Iako spada u manje hrvatske županije, Požeško-slavonska županija prepuna je događanja i različitih turističkih sadržaja gdje baš svatko može pronaći idealan odmor za sebe. Svojim položajem razbija uobičajenu predodžbu o ravnoj Slavoniji jer ovdje osim ravnica – ima i planina i gora čija podnožja krase vinogradi, dok su viši dijelovi uglavnom pod šumom.

Ovaj dio Slavonije, posjetiteljima nudi različite vrste odmora – oni aktivniji mogu uživati u biciklizmu, jahanju, planinarenju, paraglidingu i adrenalinskom parku, dok se za posjetitelje željne mirnog odmora nudi opuštajući smještaj u prirodi, na OPG-ima i kampovima.

Od direktorice TZ Maje Jakobović Vukušić doznajemo da se turistička događanja u Požeško-slavonskoj županiji promoviraju kroz različite marketinške aktivnosti, a konstantan rast broja posjetitelja već šestu godinu zaredom, dodatna su motivacija za još veći trud i ulaganja u nove ponude. Ove su godine, doznajemo, sudjelovali u zajedničkoj kampanji cijele Slavonije u koju je uključeno pet županija koje se promoviraju putem zajedničke web stranice slavonia.travel.

(Foto: AGA)

UNESCO-ov Geopark i Park prirode Papuk nude niz uzbudljivih i zanimljivih predjela kroz netaknutu prirodu u čemu će posebno uživati ljubitelji biciklizma. Atrakcije poput Ceste ruže i vina vode vas kroz vinorodna prostranstva, a putem možete kušati najfinije sorte vina, odmoriti se, ručati ili jednostavno uživati u krajoliku. Nalazi se u Pleternici na području vinogorja Požega-Pleternica, a kažu da je jesen posebno čarobna za obilazak te Ceste jer se tada grozdovi nižu poput zlatnih dukata.

Požeško-slavonska županija trenutno ima ponudu prilagođenu aktualnom vremenu što znači da se nude aktivnosti na otvorenom, u prekrasnoj prirodi i bogatoj gastronomiji koja je ujedno i najbrže rastući segment turizma u svijetu, navodi direktorica Jakobović Vukušić, dodavši kako je Slavonija po tome odavno poznata. Domaći mesni, mliječni i suhomesnati proizvodi, kuhana jela, riblji specijaliteti i tradicionalne slastice, sve to je objedinjeno u projektu naziva ‘Okusi Zlatne Slavonije’ u koji je uključeno devet restorana s područja PSŽ.

Kampiranje je još jedan vid turizma koji je sve traženiji u ovoj destinaciji. U ponudi su tri kampa od kojih se jedan nalazi u sklopu Parka prirode Papuk i jedini je eko kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Turisti koji su pak više usmjereni na povijesnu baštinu, zadovoljštinu će pronaći u posjetu brojnim muzejima, prvoj hrvatskoj kovanici novca u Pakracu, ili najstarijem i najsuvremenijem vinskom podrumu te drugim zanimljivim znamenitostima.

Planinarenje na Tauberovim stijenama (Foto: AGA)

Na području županije nalazi se pet gradova, priča nam direktorica Jakobović, a svaki od njih ima svoju posebnu priču.

Požega se kao glavni grad županije, ponosi prekrasnim baroknim trgom i katedralom Sv. Terezije Avilske. Sjedište je Požeške biskupije koja je otvorila prvi Dijecezanski muzej otvoren za posjetitelje. Uz nju se veže i zanimljiva priča o progonu Turaka koji Požežani slave u svom gurmanskom stilu – uz Požeški vinogradarski ćevap. Također, u ovom se gradu održava i značajan glazbeni festival Aurea fest koji je u svojoj modernoj varijanti kao sastavni dio zadržao tradicionalne Zlatne žice Slavonije.

Pakrac nudi najljepši pogled sa Omanovca koji se nalazi na 655 metara nadmorske visine, a za suvenir možete sami iskovati novčić Slavonski banovac koji se nekada kovao u prvoj hrvatskoj kovnici novca upravo u Pakracu.

Lipik je nadaleko poznati lječilišni grad čije toplice imaju dugu tradiciju, kao i Državna ergela koja nudi upoznavanje i nezaboravno druženje s konjima – lipicancima.

Grad koji se ističe po jedinstvenom Trgu bećarca je Pleternica. Ondje se nalazi i Interpretacijski centar Terra Panonica koji na ultra moderan i interaktivan način nudi upoznavanje s prirodnim povijesnim blagom našeg područja. A tu je i Devetnica Gospi od Suza koja u ovom gradu više od pedeset godina okuplja brojne vjernike iz cijele Hrvatske.

Najmanji grad Požeško-slavonske županije je Kutjevo i jedini u Hrvatskoj čiji trg nosi naziv po vinskoj sorti ,,Graševini“ koja je najzastupljenija na ovom prostoru, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Tu se nalazi i najstariji podrum u zapadnoj Europi koji su gradili fratri Cisterciti davne 1232. i nazvali Opatija Honesta de Gotho, te obiteljska vinarija sa najmodernijom opremom u Hrvatskoj, otvorena 2018.godine, a već se značajno upisala na hrvatsku vinsku scenu, ponosno nam nabraja direktorica ove županije.

Iako je u ovom kraju turistički značajnije razdoblje uglavnom usmjereno na period od proljeća do kasne jeseni, zimske manifestacije također nude čaroban doživljaj. Gosti mogu uživati u luksuznom smještaju u Vilama Montis na Zvečevu u srcu netaknute prirode Parka prirode Papuk. Također, i Omanovac u Pakracu nudi malu skijašku stazu za uživanje malih i velikih.

U promociju sadržaja što ih promovira TZ PSŽ uključene su i obiteljske ponude, od kojih se izdvaja OPG Larva. Ako na trenutak želite pobjeći od užurbane svakodnevice, bez buke i stresa, mir ćete pronaći na ovom prekrasnom seoskom imanju gdje se nudi ugođaj proteklih vremena, i to uz domaće proizvode (kiflice, čvarkove pogačice, kulenove seke, sir, rakiju, vino, roštilj, peku…) i svakako uz slavonske tamburaše.

Puno je dobrih razloga zašto biste mogli i trebali posjetiti ovu Požeško-slavonsku županiju – od spektakularne prirode, čarobnog spoja kulture i enologije isprepletenog s bogatom gastro ponudom, a uza sve to, za ovaj kraj kažu da su jeseni i zime u bojama zlata. Dođite, provjerite, a mi ćemo ispuniti vaša očekivanja, uvjeravaju iz Turističke zajednice.

Podijeli