Povodom obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar, razgovarali smo s Ivanom Penavom, gradonačelnikom tog grada heroja koji ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, neovisne i demokratske države. Vukovar je simbol otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. U intervjuu nam gradonačelnik Penava govori o svemu što se radi kako bi Vukovar postao prepoznatljiva destinacija prvenstveno u gospodarskom smislu, a otkriva nam i neke smjernice budućeg razvoja Vukovara.

Kada ste postali gradonačelnik, u kakvom ste stanju zatekli grad? Što ste sve učinili do danas po pitanju njegova gospodarskog razvoja, nezaposlenosti, socijalnih prava, poboljšanja obrazovnih mogućnosti djece i odraslih, ali i po pitanju razvoja turizma?

Zatekao sam prije svega Vukovar u gospodarskom kolapsu, Vukovar u procesu obnove komunalne infrastrukture, Vukovar čije su gradske tvrtke bile u dugovima te Vukovar koji je trebao promjene. Prepoznali smo i detektirali glavne probleme, a svoj trud usmjerili na važne stvari kojima se danas ponosimo.

Vukovarska gospodarska zona tada je bila prostor obrastao korovom i van svake funkcije kojoj je namijenjena. Uvidjevši taj problem i vodeći se glavnom mišlju – da se formula uspjeha krije u gospodarstvu, na njegov razvoj stavili smo najveći naglasak kroz sve ove godine. Od 2014. godine do danas, vukovarsko gospodarstvo doživjelo je svoj procvat. Vukovarska gospodarska zona u potpunosti je promijenila svoj izgled, danas je ona maksimalno popunjena novim, perspektivnim tvrtkama. Naglasak bih stavio na farmaceutsku tvrtku Yasenka, Dental-ant, Enikon Aerospace, tvrtke IT sektora – industrijske grane koje u Vukovaru do nedavno nisu postojale. Uz navedene, i brojne druge tvrtke, kako domaće, tako i inozemne, prepoznale su pozitivnu poduzetničku klimu koju smo stvorili, a Vukovar je s vremenom postao i središte kontaktnih centara.

Sukladno razvoju gospodarstva i privlačenju poduzetnika, posljedično je došlo i do kontinuiranog povećanja broja zaposlenih koji bilježimo posljednjih godina.
Vukovar se zaista razvio u grad koji brine, a u prilog tome govore brojne mjere koje provodimo kako za gospodarstvenike Vukovara, tako i za sve naše sugrađane – od najmlađih Vukovaraca koji su budućnost našega grada, njihovih roditelja, ali i naših građana treće životne dobi koji su godinama svojim znanjem i radom doprinosili razvoju Vukovara. Za sve njih, raznim projektima svakim danom trudimo se stvarati nove mogućnosti i raditi na stalnom poboljšanju kvalitete i standarda života. Nedvojbeno je da je Vukovar postao prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma i turizma na rijekama. Naše turiste privlači memorijalni turizam čiju ponudu smo dodatno obogatili otvorenjem Vukovarskog vodotornja, no Vukovar je daleko poznat i po svojoj prelijepoj baroknoj jezgri i muzejima koji čuvaju vrijedne priče njegove prošlosti. Iako je pandemija koronaviruusa usporila turizam na globalnoj razini, vraćamo se putem obaranja rekorda po pitanju turističkih dolazaka i noćenja u našemu gradu.

Foto: Grad Vukovar

Koji Vam je problem bio prioritet i htjeli ste ga što prije riješiti?

Kako sam prethodno naveo, zapazili smo da je glavni problem bilo gospodarstvo, čiji razvoj smo odmah odredili kao prioritet i stavili ga u fokus našega rada. Svjesni da snaga jednog grada u najvećoj mjeri počiva na snazi njegova gospodarstva, ulagali smo velike napore i došli do sjajnih rezultata. Upravo smo na taj način, kontinuiranim radom i trudom, u Vukovaru u proteklih pet godina povećali zaposlenost za preko 1500 novih radnih mjesta.

