Grad na najsjevernijem meandru Bosuta, svoju povijest piše već 8000 godina i s ponosom nosi naziv najstarijeg europskog naselja. Zahvaljujujući svom povoljnom položaju Vinkovci su bili prostor na kojem su se nasljeđivale kulture od mlađeg kamenog doba, a danas se nastavljaju razvijati na bogatoj i plodnoj baštini, ostavljenoj od predaka.

Izmjenjivali su se ovdje mnogi narodi, civilizacije i ostavljali svoje tragove koje arheolozi pronalaze i kojima se Vinkovčani ponose. Neki od naroda koji su prošli ovim prostorima, bilo u seobama ili ratovima, utjecali su na život i običaje autohtonoga stanovništva – Šokaca. No, kako šokački način života ne bi zamro, a običaji postali zaboravljeni, brinu se mnogi pojedinci, udruge i ustanove organizirajući različite radionice, seminare, sajmove i tradicionalne manifestacije.

Bilo da ste u najstariji europski grad došli kao individualni gost ili u skupini, u Turističkoj zajednici grada svakako će vam preporučiti posjet Crkvi sv. Euzebija i Poliona iz 18. stoljeća, zatim Gradskom Muzeju Vinkovci te multifunkcionalnom prostoru u Malom parku koji je nekada bila gotička crkva, a tu su naravno i nezaobilazne manifestacije s obiljem zabave i adrenalina.

Foto: Mario Romulić

U sjećanju će vam zasigurno ostati prekrasni prizori Vinkovaca iz zraka ukoliko posjetite Zrakoplovni klub ‘Vrabac’, a jednaku zabavu za cijelu obitelj pruža i posjet konjičkom klubu ili sportskim terenima u parku Lenija. Šetnja gradskim parkom Lenije pruža osjećaj kao da šećete manjom šumom, a nalazi se u samom srcu grada i prava je ugoda za posjetitelje.

Vinkovci imaju najveću (4 km dugu) uređenu šetnicu koja vodi od središta mjesta sve do izletišta Sopot, a cijelim putem vodi vas uz rijeku Bosut.

Kažu, povijest se stvara svakoga dana, a među povijesne zanimljivosti svakako treba spomenuti i najstariji indoeurospski kalendar Orion iz vremena bakrenodobne Vučedolske kulture koji je otkriven upravo u ovome gradu. Danas je motivima Oriona popločena pješačka zona u centru grada gdje možete uživati u ispijanju kave – ritualu koji dokazuje kako ovdje život teče u laganom ritmu, poručuju iz Turističkog ureda Grada.

O običajima grada brinu mnogi pojedinci, udruge i ustanove organizirajući različite radionice, okupljanja, seminare, sajmove i dakako manifestacije kojima se čuvaju stare navike i šokački način života. Običaji Šokadije i ljubav prema svome kraju oživljava se kroz izradu narodnih nošnji, rad na lončarskom kolu, oslikavanje boca, šaranje tikvica, ali i očuvanje narodnog plesa i pjesama, te običaja poput čijanja perja i pečenja rakije.

Od ručnih radova domaćini će istaknuti zlatovez – tehniku veza zlatnim koncem, potom šlinganje – vrsta bijelog, bušenog ili rezanog veza i toledo – tehnika kod koje se na platnu izvlači konac, a rupičasta šilinga se buši. Koristi se kod izrade nošnji, zavjesa, stolnjaka, posteljina, ukrasnih salveta i sl.

Foto: Mario Romulić

Iako COVID-19 već mjesecima otežava provedbu svih turističkih aktivnosti, iz TZ Vinkovci navode da unatoč virusu neće odustati od promocije grada. Naravno, u prilagođenim i preporučenim epidemiološkim okvirima. Tako su uz puno truda, održane dvije najveće manifestacije – Rimski dani i Vinkovačke jeseni, a vjeruju da će idućih tjedana i mjeseci uspjeti organizirati još sadržaja predviđenih za ovu godinu.

Rimski dani primjer su manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti i utjecaja Rima na području Vinkovaca, način života, vjerovanja…a manifestaciji se uvijek daje i humanitarna nota.

S druge strane, Vinkovačke jeseni najveća su folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe. Predstavljaju popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture i potiču na očuvanje kulturne baštine pjesmom i svirkom te daju veliki doprinos u trganju mnogih običaja od zaborava.

No, osim ovih najznačajnijih, Vinkovci nude i brojne druge manifestacije poput Antičkih filmskih večeri, Etno kreacije i Etno revije Hrvatske, zatim Hang Loose Rockabilly Festival, Sajam zdravlja, Pokladno jahanje i mnoge mnoge druge, jer to je grad u kojemu skoro svaki vikend imate neko događanje, kaže nam Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda.

Foto: Mario Romulić

Domaći turisti još uvijek su najčešći posjetitelji ovog kraja, no vidljiv je sve veći porast dolazaka stranih državljana i to iz Njemačke, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, a u novije vrijeme i Poljske.

U Domovinskom ratu, Vinkovci su, nakon Vukovara, bili najrazoreniji grad u Hrvatskoj, no odlučnošću, snagom i voljom, grad se ponovo uzdigao, stvorio pozitivno okruženje, a svoje je aktivnosti kroz različite potpore posebno usmjerio na mlade obitelji.

TZ Grada iznimno je aktivna u osmišljavanju novih događaja s ciljem samopromocije pa je tako pokrenula gastro rutu koja uključuje vinare, pivare, pčelare na području Vinkovaca, no s obzirom na novonastalu situaciju, daljnji razvoj rute zasad je onemogućen. Unatoč tomu, gastro ponuda Vinkovaca diže se na jedan viši nivo, a tradicionalni šokački stanovi u okolici grada nude uživanje u jelima, pićima, smještaju i cjelokupnom ‘starovirskom’ ambijentu.

A žitelji ovog kraja uvjeravaju da Vinkovci nisu samo još jedan slavonski grad u kojem ćete se diviti baroknoj gradnji ili uživati u tradicijskoj kuhinji. Vinkovci su, kažu, protkani životom više od 8000 godina, i to ćete otkriti na svakom koraku. Iako je to grad brojnih povijesnih ličnosti, prava vrijednost Vinkovaca leži u običnim ljudima koji će vas dočekati otvorena srca.

I što reći, nego vidimo se u Vinkovcima – gradu protkanim zlatom, poziv je čelnog čovjeka Turističkog ureda Marka Jurete.

Podijeli