Prostorije palače koja datira iz 1867. godine, a koja se nalazi u samom centru Vukovara, Krešimir Grubišić preuredio je i otvorio zadivljujuć smještajni kapacitet početkom godine, no onda je svoje prste uplela epidemija koronavirusa.

“Otvorili smo početkom ožujka 2020. godine, no nakon svega par dana, Odlukom stožera civilne zaštite ponovno smo zatvorili za sve posjetitelje, tako da u biti radimo od kraja svibnja 2020.”, govori nam Grubišić.

Raskošna palača sagrađena je 1867. godine u duhu ranog historicizma kao poslovno-stambena građevina. U prizemlju su trgovine, na katu prostorije za stanovanje.

“Palača je uvijek bila za poslovne stambene namjene pa na neki način tome služi i sad. Simbol je “zlatnog doba” Vukovara stoga  smo unutrašnjim uređenjem pokušali dočarati raskoš i način življenja u istoj”, tvrdi.

Prilikom upuštanja u projekt obnove i otvaranja vrata palače gostima koji ju posjećuju pod imenom Domestic House Lola, vlasnik se vodio vlastitim znanjem i vještinama.

“Ideja je bila sva znanja i vještine te iskustva koja sam skupljao godinama u ugostiteljsko turističkim poslovima pretočiti u sveobuhvatnu poduzetničku priliku, u svom poslovnom prostoru i naravno u svom gradu. Godinama se bavim ovim poslom, dijelom u Vukovaru kroz ugostiteljske objekte, a dijelom u Dalmaciji gdje sam u najmu imao hotel koji radi samo tijekom turističke sezone”, navodi.

 

No, palača je posebna. Ona je naime dizajn Frana Funtaka, poznatog vukovarskog arhitekta, a krase je elementi industrijskog stila uz dozu povijesnog i profinjenog.

“Drvo, koža i baršun igraju posebno skladan spoj u interijeru”, ističe Grubišić.

“Na katu oba dvorišna kraka nalazi se balkon od šikloškog kamena. U dvorištu se nalazi željezno spiralno stubište, a sadašnjom obnovom bogato dekorirano pročelje vraćeno je u izvorno stanje”, s ponosom će.

 

 

Samo unutarnje uređenje, intrigira i goste smještajnog kapaciteta. Ovaj objekt, ističe vlasnik, posjećuju poslovni ljudi, obitelji, mladi pa i influenceri.

“Izuzetno su zainteresirani za povijest zgrade, način uređenja, fotografije koje prikazuju Vukovar pun života i način življenja u prošlosti, do svih letaka i brošura koje im osvještavaju što sve Vukovar danas nudi i kako ga mogu doživjeti. Posebno zanimljivim doživljavaju našu gastro ponudu koja nudi razne slavonske specijalitete koji su ponekad prikazani na drugačiji način od uobičajenog i očekivanog”, pojašnjava.

 

“Svakako vrijedi kušati šufnudle s trganom janjetinom, brassato od divljači sa domaćim kroketima, tradicionalni langoš na Lolin način i obavezno taške koje se od davnina pripremaju u Slavoniji”, preporuke su sa službene stranice.

Osim caffee bara i restorana, Lola ima pet dvokrevetnih soba, a one su većinom popunjene u vrijeme Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Prve su sobe bile rezervirane već u ožujku i od tada smo primili nebrojno puno upita za te dane”, ističe.

Naposljetku, boravak u ovom objektu, navodi vlasnik, predivno je iskustvo u nestvarnom ambijentu koje se može upotpuniti ukusnim slavonskim specijalitetima, kolačima I tortama. Smještaj u sobama odvest će vas u jedno drugačije doba, gdje ćete upoznati kako su živjeli Vukovarci u razdoblju “zlatnog doba” Vukovara”, tvrdi.

“Naglasak je stavljen i na kvalitetu namirnica, koje u Domestic House Lola nabavljaju od malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa možete biti sigurni da ćete na tanjuru uvijek dobiti ukusne obroke pripremljene od svježih sastojaka”, zaključuje.

Foto: Domestic House Lola
Foto: Domestic House Lola
Foto: Domestic House Lola
Foto: Domestic House Lola

 

 

 

Podijeli