Samo jedan od dobrih primjera koliko se trudimo oko naših gospodarstvenika je i to da je tvrtka Dental-ant iz Srbije došla u Zagreb još 2011. godine, a onda su shvatili da će u Vukovaru imati bolje uvjete i preselili su proizvodnju kod nas. Veseli nas kad vidimo zadovoljne gospodarstvenike koji u našemu gradu otvaraju radna mjesta jer o tome ovisi i daljnji razvoj grada. Vjerujem kako je trenutna gospodarska slika vjeran pokazatelj napretka, a povratne informacije poduzetnika koji se, kako kažu – za ulaganje u Vukovar odlučuju zbog brze i profesionalne reakcije te izvrsne podrške Grada Vukovara, govore nam da idemo pravim smjerom.

Na što ste najponosniji tijekom svih ovih godina vođenja Vukovara?

Ponosan sam na činjenicu da smo tijekom svih ovih godina realizirali većinu zadanih ciljeva, čak i onih teško ostvarivih. Jednako tako, ponosan sam na to da nam sada već kontinuirano statistike i podaci pokazuju da se prepoznavanje bitnih stavki i ulaganje truda i rada u njih višestruko isplati i vraća. Naime, prema stručnim analizama uvijek smo bili u samome vrhu jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo. Grad Vukovar je u 2019. godini bio u top deset gradova po izdvojenim sredstvima za subvencije poduzetnicima.

Neizostavno je napomenuti kako sam posebno zadovoljan jer smo bili odlučni u svome naumu, a to je obnoviti Vukovarski vodotoranj. Učinili smo da objekt koji je godinama stajao bez funkcije danas upošljava 20 Vukovaraca i u kratkom vremenu ostvaruje milijunske prihode, a u nepunih godinu dana rada posjetilo ga je više od 71.000 posjetitelja. Znali smo da će njegov značaj postati okosnica turizma, a njegova važnost i veličina koja u sebi krije priče Domovinskog rata posjetitelje svakodnevno upoznavati i učiti o vremenima koja se ne smiju zaboraviti.

Smatram kako je važno napomenuti i da smo kroz suradnju s ministrom Damirom Krstičevićem, Vladom RH i bivšom Predsjednicom RH vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar i doveli jedinicu Interventne policije, što za Vukovar i Vukovarce ima veliko značenje.

Foto: Grad Vukovar

Na oko je vidljivo da Vukovar iz dana u dan mijenja svoj vizualni izgled. Neki od najvećih kapitalnih projekta privode se svome kraju?

Tako je, još 2014. godine Vukovaru smo osigurali 220 milijuna kuna izravnog financiranja iz EU fondova putem Intervencijskog plana Grada Vukovara. Veliki kapitalni projekti dio su toga plana i upravo oni imaju značajan utjecaj kako na vizualni izgled i identitet grada, tako i na kvalitetu života u njemu.

Neki od njih su primjerice Gradska tržnica Vukovar koja je ubrzo nakon svog otvorenja okrunjena nagradom Najbolje poslovne zgrade u Europi, Radnički dom u Borovu naselju u kojemu će biti smješteno Veleučilište Lavoslav Ružička, gradski stadion u samom središtu grada čija će preobrazba biti na ponos svih građana Vukovara, posebice sportaša i rekreativaca, nova Ekonomska škola, ali i revitalizacija omiljenog izletišta Vukovaraca i svih posjetitelja grada, naša pluća grada – park- šuma Adica.

Uz kapitalne projekte, Grad Vukovar kontinuirano radi i na poboljšanju komunalne infrastrukture što je bitan preduvjet za ostvarenje određene razine kvalitete i standarda življenja. Vukovar smo u njegovoj punoj dužini od 11 kilometara povezali biciklističkom stazom, a s tim projektom smo po prvi puta biciklističkom stazom spojili centar grada s gradskom četvrti Borovo naselje. U svaki kutak grada trudimo se ulagati jednako i posvećivati jednaku pažnju svakome njegovom dijelu.
Mnoge ulice sada sjaje nekim novim sjajem, a s modernih i sigurnih dječjih igrališta našim gradom odzvanja smijeh najmlađih Vukovaraca.

Primjećuje li se porast broja poduzetnika u gradu? Ima li više razvojnih ideja posljednjih godina?

