Vukovar je do pandemije koronavirusa iz godine u godinu bilježio sve bolje turističke rezultate. Protekla godina je bila rekordna jer je porastao broj dolazaka za gotovo 16 posto, noćenja za gotovo 30 posto, a u vukovarsku luku uplovio je 351 kruzer, što je porast veći od 50 posto u odnosu na godinu ranije.

Trend turističkog rasta nastavio se u siječnju i u veljači ove godine. Prema najavama, ovo je trebala biti “nikad bolja godina”, no u ožujku Vukovar je dijelio sudbinu s ostalim turističkim odredištima.

“Nismo se predali ni u lockdownu. Kako su se preko noći promijenili trendovi u turizmu, bilo nam je jasno da će se tražiti destinacije u kojima nema masovnog turizma, a koje s druge strane mogu zadovoljiti sve potrebe modernog putnika. Dodatni benefit su i iznimno povoljne cijene u odnosu na razvikana turistička središta. Usmjerili smo se na društvene medije i digitalne kampanje, snimili smo sedam atraktivnih kratkih video clipova s vrhunskom ponudom u našem gradu i okolici, a među prvima smo već u svibnju krenuli s kampanjom #VukovarZaSvaVremena. Upravo taj slogan i u ovim izazovnim vremenima savršeno opisuje naš grad. Relativno smo blizu Zagrebu, možemo ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu, aktivni turizam, odličnu eno-gastro ponudu i kvalitetan smještaj“, rekla je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

Napomenula je kako su u jeku pandemije otvorila dva od četiri nova vukovarska objekta. Kuće za odmor, apartmani, izletišta, hosteli i hoteli i dalje nude slobodu i privatnost u društvu najbližih, svega ono što se u ovo doba najviše cijeni.

“Već smo prvi vikend nakon popuštanja mjera dočekali prve individualne goste, neprestano raste zanimanje za naš grad pa vrlo pozitivno gledamo na budućnost. Neke manifestacije su se odgodile, a neke poput atraktivnog Vukovar Film Festivala u kolovozu prebacile na online varijantu potkraj rujna. Veseli me što se popularni VukovArt festival, koji svake godine mijenja lice našeg grada zahvaljujući iznimnim djelima svjetski poznatih street art umjetnika, krajem kolovoza i početkom rujna ipak uspio održati “, rekla je Marina Sekulić.

Zaključila je kako bi unatoč pandemiji koronavirusa Vukovar ove godine mogao ostvariti 50 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa ne bude li većih iznenađenja do kraja godine.

Podijeli