Okružen obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima – Ilok je oduvijek bio dunavsko kraljevstvo vina koje svojim kvalitetnim sortama osvaja tržište i većinu posjetitelja.

Ovaj gradić duge povijesti, s oko 7.000 stanovnika najistočniji je grad Republike Hrvatske, iznimno orijentiran na turizam, a svojim osebujnim izgledom te bogatom i raznolikom ponudom svojim će gostima pružiti nezaboravan doživljaj.

Kao i većina zanimljivih gradova koji već na prvi pogled oduševe, i Ilok je imao svoju burnu povijest. Duga povijesna priča ovoga grada počela je prije 4500 godina. Korijene vuče još iz kamenoga i brončanog doba, a za vrijeme Rimskog Carstva, zbog važnog vojno-strateškog i geografskog položaja, ovdje se nalazila rimska konjanička utvrda Cuccium.

Brojni arheološki ostaci poput iskopina hramova, rimskog vodovoda, nadgrobnih spomenika i sarkofaga te staroga rimskog novca svjedoče o njegovoj davnoj prošlosti.

Značajniji napredak Ilok doživljava u srednjem vijeku razvojem obrta i trgovine, u koji su se uključili i trgovci iz Dubrovnika. Oni su svoj trag ostavili, između ostalog, i na arhitekturi i tada građenim skalinama koje povezuju gornji i donji dio grada Iloka te izgradnji zidina po uzoru na tadašnje dubrovačke zidine. Zato se za grad Ilok ponekad upotrebljava i naziv kontinentalni Dubrovnik.

Ilok je danas otvoren za promjene i spremno dočekuje svoje goste. Iločka berba grožđa, Festival glumaca, Noć vina i gitare… tek su neke manifestacije kojima ovaj krajolik širi svoju promidžbu.

Berba grožda u Iloku
Berba grožda u Iloku Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

U siječnju je najpoznatiji blagdan Svetog Vinka, prvi od pet zapovijedanih blagdana vinogradara u godini. To je blagdan koji iločki vinogradari izrazito štuju te bez obzira na
vremenske uvjete pohode svoje vinograde i blagoslivljaju ih kako bi naredna vinogradarska godina bila što uspješnija. Spoj kulture, zabave i gastro-enološke ponude jedinstven je za DunavArt Festival koji se pozicionirao kao jedan od vodećih lipanjskih događaja koji promoviraju turizam u Slavoniji i Srijemu.

Ilok je već tradicionalno jedan od domaćina Festivala glumca Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

A prvi vikend rujna rezerviran je već više od pola stoljeća za Iločku berbu grožđa. Tih dana možete zakoračiti u svijet tradicionalnih i suvremenih kulturnih, zabavnih, vinskih i
gastro priča Iloka, Srijema i Slavonije. Osim turističkih dolazaka koji su evidentirani u eVistitoru, ovaj gradić bilježi i značajan broj jednodnevnih dolazaka, što domaćih, što stranih gostiju.

Ilok je svakako zanimljiva turistička destinacija koja je razvila kulturni, vinski, riječni, gastro i ciklo turizam, a ponuda se može dodatno poboljšati razvojem i uređenjem  destinacije te uključivanjem većeg broja poduzetnika u turizam, navodi zamjenica direktora TZ grada, Željka Kovčalija. A ako se pitate zašto biste trebali posjetiti baš Ilok, ona dodaje da ovdje svako godišnje doba ima svoju čar, a bogata povijest, kulturna baština, nepregledni vinogradi, moćni Dunav, vinarije sakrivene u ulicama grada,  gostoljubivost domaćina… dokazati će svakom posjetitelju da je Ilok uvijek dobar izbor.

Podijeli