Pet obitelji iz Vukovara, sada već davne 2011. godine, bilo je prinuđeno osnovati udrugu koja će osigurati da njihova, ali i druga djeca Slavonije, imaju kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu i socijalnu skrb. Tako su nastali “Vukovarski leptirići“.

“Roditelji su bili prinuđeni putovati po cijeloj Slavoniji na različite terapije, ukoliko je bilo mjesta za njihovo dijete, a većina je zbog kvalitete usluge i nalaza gravitirala k Zagrebu. To su doista bila teška vremena za naše obitelji, pogotovo za djecu koja pored toga što nisu imala zdravstvenu i socijalnu skrb, nisu bila ni uključena u redovne vrtićke skupine i školu. Djeca s težim motoričkim poteškoćama nisu bila uključena u škole i Centre predviđene samo za njih. Ništa nam drugo nije preostalo nego da se uhvatimo u koštac i izborimo za osnovna prava naše djece koja su im bila uskraćena”, govori nam Viktorija Matin, predsjednica udruge.

Foto: Vukovarski leptirići

Pet je roditelja stoga, u jednoj prostoriji koju im je dodijelio Grad Vukovar, krenulo organizirati manje projekte, humanitarne akcije i prikupljati donacije.

“Na samom početku rada imali smo nešto malo didaktičke opreme i za desetak djece defektologa i radnog terapeuta. Broj djece je konstantno rastao, potrebe za socijalnim uslugama su bile velike te je naše djelovanje bilo usmjereno i na aktivizam u smjeru organiziranja prosvjeda, poziva pravobranitelja za osobe s invaliditetom i pravobranitelja za djecu, različiti medijski istupi roditelja, kao i dopisi različitim ministarstvima i institucijama te Vladi RH, kojima smo ukazivali na diskriminaciju naše djece, doprinijeli su da krajem 2016. godine postanemo Pružatelji socijalnih usluga iz domene psihosocijalne podrške”.

Trud se isplatio jer ova je udruga toliko rasla da je iz jedne prostorije, svoj posao preselila u novi prostor od 190 m2, a pet roditelja dobilo je podršku i od šest novih zaposlenih djelatnika.

“Broj djece je rapidno rastao, isto tako i naše sve veće i veće potrebe za prostorom, opremom, stručnim kadrom, edukacijama i dr. Obzirom da smo dobili derutni prostor nekadašnjeg vrtića, koji je među prvima obnovljen nakon ratnih zbivanja, a dodijeljen različitim udrugama te nebrigom lokalne vlasti doveden u vrlo loše stanje, morali smo se usmjeriti i u obnovu istog”, ističe predsjednica.

Roditelji su tada i dalje radili volonterski, a vremena za odmor nisu nalazili. Javljali su se na sve natječaje, obnavljali i kreirali posebno mjesto za svoju i djecu čitave Slavonije pritom se brinući za vlastito dijete koje je trebalo svu pažnju svijeta.

“To je bio vrlo stresan period za nas nekoliko roditelja jer pored brige za vlastito bolesno dijete, morali smo raditi dan noć kako bismo našoj djeci osigurali sve potrebne terapije i socijalizaciju. I uspjeli smo u tome jer danas, nakon samo osam godina djelovanja imamo prostor od 579 m2, koji je u cijelosti obnovljen, osim krova sportske dvorane”, s ponosom će.

Foto: Vukovarski leptirići

Udruga danas na korištenju ima osam kabineta za rad s djecom koji su opremljeni didaktikom, ali i sofisticiranim uređajima i aparatima kao i asistivnom tehnologijom.  Bogato je opremljena i senzorna soba i sportska dvorana, ured, prostor za odmor te čekaona.

“Potrudili smo se da sve bude u veselim i toplim bojama, dizajnirano za djecu koja zbog toga s veseljem dolaze kod nas”, tvrdi Matin.

S prvotnih šest zaposlenih, udruga se popela na impozantan broj od njih čak 37.

“Kroz pružatelje socijalnih usluga djeci su osigurane sljedeće usluge: logopedska terapija, psihološka podrška, neurofeedback trening, senzorna integracija, vježbe svakodnevnih vještina te kineziterapija i sportsko rekreacijske aktivnosti”, ističe.

