Podijeljeni u četiri ekipe ili pojedinačno, od 2 do 16 igrača može uživati u izvornoj hrvatskoj društvenoj igri nastaloj u srcu Slavonije, Mindrunneru.

Igra je to koja uključuje zabavni test razmišljanja, znanja i snalaženja pa stoga i nosi jedinstveno ime prihvatljivo i univerzalno za sva europska i svjetska tržišta, objašnjava nam Nikola Jurica Krešić, autor društvene igre.

Igra je to koja se bazira na jednostavnim odgovaranjem na pitanja koja mogu biti laka, “normalna” ili pak teška, a samom tematikom pokrivaju razna područja.

Tu su pitanja o glazbi, geografiji, povijesti, kulturi i to ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj.

“Posebnu smo pažnju obratili na pitanja vezana uz naše područje, županiju i općenito Slavoniju, dajući im poseban značaj jer je Mindrunner ovdje i osmišljen”, govore nam.

“Tako smo kroz pitanja pokušali istaknuti zanimljive informacije o našim gradovima, ljudima, povijesti. Recimo, kada je u pitanju Vukovar, imamo pitanja o Domovinskom ratu, o kulturnim znamenitostima grada, istaknutim Vukovarcima, filmovima o Vukovaru, pa čak i o kvartovima. Ista stvar je i s Vinkovcima. Tu su pitanja o dugoj povijesti ovog grada, najpoznatijim Vinkovčanima, običajima i slično. Cilj nam je da i onaj igrač iz Istre ili s juga Dalmacije nauči i zapamti neke zanimljive informacije o nekom drugom dijelu svoje domovine”, ističu.

No, kako je sama igra nastala dosta je zanimljiva priča.

“Ideja je nastala spontano. Kako je ljeto vrijeme bez pub i televizijskih kvizova, pomislio sam da bi mogao osmisliti neku igru kojom bismo se zabavljali za to vrijeme. Vrlo brzo sam razvio koncept, a zatim sam kroz stotinjak testiranja usavršio detalje. Igra se svidjela ljudima koji su imali priliku sudjelovati u testiranjima te sam nekako u tom trenutku pomislio da bi se Mindrunner mogao komercijalizirati. Cijeli proces do izlaska igre je trajao nešto više od godinu dana”, govori nam Krešić.

No, nije sve prošlo bez problema. Odlična ideja značila i je velike i zahtjevne napore za ovog kreativca. “Od grafike i dizajna igre, preko izrade aplikacije do same proizvodnje igre, sve je zahtijevalo jako puno truda i domišljatosti. O birokratskim procedurama neću trošiti riječi jer su one razina težine s kojom se ništa drugo ne može mjeriti”, tvrdi.

Na svu sreću u čitavom tom procesu nije bio sam. S njim je na igri radila u supruga Jelena, ali i razni kreativci. Jedna od njih grafička je dizajnerica Filipa Kljajić koja je samu ploču učinila malim remek djelom.

“Istina, dizajn je jedinstven. Za sve vezano za dizajn je ‘kriva’ naša grafička majstorica Filipa. Ono što smo zamišljali, ona je prenijela na papir. Ploča je zamišljena tako da vas iznenadi nekim detaljem i nakon stotog igranja jer je uistinu prepuna nevjerojatnih detalja, a prikazuje presjek čovječanstva i njegovih dosega”, ističe.

Foto: Mindrunner games

“Uz dizajnericu svakako bih istaknuo braću Stjepana i Petra Božića koji su uz suprugu Jelenu i mene osobno zaslužni za trenutnu bazu od pet i pol tisuća pitanja. Moram istaknuti i Hrvoja i Anu Lozančić koji su odradili zahtjevan proces izrade user friendly aplikacije Mindrunner”, dodaje.

Naime, Mindrunner je posebna društvena igra i zbog još jedne karakteristike. Ona naime zahtijeva upotrebu mobilnog telefona s kojim pristupate pravilima igre te birate težinu pitanja, ali i stavku kojom ne dopuštate ponavljanje pitanja.

“Aplikacija igračima omogućuje niz jedinstvenih mogućnosti koje nikad nijedna druga društvena igra znanja u svijetu nije imala”, pojašnjava nam Krešić koji navodi i kako je društvena igra specifična i po tome što je sve proizvedeno u Hrvatskoj. “Možemo reći da smo izvorno hrvatski proizvod”, zaključuje.

Foto: Mindrunner Games

Igra je namijenjena igračima 14+ godina, međutim Mindrunner igra i sve veća populacija mlađih radoznalaca, a igrati je mogu svi, bez obzira na opće znanje. U prodaji je od svibnja ove godine, a po cijeni od 279 kuna može se nabaviti na istoimenom web shopu, Linksu i svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj.

“Cijenom smo željeli biti nešto pristupačniji našem tržištu s obzirom da igre sa takvim mogućnostima, kvalitetom izrade i dizajnom startaju sa cijenom iznad 300 kn”, tvrdi Krešić pa dodaje kako prodaja zasad ide iznad svih očekivanja. “Nadamo se da ćemo tako i nastaviti”, tvrdi.

“Kvizaška je scena u iznimnom porastu u zadnjih nekoliko godina, a ponuda društvenih igara znanja je vrlo slaba. Mindrunner je jedinstveni spoj klasične društvene igre i moderne stvarnosti, aplikacije. Kao takav, Mindrunner prati trend kojem, table top, društvene igre teže. Osim toga, dizajn, mogućnosti prilagodbe svim stranim tržištima, te jedinstvene mogućnosti unutar aplikacije je posebno bitno istaknuti”, pojašnjava nam, a nas veseli čuti kako Mindrunner nastavlja trčati hrvatskim tržištem, uskoro u još jednoj inačici.

“Cilj nam je svake godine izbaciti nešto novo. Tako ćete uskoro na tržištu moći kupiti i Mindrunner Junior koji će pratiti obrazovni program od prvog osnovne do četvrtog razreda srednjih škola. U pripremi imamo i nekoliko novih projekata koji će ugledati svjetlo dana tokom sljedeće godine”, optimistično će Krešić.

Podijeli