Svake se godine u studenom prisjećamo najtežih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti, kada je 18. studenog 1991. nakon 87 dana herojskog otpora, slomljena obrana Grada Heroja koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u potpuno razrušenom Vukovaru. Prisjećamo se teških, ali slavnih vremena kada je zahvaljujući zajedništvu obranjena i oslobođena naša domovina, a Vukovar je postao sinonim za hrabrost, odvažnost i snagu Hrvata i Hrvatica.

Iako je Domovinski rat ostavio velike posljedice, grad i danas živi. Brojnim projektima i demografskim mjerama poboljšava se standard života stanovnika cijele županije, s ciljem poboljšanja demografske slike našeg područja što je u fokusu plana županijskog razvoja. Mladim obiteljima pomažemo u kupnji kuće ili stana na području županije, potpomažemo obitelji s četvero ili više maloljetne djece sa 133 eura mjesečno, studenti imaju u potpunosti sufinanciran prijevoz vlakom.

Od ove smo godine osigurali i naknade trudnicama koje zbog komplikacija u trudnoći ne ispunjavaju uvjet staža. No, jedno od važnijih uvjeta za bolji život mladih svakako su nova radna mjesta i mogućnost zapošljavanja. Vukovarsko-srijemska županija već nekoliko godina provodi Javni poziv za unaprjeđenje razvoja gospodarstva županije čime izravno pomaže poduzetnicima.

Foto: Promo

 

U prošloj godini potpisana su 62 ugovora s mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja županije, a za 2023. za njih je osigurano 265.500 eura. Osim toga, županija bilježi porast ugovorenih sredstava iz svih dostupnih fondova EU i operativnih programa koji se ogledaju u pripremi i provedbi većih infrastrukturnih projekata i manjih, no ne manje značajnih projekata iz područja zdravstva, socijalne skrbi, školskog i predškolskog odgoja, nabave opreme, unapređenja usluga, poboljšanja komunalne infrastrukture, korištenja obnovljivih izvora energije te razvoja i unapređenja kontinentalnog turizma.

U financijskoj perspektivi 2014.-2020. na županijskoj razini realizirano je projekata ukupne vrijednosti 527 milijuna eura bespovratnih sredstava iz raznih EU i nacionalnih izvora financiranja. Županija i Razvojna agencija VSŽ u zadnje dvije godine prijavili su 226 projekata za javnopravna tijela s područja županije, od toga je pozitivno ocijenjeno 102 projekta ukupne vrijednosti 15,2 milijuna eura, od kojih je 10,2 milijuna eura bespovratno.

Trenutno su u evaluaciji 42 projekta, ukupne vrijednosti 52,2 milijuna eura čiju pozitivnu ocjenu očekujemo u budućem razdoblju. Svi dosadašnji ostvareni rezultati na razini
županije plod su višegodišnjeg kvalitetnog rada različitih razvojnih dionika koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije kao što su županijska Razvojna agencija, gradovi i općine, lokalne razvojne agencije, lokalne akcijske grupe, nevladine udruge, privatni sektor te ostala brojna javnopravna tijela s područja naše županije.

Podijeli