Udruga “Braniteljice Domovinskog rata RH” osnovana je 2011. godine, a registrirana je u Vukovaru u kojem je i njezino sjedište. Idejna začetnica okupljanja hrvatskih braniteljica na ovakav način je Fanika Janko čija je premisa pri osnivanju udruge bila isticanje uloge žena u Domovinskom ratu bez kojih ne bismo imali ovo što imamo danas – slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Članice udruge dolaze iz raznih gradova RH, a bile su pripadnice 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’, 3. gardijske brigade ‘Kune’, 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’, ratnog saniteta vukovarske, našičke i osječke bolnice, satnije Štraseri, 109. brigade Vinkovci, 108. Slavonski Brod i 113. brigade Šibenik.

Neovisno o ulozi u ratu, danas smo ravnopravne

Ciljevi i djelatnosti udruge su mnogobrojni i ne odnose se samo na braniteljsku populaciju, a malo više o njezinu djelovanju doznali smo od predsjednice Svjetlane Dželalije – Kovačić:

Foto: Privatna arhiva

 

“Svaka članica naše udruge ima iza sebe zavidan ratni put. Svi smo mi individualci, svaka od nas drugačije reagira na stres, bol… Neovisno o tome koja je članica imala kakvu ulogu u ratu (koja je prošla mnoga ratišta s oružjem, koja je bila liječnica, medicinska sestra, u logistici) danas smo sve ravnopravne i među nama nema razlike. Osobno ne volim riječ ‘heroina’ jer svaka od nas je u ratu dala svoj maksimum, pogotovo ako se uzmu u obzir naše godine u to vrijeme, ali i činjenica da nismo bile vojni obveznici.”

Predsjednica ove vrijedne Udruge kaže kako su za nju heroine “sve majke koje su izgubile kćeri i sinove u ratu”:

“Heroine su žene koje su pokopale svoju djecu”

“Nema veće boli nego sahraniti svoje dijete, a na žalost mnoge majke još tragaju za svojom djecom. Isto tako, za mene su heroine braniteljice (kao i sve ostale žene) koje se trenutno bore sa karcinomima, čekaju na presađivanje organa i slično. U našoj udruzi, na žalost, imamo nekoliko članica sa karcinomom. Borbe koje vode s osmijehom na licu i tolika pozitiva u tim teškim trenucima, e to su heroine.”

Udruga “Braniteljice Domovinskog rata RH” već dugi niz godina aktivno sudjeluje u organizaciji i provedbi različitih tribina, okruglih stolova i drugih tematskih aktivnosti vezanih uz problematiku, prvenstveno branitelja i članova njihovih obitelji, ali i ostalog stanovništva na cijelom području Hrvatske.

“Često i uspješno surađujemo s različitim partnerima uz potporu gradskih i županijskih uprava, kao i različitih ministarstava, od Ministarstva branitelja, obrane, zdravstva, znanosti i obrazovanja i slično. Dajemo si za zadatak pronalaženje odgovora na mnoga pitanja koja tište braniteljsku populaciju i pokrećemo različite teme kako bismo dobile konkretne podatke i informacije o stanju na terenu. Također, od osnutka udruge svakoga tjedna imamo kreativne radionice na kojima izrađujemo razne suvenire koje prezentiramo diljem RH na štandovima, a s ponosom možemo reći kako su naše rukotvorine otišle na nekoliko kontinenata zahvaljujući našim iseljenicima.”

Rukotvorine koje su izradile braniteljice – Foto: Privatna arhiva

Projekt do projekta: Imaju pune ruke posla

Članice ove Udruge bave se humanitarnim radom, održale su nekoliko akcija za bolesnu djecu i svake godine za blagdane obilaze obitelji u potrebi sa paketima.

“Moram napomenuti da veliku pomoć i podršku imamo od lokalnih OPG-ova. Zahvaljujući Ministarstvu branitelja na čije javne pozive za pomoć socijalno ugroženima uspješno apliciramo i dobijemo potporu, obišle smo mnoge obitelji sa izuzetno vrijednim paketima. Najveća humanitarna akcija je bila prilikom poplave u Cvelferiji, a poznato je kako je trajala mjesecima. Dolazili su nam šleperi s pomoći, kako iz RH, tako i iz inozemstva pa smo s mnogim od tih ljudi i danas u kontaktu. Tu je i taj nesretni potres na Banovini. Tada smo kontaktirali branitelje i uključile se u razne grupe za pomoć tom području kako bi dobili prave informacije što doista nedostaje. Uputile smo javni poziv građanima preko radio Vukovara, Grad nam je ustupio prostor za skladište i nakon prikupljene pomoći organizirale smo konvoj za Banovinu, a pomoć osobno predavale najugroženijima.”

