Vukovarska tvornica obuće Borovo bila je prilično popularna u bivšoj državi. Proizvodili su tenisice Startas, radnu obuću Borosane i platnenu obuću bez pete i potplatom od špage – Espadrile.

Nekadašnje “ružno pače” među tenisicama ili kako ih Slavonci nazivaju “patikama”, osamdesetih godina “izrasle su u lijepog labuda”. Naime, svi su ludovali za Startasicama koje su postale službena obuća za Univerzijadu 1987. godine. Kasnih osamdesetih prodavalo se oko pet milijuna pari tih patika godišnje.

U doba bivše Jugoslavije kada su mladi žudjeli za Fantom, Coca Colom, hamburgerima i modnim izričajem sa zapada, Startasice su bile pravo osvježenje – brend kojeg su svi voljeli i nosili. Kako bismo ih prezentirali svijetu, odlučeno je da postanu službena obuća svjetskih studentskih igara – Univerzijade.

Iz tvorničkih hala zapravo su izašle desetak godina ranije, točnije 1976. godine kako bi se u njima igrao stolni tenis. Proizvodili su ih “ljudi od zanata”, ručnom izradom. Bile su to niske tenisice izrađene od prirodnih materijala i gumenih potplata.  Njihovi dizajneri nisu mogli ni sanjati da će mnogo godina kasnije postati tako popularne. Patike Startas svoj procvat doživljavaju u današnje doba u retro izdanjima.

Dosad su proizvedeni deseci milijuni pari Startasica

Nažalost, Domovinski rat je zaustavio proizvodnju, Borovo je prestalo s radom. Svi su mislili kako se više nikada neće oporaviti. Ipak, kao feniks, tvornica obuće je godinama nakon rata počela s radom, a kako bi vratili uspomenu na Startasice, 2007. godine nastavljena je proizvodnja retro Startasica.

I danas se proizvode ručno, a modeli su inspirirani tradicijom i kulturom vukovarskog kraja.

Voljele su ih sve generacije, a vole ih i današnji mladi. Prije dvije godine Borovo je proizveo kožne Startasice. Riječ je o modelu Startas Univerzal, legendarnim univerzalkama koje su ipak osuvremenjene kako bi pratile modni ukus suvremenih mladih ljudi. Pomalo retro, pomalo sportske, ali to su ponajviše modne tenisice.

Zanimljivo je kako je svaki par Startasica gotovo unikat. Proizvode se u malim serijama, zanimljivog su dizajna i postoji velika mogućnost kombinacije njihova vanjskog izgleda.

Borovo i Ultra, svjetski poznati festival elektroničke glazbe, koji se nekoliko godina održavao u Splitu, a ove godine zbog pandemije koronavirusa ipak nije održan, dogovorili su vrlo zanimljivu poslovnu suradnju. Borovo je za Ultru lansirao limitiranu edicija tenisica Startas koju je potpisala Iva Ćurković u suradnji s kreativnim timom festivala. Ta edicija je uključivala osam modela Startasica – četiri muška i četiri ženska pa su vukovarske patike postale poznate i diljem svijeta jer su ih nosili mladi koji su došli na festival u Split.

Uz to, Borovo je dogovorio suradnji i s nogometnim klubom Hajduk. Tako je plasirano devet novih modela popularnih Startasica s obilježjima splitskog Hajduka. Riječ je o ‘cobrandingu’, 22. po redu Hajdukovom projektu kojim se s partnerima plasiraju proizvodi vezani uz splitski klub.

Na liniji tenisica namijenjenoj Hajdukovim fanovima nalazi se grb tog nogometnog kluba. Kupnjom posebne edicije Startasica, “Bila vojska” donira dio novaca za poslovanja omiljenog kluba.

 

Taj modni brend prokomentirao je poznati dizajner Ivica Skoko. “Staratasice su se već godinama ‘debelo’ utemeljile kao brend. Počele su ih nositi trendseterice i drago mi je da su se vratile ‘na velika vrata’. I ja ih volim nositi i to pogotovo ljeti”, rekao je Skoko.

Da dobije ponudu iz Borova za neki novi dizajn Startasice, Skoko bi to prihvatio. “Sigurno bih imao neku inspiraciju i viziju i napravio bih skice i prijedloge jer to do beskraja može biti kreativno i inspirativno. Mogu se dizjanirati u svim bojama te s raznim uzorcima. Mogu biti i sa šljokicama i sa cirkonima. Treba samo pustiti mašti na volju i tada se mogu dizajnirati čuda”, naglasio je Skoko.

 

Podijeli