Ljupki gradić Požeške doline, po svojoj povijesti poznat kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte – tako se može opisati Pleternica, grad s 11.323 stanovnika koji njeguje svoju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, a kroz sadržajne manifestacije, svaki turist, putnik namjernik ili prolaznik može okusiti čari slavonskog kraja.

Pleternica se prvi puta spominje 1355. godine kao Pleternik i Sveti Nikola po župnoj crkvi Sv. Nikola koji je danas i zaštitnik ovoga gradića, pa se 6. prosinca, datum kojeg djeca najčešće povezuju s darovima u svojim čizmicama, slavi kao Dan Grada Pleternice.

Okidač razvoja grada kao turističke destinacije leži u jedinstvenom Trgu bećarca, Interpretacijskom centru Terra Panonica te Svetištu Gospe od suza. Nezaobilazna je točka i Hrvatska knjižnica i čitaonica, s mnoštvom različitih sadržaja te uređenjem koje prezentira ovaj kraj i sadržaje u okolici.

U skoroj budućnosti očekuje se i otvorenje jedinstvenog Muzeja bećarca, s čime će Pleternica nuditi jedinstveni doživljaj turistima, doznajemo od Antonije Jozić i Marije Šarić, iz TZ koje brinu o promidžbi Grada.

Večer bećarca i gange (Foto: AGA)

A turizam se razvija strateški i po fazama. Motivi dolaska turista dodatno su nadograđeni kroz individualni rad, edukacije i radionice sa gospodarstvenicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja, kako bi zajedno koračali ka stvaranju kompletne ponude destinacije, navodi predsjednica Jozić.

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva, poznatiji kao LIDAS, glavna su okosnica kulturnog života Grada Pleternice, bogati manifestacijama kojima se kroz višednevna događanja prezentira raskoš kulturne riznice ovog kraja. Tih danas se slavi, pleše i pjeva, a svo bogatstvo kraja prezentira se u lipnju kada sve udruge, ustanove, zadruge i grad zajedno tkaju priču o Pleternici, malom gradu otvorenog srca za putnike.

U sklopu LIDAS-a održava se dječji tamburaški festival ‘Cvjetići glazbe’ koji je ujedno i jedini takav u Hrvatskoj, a u sklopu iste manifestacije organizira se i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u vožnji jednoprega i dvoprega na kojem sudjeluju brojni domaći i inozemni natjecatelji.

Trg bećarca (Foto: Igor Seler)

Devetnica Gospi od suza također je od velikog značaja za Pleternicu. U samom srcu Pleternice, ponosno uzvišeno i uzdignuto nadomak zvijezda na nebu, uzdiže se Svetište Gospi od suza. Čudesno mjesto susreta, molitve, mira i tišine…. Pleternička oaza! Održava se kroz 9 dana, od 23. do 31.kolovoza, a tih dana Pleternicu posjeti više od 100.000 hodočasnika.

Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost Pleternice.

Ljubitelji prirode ili oni avanturističkog duha mogu prošetati okolnim brdima, proplancima opredjeljujući se za lov ili ribolov, ili mogu isprobati druge primamljivosti seoskog turizma.

Profil posjetitelja ovog ljupkog gradića je doista raznolik – dolaze organizirane grupe učenika ili studenata, zatim obitelji sa ili bez djece, vjernici ili slučajni prolaznici koji zastanu na svojim proputovanjima te ostanu iznenađeni mirnoćom, urednošću i sadržajima koje grad nudi.

Devetnica (Foto: AGA)

Premda je ova 2020.godina donijela znatne pomake, potrebu za reorganizacijom te izmjenom uvriježenih planova, u Turističkoj zajednici navode da ih je pandemija Covid naučila na nove prilagodbe, kreiranje novih i drugačijih sadržaja te novom načinu komunikacije sa turistima. Izazovna godina, koja je uhodani ritam izmijenila iz temelja, donijela je u konačnici i neke nove turiste.

Opremanje i stavljanje u funkciju Interpretacijskog centra Muzeja bećaraca, doznajemo, prioritet je za iduću godinu, jer njegovim kompletnim opremanjem postati će novi motiv i okidač dolaska turista, ne samo za Pleternicu već i za cijelu Slavoniju.

Trg bećarca (Foto: KOC)

– Bećarac slavimo kao nematerijalno kulturno dobro te ga kroz prezentaciju i sadržaje želimo ispreplesti kroz povijest, sadašnjost i budućnost slavonaca, a turista uvesti u novi svijet nematerijalne baštine čovječanstva, navodi predsjednica Jozić.

Ako još niste odabrali razlog zašto posjetiti Pleternicu, u TZ-u dodaju – to je mali grad sa brojnim puzlama koje kreiraju sliku doživljaja mira, opuštenosti i razigranosti. Dođite!

Podijeli