Biser Dravske doline, Grad kojeg su voljela plemstva, Grad Svetog Mihaela, grad prirode, sporta i bogate kulturne baštine – tako bi se ukratko mogao opisati Donji Miholjac.

Prvi zapis Donjeg Miholjca datira iz 11. stoljeća, a vezan je uz izgradnju crkve posvećene sv. Mihaelu. Dolaskom obitelji Prandau u ove krajeve 1721. godine započinje izgradnja vlastelinskih kuća, te dolazi do procvata društvenog , ekonomskog i sportskog života, dok je smještaj uz graničnu rijeku Dravu, odredio tranzitno-turističku funkciju Donjeg Miholjca.

Turistička ponuda Grada usmjerena je na četiri važna područja koja se koriste u brandiranju ovog kraja – Grad bogate povijesti, Grad prirode, Grad kulturnih znamenitosti i Grad sporta, navodi direktorica Turističkog ureda Melia Vidaković. S druge strane, bogati turistički resursi osnova su za razvoj nekoliko oblika selektivnog turizma – ruralnog, lovnog, ribolovnog, ekološkog… jer prirodna bogatstva flore i faune, atraktivne šumske i ribnjačarske površine te sakralne znamenitosti doista oduzimaju dah svakom posjetitelju.

U ovom kraju itekako su ponosni na ‘svog bećarca’ Domagoja Vidu koji je čak i nakon povijesnog uspjeha u Rusiji, na hrvatsko tlo kročio u majci s natpisom ‘Brate, ja sam iz Miholjca’, ali tu su i pjevačica Marinela Jantoš, poznatija kao Ela, zatim glumac Zvonko Torjanc, književnik i pjesnik August Harambašić i mnogi drugi koji su, svatko na svoj način, promovirali grad.

Donji Miholjac (Foto: TZ Donji Miholjac)

Kao jedan od najstarijih gradova u Osječko-baranjskoj županiji, Donji Miholjac prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti koje se u organizaciji Turističke zajednice nalaze u ponudi grada kao povijesne prezentacije, uz stručno vođenje na nekoliko govornih područja. Kao jedan od TOP projekata ističe se kulturna baština Prandau-Mailath čija je detaljna obnova započela prije tri godine. Osim te povijesne jezgre uz zaštićeni perivoj, preporuka za posjetu svakako je i Crkva Sv. Mihaela Arkanđela, kapelice Sv. Križa i Sv Stjepana, zatim Spomenik cara Franje Josipa I, te brojni sakralni spomenici na širem području grada.

Odmah nakon povijesno-kulturnog turizma koji je ujedno i najrazvijeniji, slijedi ribolovni i lovni turizam, zatim gastro i eko turizam, a u bližoj budućnosti na višu razinu želi se postaviti i riječni turizam s obzirom na postojeće vodene resurse koji do sada nisu dovoljno valorizirani. Rijeka Drava bogata je svim vrstama slatkovodne ribe, a prednjače som, smuđ, šaran i amur. Na vodama stajaćicama pak uz mnoštvo bijele ribe moguć je i lov na štuke, a ribama ‘u čast’ godinama se organizira tradicionalna gastro manifestacija – Fišijada.

Ribnjaci (Foto: TZ Donji Miholjac)

Od gastro manifestacija nikako se ne propušta niti Kobasicijada na kojoj se ocjenjuje kvaliteta domaće slavonske kobasice. Iako je prva takva manifestacija održana tek 2018. već je postala svojevrsni brend na području Gradiške, a ove je godine žiri imao posebno težak zadatak jer su morali izabrati najbolju kobasicu među čak 67 uzoraka.

Među mnogobrojnim događanjima u gradu mladi zasigurno najviše uživaju u festivalu ‘Backyard Art festival’ koji je osmišljen kao manifestacija koja kroz svoj program obuhvaća i glazbu i sport i kulturu, a jedinstven je po atraktivnoj lokaciji – s jedne strane u centru grada, a s druge u prirodi, u srcu velikog parka u Donjem Miholjcu.

Prirodne atrkacije poput zaštićenog područja Podpanj, parkova i izletišta Stara Drava, privlače opet drugačiji tip populacije, no svima je zajedničko uživanje u gostoprimstvu, običajima, ljepotama, mirisima ili okusima ovog podneblja. Većina posjeta uglavnom je individualna u čemu prednjače gosti iz Mađarske, poslovno uvjetovani gosti, te posjetioci raznih manifestacija i odabranih događanja. Oni organizirani odnose se na posjete učeničkih ekskurzija s programom posjete Dvorcima, te lovni turizam. Osim domaćih gostiju, lov na divlje patke, najviše privlači goste iz Italije, Austrije i Njemačke.

Izletište Stara Drava (Foto: TZ Donji Miholjac)

Sport je još jedan važan segment Donjeg Miholjca te većina kluobova bilježi preko 100 godina postojanja (tenis, kuglanje i nogomet), a upravo u ovom gradu je po prvi puta u Hrvatskoj zaigran stolni tenis i osnovan prvi nogoteniski klub. Grad je vrlo dobro opremljen sportskim sadržajima, a za posjetitelje sportskog duha najprivlačnija manifestacija je biciklijada, najduža u Hrvatskoj, poznatija kao ‘Tour de Slavonia’. Svake godine okupi nekoliko stotina posjetitelja, a poseban značaj datira od prošle godine otkada biciklijada po prvi puta prelazi granice te prolazi kroz susjednu Mađarsku.

‘Tour de Slavonia’ (Foto: TZ Donji Miholjac)

No, unatoč svim manifestacijama, zanimljivostima i ljepotama što ih grad pruža, u TZ kao veliki problem ističu odlazak mlade populacije i nedovoljno poduzimanje značajnijih mjera za njihov ostanak na obiteljskim gospodarstvima koja bi trebala biti temelj razvoja ruralnog turizma. Ipak, vjeruju da će se i tom problemu stati na kraj, a do tada budućnost će temeljiti na povećanju smještajnih kapaciteta za svoje goste.

Dođite i upoznajte biser Dravske doline i ne propustite živjeti prirodu, poručuje i poziva direktorica Turističkog ureda Vidaković.

Podijeli