Partnerski odnos koji imamo s poduzetnicima dovodi do dobre investicijske klime u gradu Vukovaru. Primjećujemo povećanje broja poduzetnika, od osnivanja malih obrta do proširenja kapaciteta postojećih poduzetnika. Otvoreni smo za svaku inicijativu, suradnju i podršku koju kao lokalna samouprava možemo odraditi. Svatko u svom području razvija nove projekte i to je uvijek odlična kombinacija. Grad Vukovar neprestano radi na infrastrukturi koja omogućuje razvoj, poduzetnici koriste mjere Grada i fondove EU kao bi proširili svoje kapacitete, udruge rade na jačanju socijalnih vještina i uključivanje svih dijelova društva u život grada, što je zaista dobitna kombinacija koja vodi ka smjeru jednog općeg razvoja na dobrobit cijele lokalne zajednice.

Nezaposlenost je problem diljem Hrvatske. Kakvo je stanje u Vukovaru?

Broj nezaposlenih je godinama vrlo mali na području Grada Vukovara, ali to i nije brojka koja nam pokazuje pravo stanje. Svaki nezaposleni mora udovoljiti određenim uvjetima da bi bio evidentiran na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a dio evidentiranih su osobe koje ne traže zaposlenje u svakom trenutku.
Stoga, relevantnijim smatramo podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji nam kaže koliki je broj osoba zaposlen i kako se te brojke kreću u kojim vremenskim razdobljima.

Tako je, krajem rujna 2021. u Vukovaru bilo 10.595 zaposlenih osoba, što u odnosu na kraj prošle 2020. godine čini povećanje za 361 novozaposlenu osobu. Ako broj zaposlenih s kraja rujna ove godine usporedimo s primjerice 2016. godinom, riječ je o povećanju za 1538 radna mjesta. U prethodnoj, vrlo izazovnoj pandemijskoj godini koju je pratila, ali i dalje prati gospodarska kriza, uspjeli smo održati pozitivan trend po pitanju broja zaposlenih osoba na području Vukovara. Rezultat je to kontinuiranog rada u sferi gospodarstva, posvećenosti i sinergiji s poduzetnicima koji to prepoznaju, koriste mjere kojima potičemo njihov razvoj što u konačnici sa sobom donosi ovakve brojke.

Koliko godišnje turista posjeti Vukovar?

Vukovar u posljednjih nekoliko godina bilježi kontinuiran rast broja dolazaka i noćenja. Prema podacima iz sustava eVisitor u rekordnoj 2019. godini u Vukovaru je ostvareno gotovo 46.000 dolazaka, odnosno 73.000 noćenja, što čini 50% svih ostvarenih noćenja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tomu svakako valja pridodati i jednodnevne posjetitelje kojih je prema podacima iz vukovarskih muzeja i memorijalnih mjesta u predpandemijskom vremenu bilo oko 150.000 godišnje.

Vukovar je dakako, kao najveća hrvatska luka na unutarnjim vodama, i pristanište za riječne kruzere. U 2019. godini gotovo 50.000 gostiju iz cijeloga svijeta ovim je putem uplovilo u vukovarsku luku. Na žalost, pandemija je utjecala i na vukovarski turizam, tako da je 2020. godine ostvareno oko 33% rezultata iz 2019. No, da s optimizmom možemo gledati na oporavak turizma govori nam i podatak da je do kraja rujna 2021. godine gotovo udvostručen broj noćenja u odnosu na 2020. godinu. Očekujemo da će ti rezultati do kraja godine biti još i bolji.

Osim memorijalnog turizma, u koje još grane turizma ulažete kako biste privukli posjetitelje u grad? Koja je strategija razvoja turizma u Vukovaru?

Strateške smjernice za razvoj vukovarskog turizma pored memorijalnog turizma, koji je i dalje primaran motiv dolaska u Vukovar, prepoznaju još dva smjera razvoja: jedan se odnosi na iznimnu kulturnu i arheološku baštinu, a drugi na aktivan odmor, prije svega povezan s pozicijom Vukovara na Dunavu.

