Prvi hrvatski geopark kao takav, Park prirode Papuk postao je 2007. godine, a tom se titulom priključio europskoj i svjetskoj mreži geoparkova. Na ukupnoj površini od 336 kilometra kvadratna nalazi se Rupnica – prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, zaštićen još davne 1948. godine zbog izuzetno rijetke morfološke pojave vulkanskih stijena.

S druge strane čak je 96% površine parka prekriveno šumom, a ovdje se nalazi i spomenik prirode Dva hrasta, star preko 400 godina. “Najstariji su živi organizmi Slavonije”, govore nam iz PP Papuk.

Sadržaja ovom parku ne manjka, stoga je teško izdvojiti tek jednu dragocjenost koju je vrijedno posjetiti.

“Papuk svima može ponuditi ponešto”, ističu pa navode kako su posjetitelji PP Papuk osobe svih dobnih skupina, od predškolskih grupa i školskih grupa, grupa umirovljenika, rekreativaca, obitelji s djecom.

“U posljednje vrijeme Papuk je sve traženiji kao destinacija za team building programe. Naši posjetitelji su u najvećem dijelu domaći, očekivano iz Slavonije, ali sve više posjetitelja dolazi iz Zagreba, Hrvatskog zagorja, ali i s Jadrana”, tvrde.

“Po mnogočemu teška i izazovna 2020. godina obilježena epidemijom virusa Covid-19 donijela je i promjenu u strukturi posjetitelja našeg kamp odmorišta Duboka. U prve tri godine od otvaranja, gosti našeg kampa bili su 75 % stranci i 25 % domaći, a ove godine 75 % noćenja ostvarili su domaći gosti i 25 % strani“, ističu.

Veliki dio tih posjetitelja, a godišnje ih je evidentirano oko 50 000, neizostavnim smatra posjetu Park šumi Jankovac. 

Foto: PP Papuk

“Park šuma Jankovac, dolina na 475 metara nadmorske visine omiljeno je izletište svih generacija, a osobito je poznato po slapu Skakavac visokom 35 metara i jedinstvenog na području Slavonije. Do slapa se dolazi Grofovom poučnom stazom koja je još 2006. godine nagrađena nagradom Hrvatske turističke zajednice u akciji ’Zeleni cvijet 2006.’ u kategoriji ’Turistička ponuda’. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom. Šteta bi bila propustiti priliku prošetati tim jedinstvenim prirodnim skladom i ljepotom i uživati u neprocjenjivom daru prirode tijekom cijele godine”, dodaju iz PP Papuk.

Osim toga, prirodne i geološke znamenitosti Papuka, na interaktivan i moderan način, posjetitelji mogu vidjeti i u posjetiteljskom centru Kuća Panonskog mora u Velikoj gdje je moguće saznati kakav je život na Papuku bio prije 18 milijuna godina te što je od njega ostalo danas.

“U Velikoj je smješteno i Kamp odmorište Duboka koji sezonu za sezonom udvostručuje porast broja posjetitelja. Okolina kampa nudi sve potrebno za aktivno provođenje odmora– planinarenje, šetnja uz potok Dubočanku, posjet Park šume Jankovac, vožnje biciklima koji mogu iznajmiti u samom kampu, a svi oni željni adrenalina i dobre zabave, svoju spretnost mogu iskušati u Adrenalinskom parku Duboka koji je privukao više tisuća posjetitelja”, govore.

Foto: PP Papuk

Najposjećeniji je park u vrijeme sezone koja počinje prvog travnja, a završava prvog studenog.

“U proljetnim i jesenskim mjesecima najviše je školskih grupa zbog organiziranih edukativnih programa. No, izgradnjom dva nova posjetiteljska centra omogućit ćemo  sadržaje kroz čitavu godinu. Otvorenjem Kuće Panonskog mora u Velikoj u blizini adrenalinskog parka omogućili smo kombinaciju edukativnog i rekreativnog sadržaja koje je moguće uklopiti u jedan posjet parku, a za sve one koji uz aktivan odmor u zelenoj oazi Papuka žele ponešto i naučiti o Parku prirode, nudimo obilazak poučnih i planinarskih staza uz pratnju vodiča. Programi su prilagođeni svim dobnim skupinama posjetitelja”, tvrde.

