Craft pivarstvo posljednjih godina itekako se razvija u Hrvatskoj, a iznimka nije ni Vukovar gdje su u srpnju 2018. craft pivovaru pokrenuli supružnici Ivan i Iva Komšić.

Kako je sve počelo otkriva za naš portal supruga Iva.

‘Muž i ja kuhali smo pivo nekih deset godina. Na kraju smo se upustili u rizik jer smo imali poslovni prostor. Ja sam bila nezaposlena, tako da smo krenuli u proizvodnju, a da nismo ni znali što nas čeka. Mislili smo da će biti lakše. Nije bilo toliko problema oko papira, ali proizvodnja nije nimalo lagan posao – u tom smislu smo se zeznuli. Ali, tako smo odlučili. Nije bilo posla, a ako sam mislila ostati u gradu, morala sam nešto raditi. Negdje raditi za 2000 kuna, to nije dolazilo u obzir i odlučili smo riskirati. Jedna velika ludost’, priča nam Iva pa dodaje:

‘Ja se isključivo bavim time – kuhanje, papiri, dostave, a muž uskoči u drugu smjenu i pomogne mi kod flaširanja.’

Izgled boce piva privlači “na prvu”, a etiketu krasi simbol grada – Vukovarski vodotoranj.

‘Tražili smo da bude nešto prepoznatljivo. Kako smo iz Vukovara, tražili smo nešto što je simbol grada. Walkow? To je zapravo inzistirao moj muž, zato što je neobično, zato što je W na početku i na kraju, njemu je to bilo jako interesantno i zato što opet veže uz Vukovar, stari je to naziv za vukovarsku utvrdu.’

Za one koji ne znaju, Walkow je starohrvatski naziv za Vukovarsku utvrdu koji seže još od zajednice s Ugarskom u kojoj je Vukovar bio čuvar hrvatskog identiteta i grad koji je među prvima dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Walkow je trenutno jedino pivo u njihovoj ponudi, a evo kako nam ga je Iva opisala.

‘To je blaža varijanta crafta, ‘blond ale’, kao prva stepenica ljudi da se prebace s komercionalnog na craft. Blaža piva, 5,1 posto alkohola. Za početak mislim da je to bio jedini izbor.’

Supružnici Komšić tu ne misle stati, u pripremi je novo pivo.

‘Novo pivo je već trebalo biti, recept je spreman, sada ćemo to negdje u 11. mjesecu još malo usavršiti recept, tako da do proljeća sigurno ide drugo pivo. Bit će to pale, to je druga stepenica, puno zahmeljeniji, puno aromatičniji. Mislim da su Vukovarci spremno za jedno takvo pivo.’

Otkriva nam Iva i kako trenutno ne kuhaju ni pola mjesečnog kapaciteta.

‘Kapacitet nam je oko 5.000 litara mjesešno, ali ne kuhamo ni pola, trenutno smo na 1.700. U svakom slučaju imamo prostora za još, ali za sad nema potrebe za tim.’

Podijeli