U tom smislu neizostavan motiv dolaska biti će dakako i budući Arheološki park Vučedol, koji će uz već sada postojeći, brojnim nagradama ovjenčani, Muzej vučedolske kulture, moći ponuditi različite dodatne sadržaje: od planetarija, ugostiteljskih sadržaja, rekonstruiranog vučedolskog naselja, istraživačkog centra pa sve do uređene parkovne hortikulture i obale s pristanom za brodove i čamce. Uz ovaj muzej, vukovarsko kulturno-povijesno nasljeđe čuva se u još dva muzeja, u Gradskom muzeju Vukovar i Franjevačkom muzeju. Oba muzeja smještena su u vrijednim arhitektonskim zdanjima koji čine prepoznatljivu baroknu vizuru grada. Uzmemo li u obzir i brojna mjesta sjećanja koja kroz svojevrsni muzejski postav interpretiraju recentnu vukovarsku povijest, danas možemo o Vukovaru govoriti i kao o Gradu muzeja.

Vukovar se nalazi na međunarodnoj dunavskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6 koja se proteže od Atlantika do Crnog mora. Grad Vukovar ulaže u izgradnju biciklističkih staza na ovoj ruti te inicira izgradnju novih kako bi na ovaj način vožnju biciklima učinili što sigurnijom i privukli nove cikloturiste u ovo područje. Ova ruta je iznimno važna za Vukovar jer povezuje neke od glavnih atrakcija: plivalište, dvorac Eltz, barokno središte, Vukovarski vodotoranj, Muzej vučedolske kulture i Spomen dom na Ovčari. Isto tako, jednim dijelom ona prolazi kroz vukovarsku galeriju na otvorenom, pored murala i 3D anamorfnih slika nastalih u sklopu festivala VukovArt.

Kontinuirano se radi i na obogaćivanju ponude za ovu vrstu turista, od biciklističkih stanica pa do certificiranja Bike&Bed smještaja. Biciklističke rute se kontinuirano razvijaju, nedavno je trasirana i označena tematska biciklistička ruta Vukovarski nokturno od Memorijalne bolnice do Masovne grobnice Ovčara, onim putem kojim su ranjenici i osoblje bolnice 1991. zaista i odvezeni na Ovčaru. Planirano je i povezivanje naše zelene oaze – Park šume Adica – biciklističkim stazama uz rijeku Vuku s centrom grada. Za Vukovar je važno imati u ponudi i aktivnosti na rijekama i turističku vožnju po Dunavu, s obzirom da je razgled grada s rijeke i iz jedne druge perspektive ipak nešto što upotpunjuje doživljaj jedne destinacije smještene na obalama rijeke.

Foto: Grad Vukovar

Koji su vam budući planovi kada je riječ o razvoju Vukovara?

Plan je svakako nastaviti razvoj grada u svim sferama kao i do sada, činiti ga još ljepšim i boljim mjestom za život njegovih građana svih dobnih skupina i interesa.
Dakako, cilj je privesti kraju započete kapitalne projekte, ali i započeti realizaciju novih, koji će doprinositi daljnjem razvoju Vukovara. Nastaviti razvijati vukovarsko gospodarstvo na rubnom dijelu Vukovara – novoj gospodarskoj zoni te raditi na nastojanjima povećanja broja radnih mjesta. Plan je raditi i na zbližavanju vukovarskih vrtića te osnovnih škola kojima smo osnivači, kroz zajedničko pohađanje nastave. Učiti našu djecu zajedništvu i stvarati nove generacije koje će doprinositi Vukovaru kakvog danas živimo i stvaramo.

Imate li poruku za ljude koji do sada još nisu posjetili Vukovar? Što biste im prezentirali kao najveći ‘mamac’ da posjete Vaš grad?

Povratne informacije ljudi koji po prvi puta posjećuju Vukovar, a znaju njegovu priču, kao i reakcije ljudi koji u Vukovar dođu nakon dužeg vremena govore sve. Vukovar je mjesto čija prošlost će rijetko koga ostaviti ravnodušnim, a čije ljepote će zapeti za oko svakom promatraču. Uspeti se na Vukovarski vodotoranj i doživjeti pogled s najponosnijeg mjesta u Hrvatskoj, ali i osjetiti snagu zajedništva jedne zemlje, zaista je vrijedno dolaska u Vukovar. Doživjeti silinu Dunava s visine, ili pak vidjeti ulice grada koje čuvaju tajne bogate povijesti, prošetati baroknom jezgrom, provozati se pored najljepših 3D umjetnina koje krase naše zgrade samo su neke od aktivnosti koje Vukovar može ponuditi. No, jedno je sigurno, u Vukovar je svatko dobrodošao i zasigurno će iz njega otići s lijepim uspomenama.

Podijeli