su upisali zanimanje Tehničar za računalstvo, svake školske godine imaju izvanrednu priliku raditi i svojim idejama i projektima obogatiti Kabinet elektronike i robotike. Istu priliku nisu imali učenici koji su školu pohađali do 2017. godine, no na mlađima svijet ostaje, zar ne?

Učenici su to druge, treće i četvrte godine smjera tehničar za računalstvo koji kabinet koriste za teorijsku nastavu i laboratorijske vježbe, pri čemu na vježbe i praktičnu nastavu otpada više od 50% vremena, govori nam profesor Boris Ivanković koji je mlade nade podučavao skupa s kolegom Zoranom Konjevićem.

Nažalost, profesor Konjević nedavno je preminuo, a njegov odlazak, tvrdi Ivanković, bit će znatno osjetan. On je osoba koja je učila mlade nade, a imao je i zrnce mudrosti koje je rado dijelio s mlađim kolegom.

“Kolega je bio stariji od mene nekih desetak godina i iskusni elektroničar te je kao takav bio mentor i oslonac u svim projektima koje smo zajedno odradili u zadnjih desetak godina. U toj savršenoj radnoj simbiozi, ja sam bio zadužen za „kopanje“ po novim stvarima tj. tehnologijama, a kolega Zoran je bio jamstvo da ćemo svaki projekt dovesti do kraja. Osim toga, duh kolege Zorana, intelekt i humor, bio je pokretačka snaga cijele škole. Na žalost, prazninu koju je ostavio kao profesor u školi i kao čovjek među nama kolegama, biti će teško popuniti. Ostavština prof. Konjevića školi, bivšim učenicima i brojnim Vukovarcima koji su ga poznavali, zalog je i temelj da nastavimo dalje djelovati na isti način istom ustrajnošću”, govori nam Ivanković.

Unatoč svemu, potrudio se i na najjednostavniji nam je mogući način objasnio na čemu je to s kolegom radio svih ovih godina, a što je, nesumnjivo, utjecalo na život mladih Vukovaraca.

“Svaku nastavnu cjelinu smo u mogućnosti praktično izvesti kroz konkretne vježbe i projekte, kojih u nastavi imamo mnogo, a reakcija na uvjete rada u kabinetu je vrlo pozitivna jer se učenicima, korak po korak na zanimljiv i jednostavan način pružaju znanja koja prate današnji tehnološki razvoj, a razvoj učenika na području elektronike najbolje vidimo mi profesori mentori po temama koje učenici izabiru za završne radove”, tvrdi.

 

Inače, kabinet je opremljen 2017. godine, kada je sredstva za opremanje donirala zaklada Novo sutra. Iznos od 240 tisuća kuna utrošen je na najbolji mogući način, na obrazovanje. Tom prilikom nabavljen je prilagođen namještaj za učionicu, prijenosna i stolna računala, osciloskopi, stanice za lemljenje, laboratorijska napajanja, led televizori i dron, dvije robotske ruke spokretnom trakom, starter setovi za početnike…

No za sve to trebalo je vremena jer neka je oprema dolazila i iz dalekoistočnih zemalja. Stoga je opremanje kabineta trajalo kroz cijelu 2018. godinu, a u prosincu je kabinet završen. Od tada ovi srednjoškolci neumorno rade.

“Dokaz našeg rada i razvoja je i izrada prototipa robota kojeg upravo dovršavamo, a za čiju izradu smo dobili nova sredstva od  iste zaklade”, dodaje Ivanković.

Starter setove, uz Tehničku školu Nikola Tesla dobilo je još pet osnovnih škola koje rado uče jedne od drugih.

“S Osnovnom školom Nikole Andrića imamo dugogodišnju suradnju i oni postižu zavidne rezultate na državnim natjecanjima, između ostalog imali su prvaka iz elektronike, a zadnji  uspjeh im je 4. mjesto iz informatike u kategoriji Razvoj softvera. Bivši učenik O.Š. Nikole  Andrića, a od ove godine učenik naše škole, napravio je mobilnu aplikaciju kojom prometni policajac na licu mjesta ili iz ureda, prateći nadzorne kamere, upravlja radom semafora”, pojašnjava nam profesor.

“Od drugih osnovnih škola nemamo povratnu informaciju, vjerojatno i zbog problema u zadnjih godinu dana. Mi smo spremni, u svakom trenutku, pomoći im u realizaciji njihovih projekata”, zaključuje.

Tehnička škola Nikola Tesla sudjeluje i u Erasmus + projektima, odnosno projektima studentske razmjene, a neupitno je kako ovaj kabinet školu čini privlačnijom.

“Trenutno je u provedbi pet Erasmus+ projekata, a projekt CodeTheFuture je iz našeg područja rada i pokazalo se da smo na pravom putu, jer su kolege iz Italije i Turske postavile rad na platformama koje mi koristimo u redovnoj nastavi. Imamo veliki broj gotovih projekata koje kada prikažemo u kabinetu dobivamo vrlo atraktivnu sliku onoga što i kako radimo. Kroz slobodne aktivnosti učenici imaju priliku prije redovne nastave  ostvariti prve korake u ovom području, u svakom slučaju otvoreni smo za sve”, rekao je.

