Priče o turističkoj ponudi Našica mogu se razvijati unedogled, reći će vam dobri poznavatelji ovoga grada, opisujući ga u jednoj rečenici – Našice, to je nešto drugo i teško ga je usporediti sa sličnim kontinentalnim gradovima u Hrvatskoj.

Lokacija grada na obroncima Krndije daje netipičnu sliku za Slavoniju, dok Slavonska šuma, Jezero Lapovac, i Perivoj Pejačević sa svojom konfiguracijom stvaraju krajolik sličan Švicarskoj te otvaraju niz mogućnosti u turističkom smislu.

Prvi pisani spomen Našica datira iz 1229. godine i vezan je uz jedinu sačuvanu Templarsku crkvu u Lijepoj našoj. Priča se nastavlja kroz srednjovjekovno razdoblje franjevaca u tursko doba sa ostacima Bedemgrada, a našićka geološka staza govori nam o nalazima iz daleko ranijeg doba dok mnogobrojna arheološka nalazišta potvrđuju da je život u ovom kraju postojao 5-7 tisuća godina prije nove ere.

Dvorac grofova Pejačević iz 1811. godine, u kome su živjela dva hrvatska bana i prva hrvatska skladateljica grofica Dora Pejačević, dominira centrom grada.

Foto: TZ Grada Našice

Osim povijesnih znamenitosti, svaki turist će obavezno posjetiti Ribnjak u Našićkoj Breznici, gdje je izuzetno razvijen lovni turizam. Tamo je carstvo šaša trstike i ostalog vodenog bilja u kojem obitava bogati ptičji svijet – svepristutne patke, gnjurci, kormorani, trstenjaci, sjenice…a som od 20 kg ili šaran od 10 kg također nisu nikakva rijetkost. Spomenimo da je šaranaška ekipa iz Našica svjetski prvak kao državna reprezentacija u šaranaškom ribolovu.

Posjet poučnom parku Bizik također poseban doživljaj, jer se u njemu nalazi preko 90 vrsta ptica i egzotičnih životinja iz Afrike, Amerike i Australije. O popularnosti ovog parka dovolno govori brojka od preko 20.000 posjetitelja godišnje.

Brdske biciklističke lige oko jezera Lapovac i natjecanja u orijentacijskom trčanju još su neki od iskorištavanja ovog krajolika u turističke svrhe. A osim prekrasnih dvoraca, prirodnih kulisa i povijesne znamenitosti, za Našice se slobodno može reći da je grad nasmijanih i zadovoljnih ljudi koji su doista ponosni na svoj grad. Taj osjećaj pripadnosti pokazuje se kroz razne manifestacije gdje se sve pretvori u ugodu, priča nam direktor TZ Našica, Srečko Perković. Oni koji dođu ‘sa strane’ primjećuju kako je grad uvijek pun i živ a nitko se nikuda ne žuri.

Kroz godinu tradicionalno se održava desetak važnijih događanja, a kao najveće manifestacije izdvajaju se ‘Dani slavonske šume’, Dorin memorijal, Antunovske svečanosti, Kolonija Hinko Juhn, sportski događaj poput motorijade i još mnogo drugih zanimljivosti.

Foto: TZ Grada Našice

Grad je, dodaje Perković, i ovih dana pun stranaca iz Poljske, Mađarske, Srbije, Bosne, Njemačke i teško se može naći slobodan krevet. Također, uvjerava nas, Grad Našice primjer su turizma 365, te su gosti i posao ravnomjerno raspoređeni tijekom čitave godine.

U zadnjih deset godina, Našice je dobilo čak devet nagrada ‘Zeleni cvijet’ u raznim kategorijama, te je trostruki pobjednik za najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Posljednju u nizu nagrada, i to zlatnog sjaja, dobio je prošle godine za najuređenije mjesto od 5.000-10.000 stanovnika. U svijetu turizma, ponosno ističe Perković, to je ravno osvojenom Oskaru, te su Našice svrstane u turistički A razred.

Iako nam se u ove kišne dane čini da je ljeto već odavno završilo, domaćini i njihovi posjetitelji još svježe pamte ‘Našićke ljetne noći’ – jednu od najvećih manifestacija Grada. Novost ovogodišnje manifestacije bilo je kino na otvorenom s filmskim predstavama i animiranim filmovima. Zabavu su začinili brojni Tamburaški sastavi, folklorne skupine, pučki pjesnici Antun Mihaljević i Stevo Glavaš, a naravno nije izostala niti bogata gastro ponuda s domaćim kruhom i kolačima, te ponudama suvenira i pića.

Foto: TZ Grada Našice

A kada se spomene hrana, domaćini će svakog gosta uputiti u našički restoran Ribnjak, na fiš paprikaš. Jer ono što su čevapi u Sarajevu, roštilj u Leskovcu, štrukle u Zagorju, fiš paprikaš u Našicama je polazna točka kako ovo jelo treba izgledati, uvjerava nas čelni čovjek TZ grada. A tek što je završilo bogato kulturno ljeto, uslijedila je još bogatija jesen sa jubilarnim 20. festivalom – Dani Slavonske šume, u sklopu kojega su održani Obrtnički sajam našičkih obrtnika i gostiju, zatim Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te humanitarna manifestacija ‘Mali grad velikog srca’, sve začinjeno glazbenim nastupom ‘Zlatnih struna’.

Našice su inače, središte klasične tamburaške glazbe, a u goste im dolaze najveći majstori iz cijelog svijeta. U gradu se tradicionalno 10. rujna slavi rođendan velike skladateljice Dore Pejačević, a klaviristi iz dalekog Japana pišu zamolbe za taj Dan da bi željeli svirati na Dorinom klaviru. Ovogodišnji 25. memorijal obilježio je dolazak Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice, gdje je odsvirala neka Dorina djela.

Izidor Kršnjavi i Hinko Juhn još su dva poznata imena slavnih umjetnika ovoga kraja čije brojne zbirke i izložbe možete razgledati u Zavičajnom muzeju Našice. A ako niti to nije dovoljna pozivnica za posjet gradu, doživotni direktor Turističkog ureda, kako sam se naziva Srečko Perković, poručuje da su Našice i službeno najbolji domaćin svih serijala emisije Lijepom našom, pa ne sumnjajte da će biti i vama.

Podijeli