Ovog ljeta najavljen je projekt “Sunce nad Vukovarom” u sklopu kojega će gradske vlasti Vukovara izgraditi na 12 objekata u vlasništvu Grada solarne elektrane s namjerom da udio zelene energije u ukupnoj potrošnji tih objekata bude 53 posto.

Ukupna snaga svih elektrana iznosi 801,90 kW, a bit će postavljene na objekte osnovnih škola Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Mitnica, dječje vrtiće Vukovar I – Centralni objekt i Vukovar Novi, gradsku upravu, gradsku tržnicu, Sportsku dvoranu “Danijel Rehak” u Borovu naselju te Plivalište Vukovar.

Manji ugljični otisak

Po riječima voditelja projekta Branka Kneževića udio zelene energije u ukupnoj potrošnji predmetnih nekretnina iznosit će oko 53 posto.

“Koliko će se smanjiti potrošnja energije ovisi o svakom projektu pojedinačno budući da svaki korisnik u različito vrijeme koristi objekt.

 

Foto: Grad Vukovar

 

Prije provedbe mjera predviđenih ovim projektnim prijedlogom, referentna godišnja potrošnja električne energije (2020. godina) u navedenim nekretninama iznosila je oko 1.770 MWh što u cijelosti predstavlja električnu energiju preuzetu iz distributivne mreže. Implementacijom infrastrukturnih aktivnosti ovog projektnog prijedloga odnosno izgradnjom sunčanih elektrana – ugljični otisak bit će manji za gotovo 932 MWh”, rekao je Knežević.

Ispitivanje geotermalnih izvora

Završetak projekta se očekuje krajem travnja 2024. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 774.968,55 eura.

“Projekt financiraju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 658.723,37 EUR (85%) kroz program “Energija i klimatske promjene” – koji se financira iz EGP financijskog mehanizma, ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 57.415,84 eura (8,72 posto) u skladu s Javnim pozivom za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2023. godinu, dok razliku u iznosu od 58.829,34 eura (7,59 posto) sufinancira Grad Vukovar iz proračuna”, objašnjava Knežević ističući da je projekt prijavljen na natječaj “Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije” programa “Energija i klimatske promjene“ koji se financira iz EGP financijskog mehanizma koji je bio otvoren u vremenskom periodu do prosinca 2021. godine, a projektni prijedlog grada Vukovara je odabran za provedbu zajedno sa još 18 projektnih prijedloga.

Uz EU sredstva, Grad Vukovar kreće i u istraživanje geotermalnih potencijala na području Vukovara.

“Paralelno sa izradom projektne prijave “Sunce nad Vukovarom” grad Vukovar izrađivao je projektnu prijavu “Čista energija za Vukovar”, kazao nam je Knežević dodavši da je projektni prijedlog grada Vukovara odabran za provedbu zajedno sa još devet projektnih prijedloga.

 

Foto: Grad Vukovar

 

“Kroz navedeni projekt u planu je izrada tehničke dokumentacije za istraživanje i eksploataciju geotermalne energije na području grada Vukovara. Projektom istraživanja i eksploatacije geotermalne vode želi se stvoriti tehnološka osnova za primjenu OIE u grijanju grada Vukovara i s njim povezanih naselja tako da se toplina vode crpljena iz geotermalnog vodonosnika koristi za zagrijavanje optočne vode u postojećem sustavu gradskog grijanja, a prije ponovnog utiskivanja u geotermalni vodonosnik se preostala korisna toplina iskoristi za zagrijavanje staklenika”, kaže.

Ovo nisu jedini projekti kojima grad Vukovar želi osigurati smanjenje troškova energije u Vukovaru.

“U planu je još projekata s kojim bi u značajnoj mjeri smanjili potrošnju električne energije koju koristi grad Vukovar. Projekti su u začetnoj fazi, nakon izrade projekata očekuju se prijave za sufinanciranje kroz regionalne i europske natječaje budući da su projekti velike vrijednosti.

U budućnosti u planu je da se osigura da Grad Vukovar bude energetski neovisan grad“, zaključio je Knežević.

 

Podijeli