Unazad nekoliko godina, Velika je postala sve traženija kamp destinacija zahvaljujući Kamp odmorištu Duboka koji je otvoren 2017. godine, a koji ima 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Gosti kampa koriste se zajedničkim sanitarnim čvorom, a jedan je dio kampa predviđen za boravak gostiju u šatorima.

“U neposrednoj blizini nalazi se i adrenalinski park koji je privukao tisuće posjetitelja, tu je i mogućnost najma brdskih i električnih bicikala. Iduće godine očekujemo otvorenje Geo info centra u Voćinu – zamišljenog kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk, te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. On u svojoj suštini, informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od samog početka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka”, zaključuju.

U parku trenutno provode projekt Geopriče UNESCO geoparka koji je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 % potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ostatak financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: PP Papuk

“Realizacija projekta poboljšat će turistički potencijal kontinentalne Hrvatske te će se doprinijeti pozitivnim gospodarskim učincima kako na lokalno tako i na regionalno gospodarstvo. Od ulaganja realiziranih projektom ističemo dva nova posjetiteljska centra – otvorenu Kuću Panonskog mora u Velikoj te Geo info centar u Voćinu čije otvorenje očekujemo sljedeće godine. Montiranje adrenalinskog parka Duboka u istoimenom kamp odmorištu koje je posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja te nabava 15 električnih i 15 brdskih bicikala značajan su doprinos outdoor turističkoj ponudi Papuka”, ističu.

Naglašavaju i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do Park šume Jankovac koja je rezultirala porastom broja posjetitelja od 300% u prvom tromjesečju 2019. godine u odnosu na isto razdoblje lani. Zanimljivo, 2019. je bila rekordna po broju posjetitelja, a za to su zaslužni upravo rezultati projekta Geopriče UNESCO geoparka, navode iz PP Papuk.

“Volimo reći da su Geopriče ispričale najuspješniju turističku sezonu Parka prirode Papuk”, tvrde pa dodaju: “Projekt je osvojio nagradu u kategoriji ’Održivi turizam’ u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma 2019. godine”.

U odnosu na sve do sad istaknuto, ovaj park skriva i jedan dragulj, srednjovjekovnu utvrdu Ružica grad. 

Foto: PP Papuk

Smještena iznad poznatog orahovačkog jezera, odnosno kupališta u selu Duzluk, Ružica grad je najveća utvrda, točnije rezidencijalno središte, u Slavoniji.

“Utvrda se smjestila na 8 000 m2 velikom platou i dan-danas sve posjetioce osvaja svojom impozantnom veličinom čiji zidovi, obrambeni zidovi, prkose vremenu. Iako je danas ruina, njeni zidovi koji su na određenim dijelovima sačuvani i do visine od 13 metara, svjedoče o njenoj moći i važnosti na tadašnjoj karti srednjovjekovne Slavonije”, ističu.

“Tijekom 15. i 16. stoljeća sagrađena je kako ju mi danas vidimo, a u tome vremenu, kad su joj vlasnici bili poznati plemići Iločki, doživjela je svoj procvat, a gradnja utvrde, kako povijesni izvori govore, započela je još u 13. stoljeću. Park prirode Papuk je pokrenuo inicijativu za spas ovoga kulturnoga dobra; tako smo 2019. dobivenim sredstvima Ministarstva kulture napravili Konzervatorsku studiju sa programom obnove i revitalizacije Ružice grada, a novim sredstvima Ministarstva kulture 2020. godine napravljena su arheološka istraživanja zapadnog dijela dvorske kapele. Daljnji plan je nastaviti arheološka istraživanja dvorske kapele i pripremati dokumentaciju za konzervaciju i revitalizaciju utvrde, kako bi se ovaj srednjovjekovni feniks ponovo rodio i otvorio svoja vrata javnosti u svome punome sjaju, na divljenje i uživanje”, ističu.

Od šetnji, adrenalinskih parkova, team building druženja, vožnji bicikala ili kupanju u obližnjem jezeru, sve posjetitelje ovog impozantnog parka čuva služba od šest čuvara prirode.

“Njihovo je iskustvo dugogodišnje, a doprinos neizreciv. Oni su na terenu u prvom doticaju s posjetiteljima te pružanjem raznih informacija i prezentacijom parka redovno ostavljaju pozitivne utiske. Čak četvorica su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stoga ne pretjerujemo ako kažemo da su nerijetko i ljudski životi u njihovim rukama, a za dobrobit parka često ulažu i svoje slobodno vrijeme”, s ponosom će.

Foto: PP Papuk

Podijeli