Prije pola stoljeća u Vukovar je stigao dašak Hollywooda.Velika svjetska zvijezda tog vremena Yul Brynner snimao je u Vukovaru film ‘Romansa konjokradice’ redatelja Abrahama Polonskog, a uz njega su stigli i Eli Wallach, najpoznatiji po ulozi Tuca u kultnom filmu ‘Dobar, loš, zao” te poznati glazbeno-glumački par Jane Birkin i Serge Gainsbourg, izvođači antologijske pjesme ‘J’taime’.Vukovar je u filmu ‘glumio’ Poljsku s početka 20. stoljeća. Radnja filma vrti se oko stanovnika židovskog štetla koji su se tradicionalno bavili uzgojem i krađom konja, a koje uznemiri dolazak kozačkog oficira – njega, dakako, glumi Yul Brynner – koji namjerava i konje i ljude rekvirirati za potrebe rata sa Japanom

Mnogim Vukovarcima to vruće ljeto ostalo je u dobrom sjećanju. Producenti su, prisjećaju se oni stariji, bili iznimno darežljivi.

Naveliko su se tražili statiste pa se tih dana uz malo sreće moglo doći do solidnih honorara i prvih filmskih uloga.

Taj film je bio baš jedan holivudski upad u Vukovar. Totalno je promijenio ritam grada, dva mjeseca su to snimali, bilo je puno onih koji su kao statisti nastupali u filmu”, ispričao je svjedok tog vremena svoja sjećanja u dokumentarnom filmu ‘Vukovar moje mladosti’ scenarista i redatelja Leona Rizmaula.

Svi su postali ribiči

Bila je i jedna antologijska scena koju će svi pamtiti.

“Najveću pažnju su izazvale scene kada se dame iz lokalnog bordela kupaju u rijeci, to se snimalo kod mosta na Vuki, a onda su se svi lovci iz Vukovara koji su imali snajpere ‘načičkali’ okolo da bi kroz dvoglede gledali cure koje su kupaju”, dodao je.

Naravno, sa samim Brynnerom i ostalim zvijezdama nije bilo puno druženja. Oni su ipak imali poseban status, a uostalom u Vukovar bi dolazili samo kad bi snimali scene. Ostatak vremena bili su u iločkom hotelu Dvorac.

E, sad, i tu postoji jedna zanimljivost. U sklopu iločkog dvorca bio je i Muzej grada Iloka koji je zbog holivudskih zvijezda izmjestio dio tadašnjeg stalnog postava pa se ondje, na drugoj etaži, pripremlila soba za glumca.

Ipak, iz tog vremena ostala je i jedna novinska crtica koja zvijezdu prikazuje u pozitivnom svjetlu.

“Poznati američki filmski veteran i producent Yul Brynner opet snima (nakon ‘Neretve’) u našoj zemlji. Doputovao je u pratnji sektretarice i desetak pasa ljubimaca. Ljubazno se osmijehivao, ali nije vadio lulu iz usta”, pisalo je.

 

Ostala je Iločanima i jedna uspomena od Brynnera, u muzejskom fondu čuva se njegova fotografija sa originalnim autogramom. Iako zli varoški jezici tvrde da je ostao u uspomenama nekih Iločanki… Ima li u tome istine, to samo one znaju.

 

Podijeli

Podijeli