Putovanje Vukovarom nije potpuno ako ne posjetite Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova.

Ne možete ne primijetiti ovu prekrasnu sakralnu građevinu podignutu na jednom od najljepših mjesta iznad Dunava. Do temelja srušena u Domovinskom ratu, obnovom joj je vraćen stari sjaj, a bogata kulturna i povijesna baština integrirana je u turističku ponudu Vukovara.

Franjevački muzej Vukovar otvoren prošle godine, kripta grofova Eltz, bogata biblioteka, samostanski vinski podrum i najljepši vidikovac u Vukovaru, dodatni su razlozi zbog kojih trebate posjetiti ovo mjesto mira i duhovnosti.

Foto: arhiva TZ grada Vukovara

Crkva i samostan izgrađeni su 1732. zahvaljujući izdašnim donacijama grofovske obitelji Eltz, a gradnja je trajala devet godina. Nakon đakovačke i zagrebačke katedrale crvka sv. Filipa i Jakova treća je najdulja u Hrvatskoj.

Sveti Bono čuvar Vukovara

Vukovar ima i svoga sveca. Poznat kao zaštitnik djece, sveti Bono je najprije bio rimski vojnik i progonitelj kršćana, a pokrstio se i zaredio nakon što je upoznao papu Stjepana I. Kao štovatelj kršćanskog Boga bačen je u tamnicu i mučenički pogubljen 1. kolovoza 260. u Rimu.

Njegove relikvije su odobrenjem pape Benedikta XIV. 24. lipnja 1754. Dravom i Dunavom došle do Vukovara, pa se tog datuma u gradu slavi blagdan sv. Bone. Za vrijeme Domovinskog rata s oltara sv. Josipa prebačene su i čuvane u kriptu starog dijela crkve sv. Filipa i Jakova sve dok 1995. nisu spaljene. U ruševinama je ostalo skriveno zapešće njegove ruke koje se danas čuva u srebrnom sarkofagu u obnovljenoj crkvi.

Podijeli