Možda nije riječ o olimpijskom sportu, ali da je o pravom, teškom sportu riječ, koji je usto i dio hrvatske iskonske tradicije nema nikakve sumnje. Oni koji su malo stariji sjećaju se “Jadranskih susreta”, natjecanja malih primorskih i damlatinskih gradova u svim vještinama preživljanja na surovoj obali, a vrhunac tih susreta bila je postlastica – natjecanje u potezanju konopa.

Potezanje konopa zaista je zanimljivo nadmetanje. Znate li da tu tradiciju s velikom ljubavlju održavaju u Škabrnji, dalmatinskom mjestu koje je teško stradalo u Domovinskom ratu. I na isti dan, 18. studenog, obilježava godišnjicu teškog i mučnog stradanja, mirnom, tihom i dostojanstvenom kolonom sjećanja.

Općina prosperiteta

Škabrnja je nakon oslobođenja obnovljena, život se vratio u to dalmatinsko mjestašće nedaleko Zadra. Međutim, ožiljci krvavog pira srpskog agresora nikad neće zarasti. Iako je neprijatelj doslovce htio zatrti život u Škabrnji danas ovo mjesto odjekuje nadahnutom bukom života, smijehom djece i žamorom zadovoljnih i ponosnih ljudi.

Foto: Privatna arhiva

 

Škabrnja je danas Općina prosperiteta, razvoja i novih projekata, koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života mještana. To prepoznaje i sve veći broj mladih, koji upravo Škabrnju i Prkos vide kao idealna mjesta za miran i kvalitetan obiteljski život. Značajna su i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnju i popravak lokalnih prometnica, vjeruje se i u skorašnju rekonstrukciju ulaza u Škabrnju iz pravca Zadra i Benkovca, zatim novih igrališta u Škabrnji i Prkosu, kao i uređenje groblja sv. Luke, koje će nakon 20 godina uskoro napokon dobiti rasvjetu. A dva najveća infrastrukturna projekta trebala bi se realizirati u skorašnje vrijeme, to su dovršetak nove zgrade Općine zajedno s Memorijalnim centrom.

Duga tradicija konopaša

Škabrnja je od stradalničkog mjesta izrasla u mjesto nade, mjesto koje je poželjno za život. Pa, krenimo s pričom. U Škabrnji djeluje klub koji ima i mušku i žensku postavu za natjecanja u potezanju konopa. Vrijedno treniraju, putuju, druže se, pa i sami organiziraju natjecanja u svom sportsko-rekreacijskom centru. Na natjecanju se sklapaju prijateljstva.

Tajnik udruge konopaša iz Škabrnje, Ivica Jurić, nam veli: “Udruga Konopaši Škabrnje osnovana je 6. prosinca 2012 godine. Djeluju i muška i ženska momčad. Udruga je nastupala na svim natjecanjima u potezanju konopa širom Republike Hrvatske (Osijek, Darda,  Matulji, Učka, Otočac Privlaka-Vinkovci, Smiljan, Metković, Brnaze, Pridraga, Dugopolje, Radošić, Delnice, Vrana, Karlobag, Slunj, Pirovac, Stankovci, Šibenska Dubrava.)

Foto: Privatna arhiva

 

Osnovna djelatnost Udruge je organizacija Konopaških turnira, i natjecanje na konopaškim turnirima, nastupi na raznim turističkim manifestacijama i manifestacijma poput obilježavanja raznih događanja diljem Hrvatske. Na svim natjecanjima mnogo puta osvajala je prve nagrade zlatne medalje i pokale.
Ženska ekipa bila je prvak Hrvatske u 2017. godine (Danijela Šegarić, kapetan Svetka Miljanić, Božica Bilek, Vesna Bobanović, Ivana Pedić, Nadija Hadžić, Gabrijela Primožić Radić, pokojna Danijela Ražov, Martina Bačić, Marijana Jurjević, Danijela Gurlica, Danica Bičić, Martina Ražov, Marica Tadić. Trener: Ante Šegarić)

Članovi muške ekipe su: Neven Šegarić, Ninoslav Tadić, Ante Karamarko, Igor Gvozden, Ante Gulan, Ante Marić, Pere Rozić, Luka Vodopić, Himzija Hadžić, Šime Vicković, Šime Feštin, Dragan Župan, Denis Šegarić, Šime Magaš, Domagoj Mikulić, Marko Muić, Duje Raspović.Trener jeTomislav Pavičić,
predsjednik klubs Neven Šegarić, tajnik je Ivica Jurić, suci su Mate Jurjević i Ivica Tadić-

Tri titule prvaka Hrvatske

Neprofitna Udruga svake godine već tradicionalno organizira turnir u potezanju konopa povodom Dana Domovinske Zahvalnosti, Dana Hrvatskih branitelja i Dana Pobjede. Sudjeluje na skoro svim turnirima ovog sporta, gaji i čuva stare sportove, tradiciju i običaje, promiče vrijednosti Škabrnje kroz šport, a svi članovi njih oko 45 volontiraju i na naš tradicionalni način ugoste svoje prijatelje i privuku brojne gledatelje i turiste u naše mjesto”.

Udruga konopaša Škabrnja ponos je cijelog mjesta. To se sjajno dalo vidjeti, ljetos u kolovozu, kada su Škabrnjani organizirali veliki turnir u potezanju konopa, te pritom ugostili još pet ekipa iz cijele Hrvatske.

Foto: Privatna arhiva

 

U organizaciji je pomogla i Turistička zajednica Ravni kotari, gledatelja, posjetitelja i turista bilo je više od dvije tisuće. Posebna atrakcija Škabrnje je bila ženska ekipa u potezanju konopa. Koju riječ o tome ispričala nam je Danijela Šegarić, jedna od osnivačica ženskog kluba…

“Sve je počelo s osnivanjem muškog dijela Udruge potezača konopa, 2014. godine. Moj djever Neven Šegarić kao predsjednik kluba trebao je pomoć i ja dam se rado odazvala. Pomagala dam pri organizaciji treninga, putovanja, kod administrativnih poslova. I jednog dana došli smo na ideju da napravimo
žemsku ekipu. I uspjeli smo. Muški su nam dvaput bili prvac države, a mi jednom. Muška ekipa je opstala, ženska nam se malo osipa. Znate, žene. znaju biti zauzete, neke su se odselile, neke imaju djecu i nemaju vremena. No, mi smo uživale i u natjecanju i u druženju.”

Podijeli