Nema u Vukovaru Božića bez njegovih motomrazova. Tradicija je to koja je spontano krenula prije 11 godina, a nisu je omela ni ova korona-vremena.

I ovog su se Božića vukovarski bajkeri okupili kako bi najmlađim stanovnicima grada poklon paketom izmamili osmijeh na lice. A naravno i uveselili ih svojim prizorom. Pa ne vide klinci, a ni odrasli svaki dan pedesetak djedica – i poneku “bakicu” – na motoru!

A kao što smo rekli, prvi Vukovarski motomrazovi okupili su se 2009. godine.

Krenulo je spontano od tadašnjih čelnih članova kluba i članova Sportskog MK Golubica Vukovar, Ivica Jurčan je tada npr. vozio okićeni Quad sa zakačenom prikolicom za darove. Obilazila su se djeca, tj. obitelji članova, i vrtić na Mitnici kao i Bogdanovci”, prepričao nam je predsjednik Moto kluba Golubica Nenad Barinić početke “Vukovarskih motomrazova”.

Barinić je postao predsjednikom kluba 2013. godine i, kaže, podigao akciju na višu razinu.

“Do tada je to bila skromna božićna akcija moto kluba. Obzirom da je moj mlađi sin Domagoj osoba s posebnim potrebama ta da je pohađao Osnovnu škola Josipa Matoša u Vukovaru – namijenjenu baš za takve učenike – inicirao sam proširenje akcije na njegovu školu pa nam je bilo žao što ne idemo i u druge takve ustanove. Akcija se širila na taj način, a uveli smo i obaveznu završnicu u Bogdanovcima gdje već nekoliko godina darujemo svu djecu od jaslica, vrtića i osnovne škole do 8 razreda.”

Foto: Nenad Barinić / Facebook

Inače, na popisu onih koje motomrazovi daruju nalaze se Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem “Golubica”, Uduga Leptirići, OŠ Blage Zadre (u kojoj doniraju posebni odjel), OŠ Josipa Matoša, udruga Iskrice, a od ove godine i udrugu za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju “Tko se boji sutra još”. Zbog epidemioloških mjera izostao je, na žalost, posjet vukovarskoj dječjoj bolnici.

“Ove godine nismo imali financiranje Grada jer je išlo preko projekata a mi smo bajkeri, a ne ljudi koji pišu projekte… Svake godine pokušavamo naći što više sponzora, što je jako teško. Kada bi nas netko financirao za “Vukovarske motomrazove”, to bi bilo dobro jer iako imamo nekoliko stalnih sponzora, problem je namaknuti cca 50 kn za nekih 280 paketića. A tu su još neke akcijice koje provedimo tajno, recimo obilazimo obitelji poginulih bajkera, djecu koja se ne smiju fotkati… Tko nas sponzorira proizvodima za paketić, uvjet je da bude 280 potpuno istih slatkiša jer za osobe s posebnim potrebama svaki paketić mora biti isti, čak i istim redoslijedom slagan, tako da se večer prije okupimo u proizvodnu liniju”, pojasnio je predsjednik “Golubice”.

Foto: Nenad Barinić / Facebook

 

Ove godine, ponajprije zbog korone i mjera, okupilo ih se 25, inače ih zna biti 40-ak, a neki pristiži i iz inozemstva. Sada su uveli su i jedan prikladni novitet, brand MK Golubice – masku Djeda Božićnjaka.

“Dolaze nam bajkeri u krugu cca. 100 km, iako svake godine bude i vozač za MK Pretorian Hvar, pojedini iz Austrije, ovisi od godine do godine. A zanimljivost je da policijski motori PU Vukovarsko-srijemske na idu na zimovanje tek jedan dan nakon što nas isprate“, otkrio nam je za kraj.

Podijeli