Nedaleko od arheološkog nalazišta Vučedol, na obali Dunava gdje se počinju miješati široki i prostrani Vukovarski ravnjak i obronci Fruške gore bogato načičkane vinogradima, smjestio se bajkoviti OPG i konjički klub „Dunavski raj“, mjestašce kao stvoreno za bijeg od buke grada, modernih problema i stresa koje sa sobom nosi sve zahtjevniji urbani život.

Mogao je vlasnik imanja Denis Zeko poput mnogih svojih vršnjaka nakon progonstva i studentskih dana ostati u Zagrebu i zauvijek napustiti rodnu grudu, no prepoznao je on još prije više od dva desetljeća da je njegov komad zemlje više od ravnice koju treba orati. Jednog je davnog poslijepodneva nazvao svoju djevojku Gianu i rekao joj, iz vedra neba, „Kupio sam ti Romea“, njihova prva konja.

„Moja ljubav prema konjima seže još od djetinjstva, no konkretan doticaj i rad s njima započeo je 2000. godine, nakon čega smo pokrenuli Dunavski raj. Rad s prvim konjem potaknuo je kupovinu drugoga, i tako redom. Prijatelji, poznanici i svi kojima su konji i priroda značajni poticali su nas na proširenje sadržaja na istom posjedu te je sitnim koracima i krenulo u tom smjeru pa se nekadašnji hobi neplanirano se pretvorio u posao“, govori nam Vukovarac Denis i otkriva da danas njegovim imanjem trči čak 12 plemenitih životinja o kojima, osim njega, brinu članovi kluba i uvijek dobrodošli volonteri.

Ljubav prema konjima seže od djetinjstva -Denis Zeko / Foto: Privatna arhiva

 

Idealan teren za restoran

Škola jahanja kroz godine je postala hit, kaže nam, a rezultati na sportskim natjecanjima, prvenstveno u preponskom jahanju, postajali su sve bolji i bolji.

„Iz dana u dan bili smo sve zadovoljniji pa tako mogu reći da se danas među konjima mogu istaknuti i miljenici koji su itekako i istaknuti u konjičkom preponskom sportu u Hrvatskoj i dodatno utječu na status našeg Kluba i samu vrijednost konja“, ponosan je Zeko koji je uz konjički klub pokrenuo i OPG, gdje će turisti moći gledajući ove divne životinje uživati u domaćim delicijama i autohtonom piću.

„Interes je stvarno velik, a gosti nam dolaze iz različitih zemalja i gotovo svih regija Lijepe naše. Svaki dan nas zove sve više ljudi, a mi trenutačno za proslave i evente koristimo samo otvorene sjenice na posjedu. No, u tijeku su građevinski radovi pa ćemo našu ponudu obogatiti restoranom i smještajnim kapacitetima. Trenutno na raspolaganju imamo dva apartmana, a u fazi izgradnje je još četiri, ne nužno luksuznih, već udobnih i tradicionalnih“, otkriva poduzetni Denis koji je dobro upoznat s konceptom održivog lokalnog razvoja.

Foto: Dunavski raj

 

Pomagao problematičnoj djeci

No, misli ovaj vlasnik imanja i na svoje sugrađane u nevolji pa mu nije stran ni humanitarni rad. Prije koju godinu Zeko i njegovi partneri Centar za socijalnu skrb i grad Vukovar predstavili su EU projekt “Uz pomoć konja do bolje integracije”. Projekt je to namijenjen mladim osobama s problemima u ponašanju koji su polazili program osposobljavanja za konjogojstvo i terapijsko jahanje, kako bi im se povećale kompetencije za angažman na tržištu rada pa i poduzetničke samoinicijative.

Foto: Dunavski raj

„Za takvu djecu svakako je bolje da rade nešto što bi im moglo koristiti u budućnosti nego da budu na ulici i parkovima. Od njih dvadesetak  kada bi desetero naučilo jahati i petero da ostane u sportu, mislim da smo napravili veliku stvar. Zadovoljni smo, ali vremenski uvjeti uvijek ne dozvoljavaju da provedemo to u krajnjoj mjeri kako bi htjeli, ali s obzirom i na te uvjete smatram da radimo jako dobar i veliki posao“,  iskreno će Zeko, na čijem su imanju ovi klinci imali priliku okrenuti novi list u doista bajkovitom okruženju.

Podijeli