Kroz različite programe prošlo je više od 250 djece iz dvije županije, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, a kroz različite projektne aktivnosti djeci su osigurane
sportske aktivnosti, igraonica i različite radionice (kreativne, glazbene, likovne i dr.) kroz Društveni centar IN. U udruzi se provode i metode koje se inače ne provode u našem sustavu poput Tomatis metode, Soundsory, kvantno integriranje primitivnih refleksa laserom.

Foto: Vukovarski leptirići

“Udruga ima sve više partnera i podupiratelja, kao i ogromnu podršku Grada Vukovara. Obzirom na iseljavanje i težak život na istoku Hrvatske, posljednje projekte usmjerili smo i na djecu iz ruralnog područja i grada Iloka. Opremili smo u osnovnoj školi posebni odjel, kupljena je sportska oprema za dvoranu te je osiguran rad kineziologa koji će provoditi sportske aktivnosti s djecom, kako s onom s teškoćama, tako i sa zdravom zbog integracije i socijalizacije”, govori.

“Mislim da se danas doista imamo s čime pohvaliti te da takav prostor i opremu ima vrlo mali broj ustanova u RH. Naš najveći problem je trenutno velik broj djece te su potrebna nova zaposlenja stručnog kadra, ali i nastavak svih projektnih aktivnosti, koje još uvijek nisu planski rađeni od strane nadležnih ministarstava, kako bi dobili kontinuitet i zadržali usluge, ali i stručni kadar u koji se također ulaže, odnosno educira”, smatra  predsjednica Leptirića.

Udruga je dobitnica Državne nagrade za humanitarni rad te Javno priznanje Grada Vukovara – Plaketu u znak zahvalnosti građana grada Vukovara, a predsjednica Udruge dobitnica je nagrade Uspješne hrvatske žene – buduće liderice iz domene filantropije.

“Danas djeca s teškoćama u razvoju u Vukovaru i na istoku Hrvatske imaju potrebne terapije, organizirane slobodne aktivnosti te se sve više uključuju u redovne vrtiće i škole uz osigurane pomoćnike u nastavi”, zaključuje, no ističe i kako tu njihov rad ne prestaje.

“Obzirom da sada imamo dobre temelje za daljnji rast i napredak, a naša djeca rastu, naš budući veliki zadatak je da im osiguramo sigurnu budućnost kada nas jednog dana više ne bude ili se ne budemo mogli brinuti o njima”, tvrdi.

“Udruga danas može poslužiti kao primjer dobre prakse, ali i kao primjer da se samo uz mnogo truda i rada i pozitivnim okruženjem, umrežavanjem s drugim udrugama, lokalnom zajednicom i nadležnim ministarstvima može postići mnogo i tome ćemo težiti i u budućnosti, stvaranju novih prijateljstava i partnerstava. Kada se tome dodaju i dobri ljudi, građani koji nam nesebično doniraju potrošni materijal, igračke, predstave, opremu i financijska sredstva te lokalna samouprava koja ima razumijevanja dobijete Udrugu Vukovarski leptirići, zahvalne i zadovoljne male i velike leptiriće, koji ostaju na svome”, dodaje.

Ipak, nije sve tako sjajno, priznaju. Na adresu udruge koja vodi svoje donkihotovske bitke pristigle su naime i anonimne pritužbe. Stižu one, tvrdi predsjednica već nekoliko puta.

“Udruga je već nekoliko puta, putem anonimnih pritužbi, optužena za sva moguća kaznena djela, što od bivših djelatnika, što od nezadovoljnih roditelja, koji nisu svjesni da svojim postupcima štete samo djeci i da njihov osobni prosperitet i ambicija, pa i čista pakost i zločestoća ne bi nikako trebali biti ispred bolesne djece, ali i onih ljudi koji vrijedno rade kako bi sve stvoreno uspjeli i održati te stvarati novo”, navodi pa dodaje: “To je sve slika našeg neuređenog društva gdje svatko može raditi što hoće, anonimnom optužbom uništavati nekome život, trud i rad, a da za to ne odgovara. Ne od nadležnih institucija. Također imamo i „neprijatelje“ u drugim ustanovama, institucijama i organizacijama jer svojim radom ukazujemo na njihov nerad i nemar. To će biti tako još dugi niz godina, sve dok se osnovne potrebe naše djece i osoba s invaliditetom ne riješe sustavno”.

“Ali kako to uglavnom biva, dobro na kraju pobjeđuje. Okrećemo se dobrim ljudima, dobrim idejama i dobrim vremenima. Dok se oni loši bave boljima, bolji se bave sobom. Zato su i bolji!”, zaključuje.

Podijeli