Nakon što su početkom godine predstavili projekt vrijedan 70 tisuća kuna, a potom i educirali turističke djelatnike iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, Udruga turističkih vodiča grada Vukovara svim posjetiteljima sada nudi i posebne ture gradom.

Riječ je naime o projektu “Kreativni turizam” kroz koji se nastoji oživjeti povijest te uz pomoć priča, ali i prigodnih kostima, doživjeti grad iz druge perspektive.

Foto: Udruga turističkih vodiča Grada Vukovara

S dva kostima, jednim za muškarca i jednim za ženu, ove turističke sezone vodiči, ali i drugi turistički djelatnici, u Vukovar su vratili dašak baroka. Naime, budući da je projekt u začetcima, ograničeni su na tek dva kostima, ali kako nam govori predsjednik udruge turističkih vodiča grada Vukovara, Dubravko Žuvić, u udruzi nastoje što je prije načiniti još primjeraka.

Nisu bili plemstvo, već su spadali u imućnije građanstvo

“Ovi postojeći predstavljaju vukovarsko građanstvo u 19. stoljeću koji nisu bili direktno plemstvo, ali su spadali u nešto imućnije građanstvo”, dodaje Žuvić koji tvrdi i kako trenutno ne utjelovljuju nikakve likove, već prikazuju takozvanu baroknu turu, angažirajući se kroz baroknu jezgru i arhitekturu grada.

Foto: Udruga turističkih vodiča Grada Vukovara

Riječ je, pojašnjava nam, o dodatno plaćenim turama u kojima kostimirani djelatnici, zajedno s posjetiteljima, razgledavaju grad. “Ljudi su oduševljeni, vole se fotografirati s kostimiranim djelatnicima, a vodiči i turistički djelatnici su s druge strane zainteresirani i za ture i edukacije”, tvrdi dalje.

Edukacije su, inače, održane u ožujku, kroz tri dana, a uz pridržavanje epidemioloških mjera, organizirane su kroz dvije sekcije po 23 osobe.

Foto: Udruga turističkih vodiča Grada Vukovara

Stipo Mađarac, tajnik udruge, pojasnio nam je i kako “kostimirani” pratitelji trenutno nisu turistički vodiči već dvoje mladih iz umjetničke skupine pri gradu. Rekao nam je i kako u suradnji s gradskom turističkom zajednicom, ali i navedenom skupinom, postoji mogućnost da, ako se za to utvrdi potreba, vodiči zaista i obuku kostime, ali trenutno to nije slučaj. S druge strane, nastoje, kako smo već naveli, sašiti i dodatne kostime, a nakon baroka, otkriva nam, veliki fokus i obitelj je Eltz.

Posebno plaćene ture naplaćuju se od 200 do 300 kuna, a Mađarac zaključuje kako je ta cijena postavljena samo kako bi opravdali sredstva jer ta svota u konačnici pokrije trošak pranja i peglanja kostima.

Foto: Udruga turističkih vodiča Grada Vukovara

Podijeli