Sigurno Vam nije prva stvar koja Vam pada na pamet pri spomenu Vukovara vaterpolo. No grad na obali Dunava njeguje dugu tradiciju ovog sporta, još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada počinje organizirano bavljenje Vukovaraca plivanjem i vaterpolom u okviru Sportskog društva Borovo.

Nažalost ratni vihor je prekinuo i tu tradiciju a cika djece na bazenu u Vukovaru se nije mogla čuti sve do 2017. godine, kada je otvoreno novo plivalište te su se stekli uvjeti za funkcioniranje novog kluba.

Novi klub osnovan je 2016. godine, par mjeseci prije službenog otvorenja plivališta na inicijativu Željka Trohe, bivšeg igrača, trenera i predsjednika prijeratnog vaterpolo kluba, koji uz pomoć mladih snaga završava sve formalno-pravne poslove potrebne za osnivanje novog kluba. Upravu VK Vukovar čine: Ivica Šuvak predsjednik, Branislav Hegeduš podpredsjednik i Željko Troha tajnik kluba.

Kako napominju iz VK Vukovar prva godina funkcioniranja kluba je bila vrlo zahtjevna i teška. Osim poteškoća s novčanim sredstvima, i praktički startnog samofinanciranja kluba, javlja se i problem trenerskog kadra. Inače je vrlo malo licenciranih trenera u Slavoniji, a u Vukovaru tada nisu imali trenera. Uprava kluba tada dovodi Krešimira Musulina, trenera iz Osijeka s kojim započinje suradnju koja traje i danas.

FOTO: Vaterpolo klub Vukovar

Na žalost možda i najveći problem s kojim se Klub suočio na samom početku su posljedice koje su nastale tijekom 26 godina bez plivališta u Vukovaru. Odrasle su brojne generacije mališana koji su slabi ili nikakvi plivači, pa je plivačka i vaterpolska kultura izblijedila gotovo u potpunosti.

Ipak na radost entuzijasta iz Vukovara vrlo brzo Vukovarci pokazuju veliki interes za vaterpolo, a bazeni postaju novi centar sportskog života. Vaterpolo klub iz mjeseca u mjesec broji nove članove koji prolaze osnovnu školu vaterpola i plivanja. Već nakon par mjeseci, vaterpolisti odlaze na prve turnire po Dalmaciji, gdje do izražaja dolazi veliko prijateljstvo i podrška koju dobivaju od splitskih klubova (Mornar, Jadran…)

Vukovarci su posebno istaknuli i podršku koju im je samog početka pružao naš proslavljeni igrač, reprezentativac, svjetski i Olimpijski pobjednik Anđelo Šetka koji je u više navrata dolazi u Vukovar: kroz mini kampove i druženja radio je na promociji vaterpola u gradu na Dunavu.

Danas klub broji oko 70 registriranih članova i 4 trenera, koji svakodnevno treniraju na plivalištu, a ovu sezonu VK Vukovar nastupa u 5 natjecateljskih kategorija. Posebno su ponosni na činjenicu kako su u malobrojnoj grupi klubova u Vukovaru , koji se mogu pohvaliti sudjelovanjem na ovako velikom broju turnira i redovnih službenih natjecanja kako u zemlji tako i inozemstvu.

Tako je u ove tri godine postojanja Vukovar bio domaćin 4 velika državna prvenstva Hrvatske u vaterpolu, gdje se okupilo čak 19 klubova s preko 400 sudionika a koji su proglašeni za najznačajnije športskog događanje u godini. Dvije godine zaredom kadeti i mlađi kadeti su pobjednici Slavonske skupine a i domaćini su tradicionalnog međunarodnog turnir „Vukovar H20polo“ .

FOTO: Vaterpolo klub Vukovar

VK Vukovar ima sjajnu suradnju i prijateljstvo s ekipama Cavtata i splitskog Mornara, a vaterpolisti su ponosno branili boje svog kluba i grada diljem lijepe naše od Cavtata, Dubrovnika, Korčule, Splita, Šibenika, Zadra, Lošinja, Rijeke, Opatije, Pule, Zagreba Varaždina, Siska, Sl. Broda, Đakova, Požege, Osijeka….

Kako poručuju iz kluba ambicije su svake godine sve veće: “Iako smo najmlađi klub u Vukovaru, imamo velike ambicije, koje polako ostvarujemo uz sinergiju trenera, roditelja i uprave. Želimo stvoriti vlastiti igrački kadar, koji će proći našu školu, i jednoga dana natjecati se u seniorskoj konkurenciji. Veliki rezultati nisu prioritet. Prioritet su nam prije svega kvalitetan i sistematski rad s mladima, dobro ozračje u klubu i odgajanje generacija mladih vaterpolista i sportaša koji će iz kluba otići kao kvalitetni ljudi, a nadamo se i odlični vaterpolisti”, u pozitivnom ozračju i s velikom perspektivom vide budućnost iz VK Vukovar.

Podijeli