Davne 1978. godine, dakle prije pune 42 godine, ekipa arheologa predvođena Aleksandrom Durmanom pronašala je ispod današnjeg hotela Slavonija misterioznu posudu s urezanim astrološkim motivima čije će se značenje otkriti daleko kasnije.

Bila je to, očito, velika zagonetka čak i Durmana, našeg najvećeg autoriteta za Vučedolsku kulturu. No, uspio je posložiti kockice i svoje otkriće predstaviti 2000. godine!

‘Okidač’ je bio pronalazak slične posude na Vučedolu s urezanim zviježdima. Shvatio je da urezani simboli prikazuju karakteristična zviježđa na nebu iznad i to u sva četiri godišnja doba.

Smatra se da posuda nazvana ‘Orion’ datira između 2.800 i 2.600 godine prije Krista čime se opravdano može proglasiti najstarijim europskim kalendarom. Kalendar je na posudi razdijeljen u četiri reda, od kojih svaki simbolizira jedno godišnje doba.

Zanimljivo, nastao je u vrijeme kad i sumerski i egipatski, no pouzdano se može reći da nije riječ o prenošenju znanja, već je ovaj Vučedolski posve originalan izum s obzirom da kalendar nije baziran na kretnjama Sunca ili Mjeseca te da predstavlja nebo kakvo se vidjelo na 45. paraleli gdje se nalaze današnji Vinkovci.

“Vučedolcima je godina počinjala u sumrak prvoga dana proljeća, kada tri zvijezde iz pojasa dominantnog zimskog zviježđa Oriona potonu za obzor na više mjeseci i simbolički ga zamijeni Sunce”, pojašnjava Durman razlog po kojem je kalendar dobio ime.

Zanimljivo, godina je u europskim kulturama počinjala na prvi dan proljeća sve dok Julije Cezar nije napravio reformu kalendara i dodao još dva mjeseca.

Podijeli