Ako vas put nanese u Vukovarsko-srijemsku županiju, nikako ne biste trebali propustiti hotel Dunav. Smješten uz samu obalu najveće rijeke u Europskoj uniji, ovaj hotel od 2005. godina ugošćuje turiste i mještane željne dobre hrane. Koliko dobre, pokazuje podatak kako je upravo njihov restoran prvi u ovom dijelu Hrvatske dobio Michelinovu preporuku, odnosno priznanje Biz Gourmand koji Michelin dodjeljuje restoranima u kojima se može dobro jesti za nevelik novac.

‘Svi su nam govorili da smo ludi’

Osim zbog predivnog pogleda, gosti u restoran hotela Ilok dolaze i zbog vrhunskog fiš paprikaša kojega ovdje spremaju po svom posebnom receptu.

“Hotel smo otvorili 2005. i fiš bez kosti je od samog početka na našem meniju. Riječ je o jelu koji se radi od filetiranog soma i koji smo mi prvi uveli”, priča nam Željka Kovčalija, vlasnica ovog obiteljskog objekta.

Uz fiš na jelovniku se nalaze i specijaliteti od smuđa, soma, šarana, kečige, nabraja nam Željka.

“Ali nije tu samo riba. Gostima nudimo i specijatete od teletine, puretine i piletine uz brojne slavonske suhomemesnate delicije poput kulena, kobasica i slanine”, priča nam ova vrijedna žena čija je obitelj kupila hotel Dunav davne 2005.godine.

“Tada je bio ruševina i svi su nam govorili da smo ludi. Ali eto sve te godine poslije mi smo još uvijek ovdje i svima smo pokazali kako nisu bili u pravu”, objašnjava nam vlasnica.

Bogata vinska karta

Vlasnici su 2005. započeli s manjim kapacitetom, ali sedamnaest godina poslije uz restoran gostima u hotelu nude 15 smještajnih jedinica, što soba, što apartmana. Sobe su namještene tradicionalnim namještajem koji goste vraća u neko drugo vrijeme kada je život bio jednostavniji, a hrana domaća, puna neodoljivih mirisa.

“Gosti iz soba imaju predivan pogled na Dunav. Što se tiče restorana, on ima kapacitet stotinjak mjesta uz još 120 sjedećih na terasi i 80 za piće”.

Osim zbog fiša, gosti dolaze i zbog iznimno bogate vinske karte koja ljubiteljima dobre kapljice nudi veliki izbor lokalnih vina.

“Ponosni smo na našu suradnju s lokalnim vinarima pa je naša vinska karta u potpunosti sastavljena od vina iločkog i srijemskog vinogorja”, otkriva nam Željka.
Osim s vinarima, dobro surađuju i s poljoprivrednicima pa se na njihovom meniju može naći lokalno povrće, mliječni i suhomesnati proizvodi.

Kad je riječ o gostima, iako je najviše domaćih, dolazi im i sve više stranaca.
“Najviše dolaze biciklističkom stazom uz Dunav, pa nam tako dođu Austrijanci i Mađari”.

Nije ih zaobišla energetska kriza

Kao i sve druge turističke djelatnike, i njima je pandemija zadala strašan udarac, a bilo bi još i gore, kaže Željka, da nije bilo pomoći države.

“Sreća je bila i što su nakon pandemije ljudi bili željni prirode i putovanja, pa smo od otvorenja stalno puni. Prije su nam sezona bili proljeće i jesen, ali se nakon pandemije tome pridružilo i ljeto. Evo i sad smo puni svaki vikend do kraja studenoga”.

Hvali suradnju s turističkim zajednicama, što gradskom, što županijskom, za koje kaže da su puno napravile na brendiranju Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije kao turističke destinacije u posljednjih nekoliko godina.

Koliko je njihova suradnja dobra pokazuje i manifestacija Srijemski doručak koja se održava svake godine u srpnju, a čiji je cilj kroz poseban program predstaviti eno-gastro destinaciju Srijem. Manifestacija se održava već treću godinu zaredom, a za gastro stranu priče je zadužen upravo restoran hotela Dunav.

“Turistička zajednica nas je prepoznala kao sigurnog partnera koji će odraditi gastro dio te manifestacija kojoj se svake godine uvijek iznova rado vraćamo.”

Usprkos dobrim rezultatima nakon pandemije, energetska kriza nije zaobišla ni hotel Dunav. Željka nam priča kako su im se računi za plin u posljednjih nekoliko mjeseci povećali za 500 posto i nije sigurna hoće li ovu zimu ostati otvoreni.

“Još nikad nismo zatvarali preko zime, uvijek smo nalazili interes da ostavimo hotel otvorenim i da budemo bar na nuli, ali ove godine nismo sigurni. Vidjeti ćemo”, završava svoju priču Željka.

Podijeli