Udruga “Braniteljice Domovinskog rata RH” jedna je od rijetkih koje grcaju od posla. Održale su mnoga predavanja po školama o Domovinskom ratu, a u nekoliko navrata su organizirale maškare u gradu Vukovaru na kojima su sudjelovala djeca iz svih vrtića, školarci, građani iz Vukovarsko-srijemske županije, kao i korisnici domova za stare i nemoćne.

Podupiranje umjetnosti: Slikanjem i poezijom do čuvanja sjećanja na Domovinski rat

“Uspješno odrađujemo likovne kolonije na kojima su većinom slikari hrvatski branitelji. Također, održale smo nekoliko promocija knjiga kao i izložbi pod nazivom ‘Branitelji u ratu, umjetnici u miru’. Odradile smo i EU-projekt u iznosu od dva milijuna kuna nazvan “Briga o braniteljima grada Vukovara”, a za provedbu istog zaposlili smo 10 osoba koje zbog životne dobi bile u skupini teže zaposlivih osoba.”

Predsjednica Svjetlana Dželalija – Kovačić ističe kako je promicanje istine o obrambenom Domovinskom ratu i promicanje i čuvanje vrijednosti Domovinskog rata – njihova primarna zadaća:

“Jedan od načina je i sada već tradicionalan i prepoznatljiv festival domoljubne poezije koji se održava u sklopu programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara ‘Grad u školjci’ koji je tako nazvan u spomen na pokojnog vukovarskog branitelja i pjesnika Darka Dombaja i njegovu zbirku vukovarskih elegija. Lani smo obilježile 10. jubilarni festival, a zadnjih pet godina udruga je i nakladnik zbornika pristiglih pjesama iz RH i inozemstva. Idejna začetnica festivala je gđa Tanja Belobrajdić, a najveći dio posla oko festivala odrađivala je voditeljica tog projekta, dopredsjednica Udruge Verica Marunček. Jedna od prvoplasiranih pjesama iz našeg zbornika tiskana je i u udžbeniku za osnovnu školu.”

Na žalost, dodaje Dželalija – Kovačić, Covid je učinio svoje i svake je godine pristizalo sve manje pjesama, a desetak autora koji su redovito slali svoje pjesme su preminuli pa je teška srca donesena odluka da od ove godine festivala više neće biti jer se ne želi gubiti na kvaliteti. Ipak, Grad Vukovar je prepoznao rad članica ove Udruge i uvrstio ih u Monografiju “Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.”

Vukovar nisu samo suze: Braniteljice u koloni ponosa, pjesme i sreće

Braniteljice Domovinskog rata se okupljaju jednom godišnje (prve subote u lipnju), svake godine u drugom gradu i u drugoj županiji. Ove godine susret je održan pod pokroviteljstvom ministra branitelja Tome Medveda i to u Vukovaru, a organizator je bila upravo ova Udruga. Tom prilikom okupilo se preko 500 braniteljica, a nazočili su i brojni izaslanici i visoki uzvanici.

“Vukovar je, na žalost, inače poznat po nepreglednoj, tužnoj koloni, no ove godine 3. lipnja vukovarci su po prvi put imali priliku vidjeti raspjevanu kolonu koju su predvodili stjegonoše sa ratnim zastavama, mažoretkinje grada Vukovara su nosile zastavu RH dugu 40 metara, a iza njih su išle braniteljice koje su prolazeći ulicama Vukovara pjevale domoljubne pjesme.”

Foto: Privatna arhiva

 

Hrvatske braniteljice iz ove Udruge do sada su odradile brojne projekte, a u planu im je tim tempom nastaviti i dalje. Iako, kažu, više nisu u sustavi – smatraju kako i dalje mogu biti i dati svoj doprinos zajednici u kojoj žive:

“Iznimno nas raduje otvaranje veteranskih centara gdje imamo pravo provesti tri tjedna uz terapije koje su nam potrebne. Isto tako, zahvaljujemo se Ministarstvu branitelja na projektu preventivnih sistematskih pregleda u kojima u jednom danu obavimo pregleda za koje bi nam trebalo preko godinu dana uz naručivanje, a upravo zahvaljujući tim pregledima, mnoge od nas su na vrijeme otkrile maligna oboljenja.”

Podijeli