Dakako, svoj vrijedni rad i uložen trud bitno je i predstaviti drugima pa ova škola sudjeluje i na natjecanjima.

“Posljednje natjecanje je bilo WorldSkills Croatia u Zagrebu prošle godine na kojem smo osvojili četvrto mjesto, pomalo nepravedno, za sustav centralnog bežičnog zaključavanja i otključavanja ormara. Ukratko, sustav se sastoji od LCD-a s dodirnim zaslonom, mikroupravljača i radiokomunikacijskog modula preko kojega bežičnom komunikacijom otključavamo vrata, u teoriji neograničenog broja ormara. Na taj način smo eliminirali korištenje punog džepa ključeva”, govori.

Ideje su izvorno ideje studenata razvijene uz podršku profesora.

“Naravno da učenici mogu sudjelovati u kreiranju projekata, što se najviše ogleda kroz završne radove, jer u školi mogu praktično realizirati bilo koju ideju iz područja elektronike, različitih tipova mikroupravljača, WEB dizajna, objektnog programiranja, mobilnih platformi, Interneta stvari, robotike i mnogih drugih područja elektronike i programiranja. Trudimo se da što više radova budu realizirani praktično”, tvrdi Ivanković.

U praksu su tako proveli i ideju za e-bicikl kojem su na kraju dali i pamtljivo ime, “Zvuk Tišine”. Bicikl je to s niskom sjedištem, debljom stražnjom gumom i elektromotorom snage 1 kW koji je sastavni dio stražnjeg kotača. Nečujno, ali do 50 km/h ovaj “Zvuk Tišine” uz jedno punjenje prijeđe do 40 kilometara.

“E-bicikl je završen, javljaju se ideje za doradu i opremanje e-bicikla, ali sve traži i vrijeme kojeg trenutno nemamo. Provozamo se u ljetnim danima da promoviramo Školu i Zakladu Novo Sutra”, ističu. Podsjetimo, Zakladu Novo sutra osnovao je Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva (PPD). U protekle četiri godine Zaklada se istakla financiranjem razvojnih projekata za koje je dosad izdvojila 3,5 milijuna kuna, kao i programom stipendiranja darovite djece s područja pet slavonskih županija.

U sklopu natječaja Zaklade u školi Nikola Tesla sada vrijedno rade na izradi čak sedam robota. 

“Trenutno završavamo detaljni prototip robota opremljenog zaslonom i kamerom, a koji će biti u stanju, upravljanjem na daljinu, kretati se po školi i omogućiti učeniku daljinsko  praćenje nastave i općenito daljinsku komunikaciju s nastavnim osobljem i kolegama učenicima. Svrha robota je omogućavanje praćenja nastave učenicima koji su bolesni ili izbivaju s nastave iz bilo kojeg razloga. Samim tim, u ovim vremenima pandemije, očekujemo da robot u potpunosti dođe do izražaja kao nastavno pomagalo, a ujedno da  promovira školu u najboljem svjetlu”, ističe.

“Kroz donaciju Zaklade Novo Sutra planiramo izraditi sedam ovakvih robota koji će biti poklonjeni školama širom Hrvatske. Prototip je trenutno u završnoj fazi bojanja, te ćemo još malo pričekati da ga prikažemo u punom sjaju”, tajnovito će, ali nam ipak daje vidjeti barem fotografiju.

“Do sada smo izrađivali manje robote kojima smo davali imena vezana uz ime naše škole tj. Nikolu Teslu, kao npr. Niko”, kreativno će.

Inače, njihovoj mašti nema kraja, a zajednica to primjećuje pa se uvijek rado odazovu na sve sajmove. Nedavno su tako sudjelovali na Sajmu zdravlja u Vinkovcima. Tamo su izložili sustav dva robota i pokretne trake, pametno zrcalo, LED stol, robot – tenisicu izrađenu na 3D printeru upravljana mobilnim telefonom, sustav bežičnog upravljanja, quadcopter drone, LED cube, ali i plakate projekata koje nisu mogli prikazati na štandu kakvi su recimo e-choper i biodizel procesor.

“Robotske tenisice su zapravo vozila u obliku tenisica kojima se upravlja daljinski, bluetooth vezom, pomoću mobitela i pripadne aplikacije. Imamo tri plave i tri crvene tenisice kojima upravlja šest igrača, a cilj je samim tenisicama odgurati loptu u protivnički gol”, pojašnjava nam.

“Pametno zrcalo je projekt kojeg sve više možemo vidjeti na YouTube-u (Smart Mirror). U načelu je to TV s računalom koje je spojeno na Internet, te dohvaća podatke o vremenskoj prognozi u narednim danima, aktualnim vijestima i ostalim zanimljivostima te ih prikazuje na zaslonu. Ispred TV-a je poluprozirno zrcalo tako da korisnik ispred zrcala vidi klasični odraz te prikazane obavijesti”, tvrdi.

“Na sajmu Zdravlja u Vinkovcima prikazali smo projekte na kojima radimo i plakate projekata koje  smo do sada odradili, te smo osvojili nagradu za najbolje uređeni štand. Do sada nismo imali projekt izravno vezan za zdravstvo, ali se nadamo da će se to promijeniti u budućnosti”, zaključuje profesor, a mi jedva čekamo vidjeti što su još osmislili ovi genijalci.

Podijeli