Vukovar nije samo grad od važnosti za hrvatsku povijest, grad je to koji živi u sadašnjosti i gleda prema budućnosti.

Možemo ga promatrati i kao ugodnu sredinu za miran obiteljski život, a istovremeno je i pogodno odredište za investitore te središte kontinentalnog turizma Slavonije i Srijema.

Koliko je Vukovar primamljiv investitorima govori i to da su Vukovarska gospodarska zona (VGZ) te Poduzetnička zona Priljevo danas gotovo popunjene. Prije samo šest godina Gospodarska zona bila je popunjena tek 25 posto, danas je zauzeto 90 posto zemljišta. U istom razdoblju broj zaposlenih se povećao s 80 na 500 što je povećanje više od 500 posto, ponosno ističu Vukovarci. Kako interes ulagača i dalje postoji, već se razmišlja o novoj gospodarskoj zoni, najvjerojatnije na području Borova naselja. U Poduzetničkoj zoni Priljevo pak ostale su slobodne tek dvije parcele od ukupno četrnaest.

Zašto je Vukovar tako privlačan investitorima?

S jedne strane može to zahvaliti posebnosti svog zemljopisnog položaja. Vukovar je važno prometno čvorište: nalazi se na međunarodnom plovnom putu rijekom Dunav, ima dobru povezanost s autocestom Zagreb-Lipovac, od najvećeg željezničkog čvorišta, Vinkovaca, udaljen je svega 16, a najbliža Zračna luka, Klisa, udaljena je 20-ak kilometara. Osim toga, ima dobru prometnu povezanost sa susjednim državama – Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Srbijom.

Prometna povezanost tek je preduvjet koji ne bi previše značio da Grad Vukovar ulagačima ne nudi razne pogodnosti i olakšice za razvoj gospodarske djelatnosti.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Za početak treba napomenuti kako su ulagači u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza na dobit, tu jedini je uvjet da zapošljavaju više od pet, kao i poreza da dohodak ako zapošljavaju više od dva radnika. Također, poslodavci iz Vukovara ostvaruju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Nadalje, u poduzetničkoj zoni za proizvodne djelatnosti ne plaća se komunalni doprinos, a investitore se oslobađa i plaćanja komunalne naknade za izgrađeni objekt u zoni.

Neki od rezultata ovih mjera – osim spomenutog povećanaj zaposlenih u Gospodarskoj zoni – primijetili su se i dolaskom zadnje krize. Unatoč nepovoljnim poslovnim okolnostima broj zaposlenih u Vukovaru ostao je stabilan u 2020. godine te se drži na konstanti od gotovo 10.000 zaposlenih.

Samo u gospodarstvo Grad je u ovoj godini direktno uložio 4,3 milijuna kuna. Od toga je za poduzetnike namijenjeno 3,5 milijuna kuna, a poljoprivrednicima 800.000.

“Već sedam godina za redom naš je primarni cilj razvoj gospodarstva koji vidimo kao jedinu moguću opciju života i opstanka Vukovara. Sredstva smo izdvojili na račun svih drugih programa kao što su manifestacije u turizmu ili rad udruga. Prenamijenili smo ih za gospodarstvenike jer smo znali kako će biti teško jer smo sličnu situaciju imali prije desetak godina tijekom svjetske gospodarske krize”, naglašava vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razloge zašto se toliko pažnje posvetilo ovim programima.

 

Kako u poslovnom segmentu, Grad Vukovar nastoji poboljšati kvalitetu života i obiteljima. Naknada za novorođenčad značajno se povećala čak i u ovim kriznim vremenima. Do sada je naknada za prvo dijete iznosila tisuću, za drugo dvije, a za treće i svako sljedeće pet tisuća kuna. A ubuduće će roditelji imati pravo na dvije tisuće za prvo, tri tisuće za drugo i deset tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete!

Grad tako skrbi za svoje najmlađe stanovnike od prvog dana. Posebno se ističe činjenica da u Vukovaru – kao jednom od rijetkih gradova u Hrvatskoj – gotovo nema neupisane djece u vrtiće, tek nekolicina ih je na čekanju, i to samo u slučaju kad su roditelji nezaposleni te su kod kuće. Raduje i da unazad tri godine gradski dječji vrtići u Vukovaru bilježe stalni porast broja upisane djece. Pri tome treba naglasiti da se cijena vrtića za roditelje nije mijenjala cijelo desetljeće pa tako roditelji od pune ekonomske cijene koja iznosi 1.400 plaćaju 490 kuna.

FOTO: Pixabay

Briga ne staje ni u trenutku kad djeca krenu u osnovnu školu. Ove školske godine Grad je mališanima, osim potrebnih radnih materijala, poput bilježnica i radnih bilježnica, osigurao i tenisice, odnosno papuče za učenike nižih razreda. Također, u svim osnovnim školama – izuzev OŠ Nikole Andrića koja se obnavlja – osigurana su sredstva iz gradskog proračuna za produženi boravak za sve prve i druge razrede.

Kao prvi gradu Hrvatskoj, Vukovar je još 2018. uveo još jednu pronatalitetnu mjeru, a riječ je o naknadi troškova stanovanja obiteljima s troje ili više djece do 16 godina starosti. Njima se sufinanciraju računi za vodu, struju, grijanje i odvoz kućnoga otpada i to do 6.300 kuna godišnje po obitelji, a broj korisnika od početka provođenja mjera  je udvostručen!

I za kraj, ostala nam je turistička priča. Ovih dana svečano je otvoren simbol grada, Vodotoranj, čiji će pogled nesumnjivo mamiti svakog tko svrati na Dunav.

Vukovar je kao najistaknutiji simbol Domovinskog rata mjesto koje privlači desetke tisuća posjetitelja koje obilaze mitska mjesta obrane Hrvatske i spomen-obilježja. Memorijalna mjesta poput “Vukovarske bolnice 1991.”, “Spomen doma Ovčara”, “Masovne grobnice Ovčara”, “Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata”, “Memorijalnog centra Domovinskog rata”, “Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti” i “Središnjeg križ na ušću Vuke u Dunav” neizostavne su lokacije na kojima se izražava pijetet za sve ono što je Vukovar prošao ratne 1991. godine.

Muzej vučedoslke kulture

 

No, vukovarska kulturna i turistička priča daleko je šira s obzirom da grad raspolaže bogatom prirodnom i kulturno-povijesnom ponudom. Ne zovu ga uostalom i ‘Gradom Muzeja’. Uz Gradski, tu su i Franjevački muzej te najmlađi i najmoderniji, Muzej vučedolske kulture, otvoren 2015. godine.

Osim povijesnih, tu su i velika prirodna bogatstva, u Vukovaru se može odmoriti tijelo i duša na popularnim izletišima, kupalištima ili se možete jednostavno uživati u vožnji Dunavom. A svaki odlazak u Srijem nezamisliv je bez dobre hrane i vina. Sve veća ponuda OPG-ova i vinarija u bližoj okolini Vukovar ističu kao lidera kontinentalnog turizma hrvatskog istoka.

Stoga, nema dvojbe, u Vukovar se isplati doći. Barem na kratko. Makar, slučajno namjernika treba upozoriti, postoji u Vukovaru jedna uzrečica: ‘Tko se napije Vuke i najede štuke, taj se vara da će ih Vukovara.

Podijeli