Niz je aktivnih projekata u Gradu Vukovaru kojima se nastoji potaknuti i motivirati život u tome gradu, dio projekata oslanja se i na sredstva iz europskih fondova, a u tu skupinu svakako spada i Zaželi-Program zapošljavanja žena.

Radi se o otvorenom trajnom pozivu od strane Ministarstva rada, a Gradu Vukovaru odobren je vrlo vrijedan projekt pod nazivom Pokloni mi osmijeh. Kroz taj je projekt zaposleno 50-tak žena iz ciljanih skupina i to na 300 krajnih korisnika s područja grada Vukovara.

Žene su s Gradom Vukovarom sklopile Ugovor na određeno te u svojem radu izlaze u susret te pružaju potporu starijima, osobama s invaliditetom, ali i osobama u nepovoljnom položaju. Tako žene svojim radom i aktivnostima podižu kvalitetu života krajnjim korisnicima, pružajući im usluge poput održavanja kućanstva, brinu se o higijeni onih koje njeguju, oblače ih, presvlače, vode računa o njihovim obrocima, a osim toga, onima koji nisu u mogućnosti, dostavljaju lijekove, hranu, plaćaju račune te pripomažu u svim ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Ono što definitivno nije zanemarivo svakako su razgovori, druženje te uključenje u društvo tih najranjivijih skupina. Da ništa ne bude prepušteno slučaju, žene sudionice ovoga projekta dobivaju prekvalifikaciju, nabavlja im se 50 bicikala kako bi lakše došle do svojih korisnika, a za nabavu potrepština za krajnje korisnike tu je do 200 kn po korisniku.

Nije to jedini projekt financiran iz EU fondova s kojim se u Vukovaru hvale. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva zaživio je projekt izgradnje spojne ceste od Ulice Gospodarska zona do Ulice Priljevo koja je nedavno puštena u promet.

Vrijednost radova iznosila je skoro četiri milijuna kuna, no projekt je sufinanicran od strane Ministarstva i to kroz bespovratna sredstva od gotovo dva milijuna kuna, dok je razlika financirana proračunskim sredstvima Grada Vukovara.

”Izgradnjom spojne ceste od ulice Gospodarska zona do ulice Priljevo (državna cesta D2) u Vukovaru, zajedno s izgradnjom pješačke i biciklističke staze te 18 parkirališnih mjesta, poboljšana je sigurnost prometa, ali i dostupnost dijela Gospodarske zone poduzetnicima početnicima, malim i srednjim poduzećima, nezaposlenima, studentima/učenicima, stanovništvu regije. Proširenje postojeće zajedničke infrastrukture Gospodarske zone Vukovar rezultirati će privlačenjem novih investicija, jačanju poduzetništva, konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u gradu Vukovaru,“ rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, dok je njegova kolegica Ivana Mujkić dodatno precizirala značaj ove prometnice.

”I ovom smo izgradnjom pokazali kako nastavljamo ulagati u vukovarsko gospodarstvo i Gospodarsku zonu Vukovar te poboljšavati uvjete rada gospodarstvenicima. Moramo istaknuti kako je prije šest godina Gospodarska zona bila popunjena 25%, a danas je zauzeto 90% zemljišta. Tada je ovdje radilo 80 ljudi, a sad gotovo 500, što je povećanje od preko 500%”, kaže Mujkić, naglašavajući kako je unatoč koronakrizi broj zaposlenih u Vukovaru stabilan te se drži na zadovoljavajućoj konstanti od gotovo 10 000 zaposlenih.

Uspostava Sinergijsko-razvojnog centra još je jedan od zanimljivih vukovarskih projekata. Cilj je mladima, nezaposlenima i dugotrajno nezaposlenima osigurati usvajanje novih poduzetničkih i poslovnih znanja i vještina što će im osigurati konkurentnost na tržištu rada.

Inače, ovo je projekt iz intervencijskog plana Grada Vukovara, odnosno projekt na kojem se koriste sredstva iz europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt nije usmjeren samo na učenike škole nego i na vanjske korisnike koji će od projekta imati koristi. Iz ovoga će se projekta također osigurati oprema za vježbeničku tvrtku i školski radio,“ kaže vukovarska dogradonačelnica Ivana Mujkić.

Podijeli