Nema većih rivalstava u nogometu od gradskih derbija. Glasgow Rangers i Celtic, Milan i Inter, Real i Atletico, Everton i Liverpool, Arsenal i Tottenham, Benfica i Sporting, Olympiacos i Panathinaikos, Boca Juniors i River Plate… vjerojatno su najpoznatiji na svijetu.

Naravno, nisu svi derbiji u najvišim ligama, prave poslastice igrale su se i u drugoligaškom društvu, a tu su svakako bili najlegendarniji okršaji West Hama i Milwalla, nedavno i HSV-a i St.Paulija. No, bez obzira u kojem se rangu odvijali, svi imaju jednu zajedničku stvar: kad igrač stavi na sebe dres jednog kluba, u drugom dijelu grada postaje – nepoželjan.

Zato i jest tako kratak popis igrača koji su ‘mijenjali dresove’ gradskih rivala, iako su neki od najvećih igrača svih vremena – uključujući ‘pravog’ Ronalda ili Zlatana Ibrahovića – učinili ono neoprostivo.

Vukovar se također ubraja među gradove koji imaju lokalno rivalstvo, Vukovar ’91 i Vuteks Sloga sada igraju u Trećoj HNL Istok, a onako “na prvu” upućeniji će ih podijeliti prema nacionalnom predznaku. Tako je prvi klub na glasu kao ‘hrvatski’, a drugi ‘srpski’, što samo diže ionako visoke tenzije karakteristične za gradska rivalstva.

I u takvim okolnostima Vukovar je imao svoje ‘Ronalda i Zlatana’, igrače koji su nosili majice oba kluba, a možda zvuči nevjerojatno da su dvojica od njih nosila i kapetanske trake, bez obzira što su bili, reklo bi se, ‘krive’ nacionalosti.

Ovo je priča o njima, Aleksandru Glamočaku i Mladenu Križanoviću.

Glamočak, rođen u Vukovaru 1982. godine, prve profesionalne korake napravio je u novosadskoj Vojvodini. Nakon epizode u Novom Sadu vraća se kao 20-godišnjak upravo u Vukovar ’91. za kojeg je nastupao punih šest godina prije nego se otisnuo u inozemstvo, preciznije Grčku. Nakon Grčke vraća s u BSK iz Bijelog Brda, potom opet ide u Grčku prije nego će ponovo zaigrati za Vukovar ’91., da bi nakon jedne sezone 2014. obukao majicu Vuteks Sloge za koju igra i danas.

Bez obzira što je srpske nacionalnosti, nosio je kapetansku traku u Vukovaru ’91, gdje također ima status legende.

“Igrao sam dugo godina u oba kluba i nikad nisam imao nikakvih problema. Nije u Vukovaru sve tako crno kako se predstavlja, a sport je možda jedan od najboljih dokaza tome. Niz je ovakvih primjera u svim sportovima, a ne samo u nogometu”, izjavio je Glamočak za Al-Jazeeru prije četiri godine kada su ljuti gradski rivali odigrali legendarnu utakmicu.

Utakmicu kojom su pokazali da se može igrati i sasvim prijateljski.

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Naime, skupljali su novac za mladog nogometaša, Vasilija Sentivanca, koji je obolio od leukemije. I taj mladić je igrao i za Vukovar ’91 i za Vuteks Slogu pa je cijelu Hrvatsku, a i regiju obišla vijest da su se ‘hrvatski i srpski nogometaši’ ujedinili u humanitarnom činu.

No, zanimljivo, i onaj klub kojeg se naziva ‘srpskim’, Vuteks Sloga te 2016. godine predvodio je – Hrvat, Mladen Križanović, jedna od ikona HNL-a. Križanović, inače Đeletovčanin, najpoznatiji je kao desni bočni vinkovačke Cibalije. Bio je standardni prvotimac nebesko-plavih u vrijeme kada je vinkovački klub igrao prvoligaški nogomet, ne samo kao epizodist, već i sudionik europskih kupova. Iz tog vremena još se pamti pobjeda nad ‘Arkanovim’ Obilićem (bilo je 3:1 u Vinkovcima, 1:1 u Beogradu, a borbeni Križanović tada je dobio potres mozga), a u Vinkovce je tih godina stigao i budući njemački prvak Wolfsburg.

Križanovića je poslije nogometni put odveu u belgijski Gent, potom u Hrvatski dragovoljac i Široki brijeg, da bi se na kraju skrasio u Vukovaru. Prvo u “Vukovaru ’91.”, a potom – zaobilaznim putem preko manjih lokalnih klubova – u “Vuteks Slogi”. Čak je u jednom trenutku u klubu zaigrao sa svojim sinom Dominikom koji je stigao na posudbu iz Rijeke.

‘Mislim kako to tko je koje nacionalnosti nema veze u sportu. To je sport i to ne bi smjelo utjecati. Rat je završio davnih dana i trebamo se okrenuti budućnosti. Igrao sam i na ‘jednoj’ i na ‘drugoj’ strani, ali i u BiH gdje ima i ‘treća’ strana. To poglavlje jednom treba zatvoriti’, iznio je tada svoje mišljenje Križanović, također za Al-Jazeeru.

Četiri godine poslije, eto klubova opet skupa u istom natjecanju. Premda je Vukovar ’91 ove sezone daleko bolji u prvenstvu, posljednji susret – odigran prošlog tjedna – ipak je pripao Vuteks Slogi. Susreli su se u finalu županijskog kupa, a nakon 1:1 u regularnom dijelu slavili su austajderi poslije izvođenja jedanaestereaca.

Podijeli